Sari direct la conținut

Importurile de cereale din Ucraina, limitate până pe 5 iunie în România și alte 4 țări UE – Decizie a Comisiei Europene

HotNews.ro
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina vor fi limitate temporar, până în 5 iunie, în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, a decis marți Comisia Europeană. Măsura este menită să reducă blocajele logistice grave legate de aceste produse în cele 5 țări.

Comisia Europeană a decis marți, 2 mai, să limiteze temporar importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, în temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

Măsurile au intrat în vigoare la 2 mai și se vor aplica până la 5 iunie 2023.

Cele 4 tipuri de cereale vor putea tranzita cele 5 țări UE

În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, și anume Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o țară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să anuleze măsurile unilaterale privind grâul, porumbul, rapița, semințele de floarea-soarelui și orice alte produse provenite din Ucraina.

Limitarea importurilor de cereale din Ucraina s-ar putea menține și după 5 iunie

Măsurile fac parte din pachetul general de sprijin propus de Comisie și vor fi completate cu un sprijin financiar pentru fermierii din cele cinci state membre afectate și cu măsuri suplimentare de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina prin culoarele de solidaritate către alte state membre și țări terțe.

Comisia Europeană a mai precizat că „este pregătită să reinstituie măsuri preventive după expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atâta timp cât se va menține această situație excepțională.”

Kievul protestează împotriva restricțiilor la importul de grâu ucrainean

Ministerul de externe de la Kiev a anunţat sâmbătă că a înaintat note de protest Poloniei şi Uniunii Europene, apreciind că limitarea importurilor de grâu ucrainean este „categoric inacceptabilă”, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Astfel de restricţii, oricum ar fi justificate, nu respectă Acordul de Asociere între Ucraina şi UE, nici principiile şi normele pieţei unice europene”, a susţinut ministerul.

„Există motive legale depline pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, precum şi pentru continuarea exporturilor neîngrădite către alte state membre ale UE”, arată documentul.

Comisia Europeană a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu cele cinci ţări, dintre care patru limitaseră unele importuri agricole din Ucraina, pe motiv că perturbă pieţele interne. România a reclamat de asemenea efectele afluxului de cereale ucrainene ieftine.

„Am acţionat pentru a răspunde îngrijorării fermierilor atât din statele europene vecine, cât şi din Ucraina”, a scris pe Twitter comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei.

El a anunţat că Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria vor retrage măsurile luate, iar pentru grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui Comisia va aplica în schimb „măsuri excepţionale de salvgardare”.

Acordul anunţat ar putea limita intrările produselor respective din Ucraina la cantităţile destinate tranzitului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro