Presa in Diagonala: China: 39 de persoane au fost ranite in timpul unui atentat cu bomba; 7 posibile explicatii pentru politica deficitara a SUA in Siria; Japonia aproba un plan care salveaza TEPCO de la intrarea in insolventa
ORIENTUL MIJLOCIU:
Siria: Armata a impuscat mortal 6 protestatari. Fortele de securitate siriene au impuscat mortal cel putin sase civili in timpul demonstratiilor pro-democratie care au avut loc, vineri, potrivit unei declaratii a lui Razan Zaitouna, militant pentru drepturile omului, citat de Reuters. Crimele au avut loc in orasul sudic Deraa, leagan al revoltei impotriva regimului autoritar al presedintelui Bashar al-Assad, precum si in suburbia Qaboun din Damasc si in centrul orasului Homs. Un alt activist a declarat ca fortele de securitate au deschis focul, de asemenea, in timpul unei demonstratii de noapte in orasul Mayadeen, situat la aproximativ 40 de kilometri est de orasul Deir al-Zor, ranind patru persoane. In ciuda sanctiunilor europene, regimul sirian continua represiunea violenta. De la inceputul protestelor antiguvernamentale pana acum peste 800 de persoane au murit si peste 10.000 au fost arestate.
Analistul Elliot Abrams critica politica deficitara a Statelor Unite in Siria si ofera sapte posibile explicatii: „Pe zi ce trece, Assad continua sa ucida demonstranti pasnici, iar politica SUA devine tot mai greu de inteles. Cele mai recente stiri despre situatia de acolo sunt ingrozitoare: <> Politica SUA in fata acestor orori a fost slaba. Vinerea trecuta, Secretarul de Stat, Hillary Clinton a declarat ca Assad ar putea fi un reformator. Presedintele Barack Obama a emis o declaratie in urma cu cateva saptamani, dar nu a aparut in fata camerelor de luat vederi pentru a denunta violenta regimului sau pentru a-si manifesta sprijinul pentru protestatari. Sanctiunile stabilite de catre SUA nu mentioneaza numele lui Assad. Ambasadorul Siriei se afla in continuare la Washington, iar cel american, la Damasc”.
Egipt: Suzanne Mubarak, sotia fostului presedinte, arestata pentru 15 zile intr-o ancheta de coruptie. Agentia anti-coruptie din Egipt a anuntat vineri ca sotia fostului presedinte Hosni Mubarak va fi arestata pentru 15 zile, intr-o ancheta vizand acuzatiile de coruptie ce i-au fost aduse, transmite Reuters. Surse judiciare au precizat ca Suzanne Mubarak (70 de ani) va fi dusa intr-o inchisoare din Cairo. (A.N.)
Libia: Televiziunea de stat a transmis un mesaj audio al lui Muammar Gaddafi. Televiziunea de stat libiana a difuzat ceea ce se presupune a fi un mesaj audio al lui Muammar Gaddafi, in care acesta infirma informatiile potrivit carora ar fi fost ranit. Gaddafi a declarat ca bombardamentele NATO nu ar avea cum sa il atinga, pentru ca el este purtat in „inimile a milioane de libieni”, potrivit AFP. Gaddafi a catalogat atacul de joi coordonat de catre NATO asupra resedintei sale, drept „las” si le-a multumit sefilor de stat care s-au interesat de starea sa de sanatate. Mesajul audio nu face decat sa alimenteze speculatiile privind starea de sanatate a liderului libian.
Tribunalul Penal International va cere mandate de arestare pentru Gaddafi, fiul acestuia si seful spionajului libian. Radio Cadena Ser a anuntat ca procurorul Tribunalului Penal International, Luis Moreno Ocampo, va solicita emiterea unor mandate de arestare pentru crime impotriva umanitatii pentru Gaddafi, fiul sau si seful spionajului libian, al-Abdullah Senussi. Postul de radio citeaza surse din cadrul instantei de judecata. Reprezentantii ICC au confirmat faptul ca solicitarea va fi depusa, luni, insa au refuzat sa ofere detalii suplimentare, informeaza Reuters.
ASIA:
Japonia aproba un plan care salveaza TEPCO de la intrarea in insolventa. Autoritatile japoneze au aprobat un plan pentru a ajuta compania Tokyo Electric Power sa ofere compensatii victimelor accidentului de la centrala nucleara Fukushima, prin emiterea de obligatiuni cu destinatie speciala pentru a ajuta la finantarea unui fond de creante. Acest lucru va permite companiei sa nu intre in insolventa si va preveni incertitudinea pe pietele financiare, informeaza Reuters.
China: 39 de persoane au fost ranite in timpul unui atentat cu bomba. Aproape patruzeci de persoane au fost ranite in timpul unui atentat cu bomba, care s-a petrecut la o banca din provincia Gansu, din nord-vestul Chinei. Bomba a fost detonata de Yang Xianwen un fost casier al bancii, concediat in aprilie, din cauza unor acuzatii de deturnare de fonduri, informeaza publicatia LA Times, care citeaza agentia de stiri „New China”.
India: Alegatorii au pus capat regimului comunist in Bengalul de Vest. Grupul de opozitie Trinamool Congress a pus capat celor mai bine de 30 de ani de regim comunist in Bengalul de Vest, dupa ce a fost desemnat castigator in cadrul alegerilor statale din India. Analistii sustin ca Bengalul de Vest a suferit un declin sub conducerea comunista, in comparatie cu cresterea rapida a oraselor precum Mumbai, Bangalore, Chennai si Hyderabad, informeaza Financial Times.
China rationalizeaza vanzarea de iasomie, simbolul revolutiilor din lumea araba. Autoritatile chineze monitorizeaza atent vanzarea iasomiilor, floarea devenita simbol al revolutiilor din lumea araba, de teama unor revolte asemanatoare celor din Tunisia sau Egipt, relateaza ABC News. Iasomia face parte din traditiile chinezesti si este subiectul multor cantece populare. Vanzatorii de flori din Beijing au declarat ca politia le-a cerut sa nu vanda multe iasomii unei singure persoane, iar daca cineva doreste sa cumpere mai multe, sa spuna ca nu mai sunt pe stoc si sa ceara datele persoanei. (A.N.)
AFRICA:
Uganda: 5 protestatari au fost ucisi in Kampala. Cinci protestatari ai opozitiei au fost ucisi in capitala Kampala, dupa ce au atacat masinile in care se aflau lideri africani care participau la ceremonia de investire a presedintelui Yoweri Museveni. Dupa alegerile prezidentiale, candidatul opozitiei, Kizza Besigye, a condus o serie de demonstratii impotriva cresterii preturilor la alimente si la combustibil, informeaza Al-Jazeera.
Djibouti: Tribunalul Penal International sesizeaza Consiliul de Securitate al ONU. Tribunalul Penal International a acuzat autoritatile de la Djibouti pentru faptul ca nu l-au arestat pe presedintele sudanez Omar al-Bashir, in timpul unei vizite oficiale. Al-Bashir a fost pus sub acuzare pentru crime de razboi si genocid, informeaza The Washington Post, care citeaza agentia Associated Press.
AMERICA:
SUA: Emisarul pentru pace in Orientul Mijlociu si-a dat demisia. Emisarul american pentru pace in Orientul Mijociu, George Mitchell, si-a anuntat demisia, vineri, ridicand un nou semn de intrebare asupra eforturilor administratiei Obama de a reporni discutiile directe dintre israelieni si palestinieni. Presedintele Barack Obama a oficializat demisia lui Mitchell, numindu-l „unul dintre cei mai buni functionari publici pe care natiunea noastra i-a avut vreodata” si a anuntat ca locul sau va fi luat de catre adjunctul David Hale, informeaza Reuters.
Studiu HIV/SIDA: Persoanele infectate ar putea reduce riscul transmiterii sexuale cu peste 90%. Un studiu recent arata ca persoanele infectate cu HIV pot reduce riscul de transmitere prin contact sexual cu peste 90%, daca incep tratamentul antiretroviral atunci cand sistemul lor imunitar este inca relativ sanatos, informeaza US News.
EUROPA:
Spania: Premierul Jose Luis Zapatero si Printul Felipe au participat la funeraliile victimelor cutremurului din Lorca. Orasul Lorca, lovit miercuri de un seism cu magnitudinea de 5,1, a fost in doliu vineri, pentru funeraliile a patru dintre victime, la care au participat premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero si Printul Felipe impreuna cu sotia sa Letizia, relateaza BBC. Cutremurul a provocat moartea a noua oameni si ranirea a peste 120, arata bilantul revizuit de autoritati. (I.R.)
Doi diplomati cehi, expulzati din Ucraina pentru activitati de spionaj. Ucraina a anuntat vineri expulzarea a doi diplomati cehi pentru „activitati neconforme cu statutul lor”, sintagma utilizata de obicei in cazurile de spionaj, noteaza AFP. Cei doi, atasati militari ai Ambasadei Republici Cehe in Ucraina, s-ar fi „folosit de statutul lor de diplomati pentru a colecta informatii care constituiau secrete ale statului ucrainean”, a precizat seful diplomatiei de la Kiev, intr-un comunicat de presa. (A.N.)