Subiectele Zilei: Romanca din infernul din Cairo: "Mi-a tremurat inima cand am auzit avioanele"; Povestile jocurilor video. Super Mario nu avea bani de chirie, Pac-Man – inspirat dintr-o felie de pizza; Un mitropolit roman a adus Yad Vashem in fata instantei
Zeus, veriga dintre Constantin Nicolescu si Adrian Nastase. Magistratii Tribunalului Arges mentioneaza, in motivarea sentintei, numele unei firme „abonate” la bani publici care a aparut si in dosarul de coruptie al liderului PSD. Magistratii Tribunalului Arges au facut publica ieri motivarea deciziei de a-l aresta preventiv pe presedintele Consiliului Judetean (CJ) Arges, Constantin Nicolescu, acuzat de frauda cu fonduri europene, fals si uz de fals, luare de mita si instigare la abuz in serviciu. Potrivit motivarii instantei, in dosarul de frauda cu fonduri europene apare si numele societatii comerciale Zeus SA, abonata la contracte din bani publici in judet si sponsor al PSD in campaniile electorale din 2004 si 2008. Aceeasi firma a aparut si in dosarul „Trofeul Calitatii”, in care fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie, scrie EVZ.
Avocatul care ii imbraca pe domnii de Romania. Cezar Ionascu este avocat, dar ii consiliaza pe domni cum sa se imbrace corect si stilat. Le face o evaluare de garderoba si merge cu ei la cumparaturi. Tine si un blog unde ii invata pe barbati sa se imbrace in fiecare zi ca pentru cea mai frumoasa femeie din lume. „M-a sunat o doamna: „Mihai al meu are trei camasi cu patratele, doua perechi de blugi si o pereche de ciocate. Te rog frumos, fa-l sa arate ca un barbat”. Mihai este IT-ist si motociclist. L-am luat la o bere in oras si am alunecat „intamplator” intr-un magazin de pantofi. N-a trebuit sa aud de la el decat: „vreau, da, vreau”. Apoi am mai luat doua camasi, o pereche de pantaloni si alte lucruri de baza. Sotia sa a sunat peste trei saptamani, spunandu-mi ca, uite, da, sotul ei arata altfel. Si peste patru saptamani suna el: „Sunt in fata unei vitrine, vad trei tricouri si nu stiu pe care sa-l aleg”. Apoi a sunat peste patru zile, apoi peste trei, apoi doua saptamani m-a sunat in fiecare zi fiindca i se parea ca nimic nu sta pe el”, ne povesteste Cezar Ionascu. Dupa doua luni Mihai a aparut din nou la usa lui Cezar, uimindu-l: „Il tin minte exact, purta o pereche de pantofi crem, un tricou turcoaz, o geaca napoletana si o basca pe cap. Alt Mihai!”, mentioneaza Gandul.
Romanca din infernul din Cairo: „Mi-a tremurat inima cand am auzit avioanele”. Stabilita in Cairo din iulie 2010, D.F. lucreaza in aviatie si din motive de siguranta personala nu a dorit sa ii publicam numele integral, ci doar initialele. Redam mai jos discutia reporterului cu romanca din Cairo: „Televiziunea de stat egipteana a aratat aproape in permanenta ca traficul este calm in oras si in tara. Dar nu e asa. A mai aratat ca Politia a prins cei 6.000 de detinuti care au evadat. Iarasi nu este asa. Detinutii au fost prinsi de oameni, nu de Politie. Ce s-a intamplat? Dupa ce au evadat detinutii, imamul (preot musulman, n.r.) a anuntat la boxele din oras ca Politia s-a retras de pe strazi si oamenii trebuie sa isi apere casele, bunurile, familiile. Asa ca barbatii au format grupuri in fata blocurilor si acolo verifica pe oricine trece, le cere buletinul, permisul auto, ba chiar am vazut soferi care conduc cu buletinul in mana, deci oamenii colaboreaza”, scrie Adevarul.
Povestile jocurilor video. Super Mario nu avea bani de chirie, Pac-Man – inspirat dintr-o felie de pizza. Verticalnews continua campania despre jocurile video, cu personajele legendare din jocurilor video. Daca ieri am explorat fata violenta a jocurilor, descoperind ca pentru a castiga puncte sau numai a ramane in viata jucatorii trebuie sa tortureze sau sa ucida oameni, in episodul de astazi le vom reintalni pe cateva dintre personajele noastre preferate. Mario (sau Super Mario) este poate cel mai cunoscut personaj din lumea jocurilor video, insa in spatele numelui sau sta chiar povestea inceputurilor dificile ale industriei jocurilor video. In 1980, sucursala americana a companiei nipone Nintendo avea mari probleme financiare – atat de mari incat nu isi putea permite nici plata chiriei. Numele proprietarului imobilului in care isi desfasurau munca programatorii de la Nintendo se numea Mario Seagale. Creatorii jocului i-au promis acestuia ca personajul principal din urmatoarea lor productie ii va purta numele daca vor fi pasuiti o vreme de plata chiriei. In timpul dezvoltarii jocului, vandut in peste 40 de milioane de copii in toata lumea, Mario s-a numit mai intai „Jumpman”, iar apoi „Mr. Video”, relateaza Vertical News.
De ce nu scapam de maidanezi. Autoritatile vor sa adune cainii in adaposturi, iar asociatiile pentru protectia animalelor militeaza pentru sterilizare si izolarea animalelor agresive. In timp ce primaria si ONG-urile se cearta, inca o femeie a murit sfasiata de caini. Peste 1.000 de persoane au fost muscate de caini in ianuarie. Printre acestea se afla si femeia care a fost sfasiata de 20 de maidanezi in curtea ADP Sector 5. Iarna este, de altfel, sezonul cu cele mai multe agresiuni, pentru ca oamenii milosi strang banii pentru intretinere si nu-si mai permit sa hraneasca animalele fara adapost, potrivit directorului Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din Bucuresti, Robert Lorentz, potrivit Romania libera.
Un mitropolit roman a adus Yad Vashem in fata instantei. Pentru ca refuza sa-i acorde titlul de drept intre popoare lui Tit Simedrea, fost mitropolit al Bucovinei, Yad Vashem a fost dat in judecata de un supravietuitor al Holocaustului. Si-a riscat sau nu viata mitropolitul de la Cernauti pentru a salva evrei, in timpul Holocaustului? Aceasta este intrebarea la care Autoritatea Martirilor Holocaustului „Yad Vashem”, de la Ierusalim, nu a gasit un raspuns satisfacator si a respins cererile repetate pe care le primeste de aproape patru ani pentru a-l declara pe Tit Simedrea drept intre popoare. Cererile au fost facute de Meir Shai, un evreu nascut in Romania, care, la 81 de ani, isi canalizeaza toate resursele pentru a demonstra ca, in 1941, impreuna cu parintii si fratii sai, a fost salvat de la deportarea in Transnistria de mitropolitul Tit Simedrea, relateaza EVZ.
Cercetator roman la Harvard: „Adevaratul cetatean al UE este est-europeanul”. La numai 28 de ani, Ruxandra Paul cerceteaza evolutia recenta a tarilor din Europa de Est la cel mai inalt nivel academic. Ea este doctorand la Harvard, unde preda mai multe cursuri pe aceasta tema. RL a aflat de la Ruxandra care sunt cele mai recente teorii de la Harvard referitoare la Romania, tarile in tranzitie si Uniunea Europeana. In curand, opiniile Ruxandrei Paul vor putea fi citite saptamanal in paginile Romaniei Libere, informeaza Romania libera.
Uite popa, nu e popa. Credinciosi din toata tara vin, de ani buni, intr-un satuc de langa Gherla in speranta ca preotul Petru Budean le va rezolva miraculos problemele. Slujitorul bisericii le „deschide Cartea”, o practica interzisa de Biserica. Pe reporterii „Adevarul” i-a blestemat si i-a amenintat „cu slujbe”. Ora patru si jumatate dimineata. Un ger de crapa pietrele, intuneric apasator si o ulita slab luminata, pe care-si indreapta pasii cativa oameni spre biserica impunatoare si luminata din Bont. Apar si masini – cu numere de inmatriculare de Bucuresti, Neamt, Alba, Bistrita-Nasaud. Cu totii merg, la acea ora aparent imposibila, sa-si gaseasca rezolvari miraculoase la Petru Budean (61 de ani), preotul ortodox din localitatea Bont, scrie Adevarul.
Citeste si rubrica de sinteze a EurActiv.ro:EurMonitor Business: Reuniune fara precedent a diplomatiei SUA; Davos 2011 s-a incheiat; Rapoartele de evaluare Schengen nu vor fi desecretizate