Sari direct la conținut

„Furtuna ucraineană” dă fiori reci Moscovei. Șoigu a dat un nou ordin din cauza contraatacului iminent

HotNews.ro
Serghei Șoigu la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale OCS din New Delhi, Foto: Manish Swarup / AP / Profimedia
Serghei Șoigu la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale OCS din New Delhi, Foto: Manish Swarup / AP / Profimedia

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a îndemnat compania de stat să își dubleze producția de rachete, în contextul în care se așteaptă o contraofensivă ucraineană, iar forțele ambelor tabere se pare că au probleme cu muniția, scrie Al Jazeera. Ucraina a pregătit opt brigăzi pentru „furtuna” iminentă care va lovi armata lui Putin, susțin oficiali de la Kiev.

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, care a vorbit marți la o întâlnire cu conducerea militară de vârf, a declarat că firma de stat Tactical Missiles Corporation și-a îndeplinit contractele în timp util.

Dar, „în acest moment, este necesar să dublăm producția de arme de înaltă precizie în cel mai scurt timp posibil”, a adăugat Șoigu.

Analiștii militari au încercat să determine dacă Rusia este în criză de muniție de înaltă precizie, deoarece valurile de rachete împotriva Ucrainei au devenit mai rare și de mai mică amploare.

Institutul pentru Studiul Războiului notează în evaluare de miercuri că declarațiile lui Șoigu privind producția de rachete au fost probabil concepute pentru a devia de la afirmațiile potrivit cărora ministerul său nu a fost capabil să mențină forțele rusești aprovizionate în mod adecvat cu muniție, precum și pentru a părea proactiv pe fondul preocupărilor legate de iminenta contraofensivă ucraineană.

Rusia are probleme de logistică

Ministerul britanic al apărării a evaluat marți că „problemele de logistică rămân în centrul campaniei Rusiei în Ucraina”.

„Rusia nu are suficiente muniții pentru a obține succesul în ofensivă”, au afirmat serviciile militare secrete britanice.

„Rusia continuă să acorde cea mai mare prioritate mobilizării industriei sale de apărare, dar aceasta încă nu reușește să facă față cerințelor din timpul războiului”, a mai apreciat ministerul britanic al Apărării.

Rusia a lansat miercuri noapte al treilea atac asupra Kievului din ultimele șase zile, au declarat autoritățile ucrainene, dar sistemele de apărare aeriană au distrus toate dronele rusești care vizau orașul, fără a se raporta imediat victime sau distrugeri.

Sirenele de raid aerian au răsunat timp de mai multe ore în Kiev, în regiunea înconjurătoare și în cea mai mare parte a estului Ucrainei, cerul eliberându-se abia în zori.

„Toate țintele inamice au fost identificate și doborâte în spațiul aerian din jurul capitalei”, a declarat administrația militară de la Kiev pe canalul de Telegram.

Dronele Shahed, de fabricație iraniană, au fost implicate în atacuri, a precizat administrația militară a Kievului, deși nu se știe momentan câte drone au fost doborâte.

Tot miercuri dimineață, un incendiu a avut loc la un depozit de combustibil din apropierea podului Kerci din regiunea Krasnodar, în sud-vestul Rusiei, a declarat guvernatorul regional.

Trupele Kievului, gata de contraatac

Forțele ucrainene spun că se pregătesc pentru contraofensivă și că stochează muniție.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat luni că „lucrurile cheie” pentru succes sunt „disponibilitatea armelor, oameni pregătiți, antrenați, și apărătorii noștri care își cunosc planul la nivelul lor, precum și asigurarea acestei ofensive cu toate lucrurile necesare – obuze, muniție, combustibil, protecție etc.”.

„Începând de astăzi, intrăm în ultima linie dreaptă, când putem spune: „Da, totul este pregătit””, a declarat Reznikov la televiziunea ucraineană despre viitorul atac așteptat.

De asemenea, opt noi brigăzi de soldaţi ucraineni au fost formate pentru a lua parte la o viitoare contraofensivă, în contextul în care se speculează tot mai mult cu privire la calendarul acesteia şi la posibilitatea de a reuşi să le aplice o înfrângere serioasă invadatorilor ruşi, relatează The Guardian.

Ministrul ucrainean de interne a declarat marţi că au fost „formate complet” brigăzile iniţiale pregătite pentru „furtună”, care cuprind până la 40.000 de soldaţi, dar a adăugat că acestea vor avea nevoie de o pregătire suplimentară înainte de a fi gata să ia parte la lupte.

Urmărește ultimele evoluții din a 434-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro