Sari direct la conținut

DNA si ANI sub tirul politicienilor

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

Caldura si furtunile de vara au aprins si simturile politicienilor. Tinta lor preferata, in acest miez de vara, cele doua institutii care, se pare, au scapat de sub influenta si controlul lor: DNA si ANI.

Ca se scurg informatii de la DNA, ca Emil Boc nu are o atitudine transanta fata de Borbely, ori il ia in brate, ori il da afara (Victor Ponta), ca se face justitie la televizor, ca se frang destine atunci cand te vede lumea avand catuse la maini, etc. Emil Boc declara, pe buna dreptate, ca nu poate reactiona dupa dezvaluiri de presa si ca, institutional, nu are niciun motiv sa reactioneze.

Daniel Morar acuza, intr-un fragment de interviu de la TVR, (vom vedea tot interviul?), declaratiile politicienilor care se pronunta in favoarea unor cercetati, fara sa aiba habar ce se afla in dosarele aflate in instrumentare. Iar despre Borbely, Morar declara ca nu are nicio calitate in dosarul privind cumpararea de influenta de catre afaceristul Ciocan, benenficiar a multor contracte cu Apele Romane. Sub multi ministri de la mediu.

Chiar si presedintele Basescu a declarat recent ca procurorii care acuza si retin cetateni, pentru ca acestia sa fie eliberati apoi de judecatori, ar trebui sa dea socoteala, intr-un fel sau altul, pentru aceste erori. Unii au legat aceasta declaratie de secretarul de stat de la MAI, Mironescu, arestat si apoi eliberat de judecatori. Acum, daca procedura penala prevede retinerea, arestarea, chiar si eliberarea invinuitilor de catre judecatori, nu este ceva anormal ca diferentele de apreciere sa existe, de la caz la caz. Doar daca ar fi foarte multe astfel de spete, am putea considera ca s-a ajuns la o „dictatura” a procurorilor. Nu este insa cazul.

Cat despre Kelemen Hunor, acesta a facut declaratii extrem de dure la adresa DNA, doar pentru ca numele lui Borbely apare intr-un comunicat al DNA Oradea.

Ca exista jurnalisti care isi fac jobul in fata sediului DNA si filmeaza pe cine intra si iese, cu sau fara catuse, asta le este menirea, aici nu DNA este de acuzat ca face justitie televizata. Totusi, nu stiu cum ar putea „mirosi” jurnalistii ca urmeaza sa se faca o perchezitie in blocul Macul Rosu, fara sa fie anuntati de „cineva”. Stiu ca jurnalistii nu pot fi obligati sa-si declare sursele, dar cineva tot ii informeaza. Asta e clar.

Olguta Vasilescu, purtator de cuvant al PSD, ataca frontal conducerea ANI. Cu ocazia unei licitatii, privind portalul unde se arhiveaza declaratiile de avere si interese, “S-a produs o prăduială de aproape 1,5 milioane de euro pentru că s-a pus lupul paznic la stână la conducerea ANI”, spune Olguta Vasilescu, dupa ce face istoricul licitatiei cu pricina. Conducerea ANI neaga acuzatia si anunta ca da in judecata pentru „angajarea răspunderii civile delictuale a Olguţei Vasilescu, în urma prezentării unor fapte nereale, cu un vădit caracter tendenţios şi care au adus instituţiei un serios prejudiciu de imagine”.

Si Petru Lakatos, parlamentar UDMR, face presiuni asupra inspectorilor ANI, determinand-o pe Andrada Camelia Boca, inspector de integritate in cadrul ANI, sa solicite sefilor sai retragerea dosarului in care-l controla pe Lakatos si repartizarea cauzei altui inspector.

Directorul general din ANI, Ilie Ene, il acuza pe Lakatos ca l-a amenintat, in decembrie 2010 in termenii: „o sa vedem in sapatamana viitoare la parlament, cu ocazia dezbaterii ANI”. Intamplator sau nu, bugetul ANI a fost redus cu 2,5 milioane de lei in urma unui amendament adus de deputatul Lakatos (sursa: TVR).

Se pare ca acesta e strigatul de lupta al momentului: politicieni din toate partidele, uniti-va! Impotriva DNA si ANI. Ele reprezinta principalul pericol pentru clasa noastra de privilegiati. Nicolescu, Catalin Voicu, Banias, Ridzi, Mironescu, Borbely, o lista prea lunga s-o mai prezint aici, cred, bineinteles, acelasi lucru.

Populatia Romaniei este, pe buna dreptate, vexata de prea multele fraude si coruptia din clasa politica. Ca acolo e painea si cutitul, borcanul cu miere bugetara, bazinul de functii publice. La putere, deci la butoanele bugetului si bazinului de functii, se afla actuala coalitie, in frunte cu PDL, cel care a respins cu indignare criteriile de integritate propuse de grupul Macovei. Asa ca nu exagerarile DNA si ANI deranjeaza, ci lipsa de actiune mai hotarata si, mai ales, lipsa de finalitate in justitie. Desi stim ca timpul indelungat de derulare a proceselor e o moda si in alte tari. Dar parca la noi s-a depasit orice limita, in orice caz limita de prescriere. Dar iata, in cazul DIP, cu toata lungirea in timp a cauzei, asistam la prima confiscare de avere din perioada postdecembrista.

Acum, are si DNA partea sa de vina. Sa ne amintim filmul cu Remes, dat de TVR. Daca imi amintesc bine, in final s-a constatat ca montajul fimului era facut in laboratoarele DNA. Iar despre cazul Remes-caltabosi nu se mai spune nimic. A fost trimis in instanta, cand, unde, sau este tot in cercetare. De cati ani?

Sa venim acum la zilele noastre. La cererea unor ziaristi de la TVR, DNA Oradea a trimis un raspuns TVR in urmatorii termeni:

„In cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate (n.r. – SC Lescaci Com SRL), prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala ‘Apele Romane’, institutie aflata in coordonarea acestui minister, cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie”

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro