Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Barack Obama a raspuns online intrebarilor postate de utilizatorii YouTube; Presedintele Hosni Mubarak a demis guvernul, armata a preluat controlul asupra centrului capitalei Cairo; Studiu: Populatia musulmana a lumii va creste de doua ori mai repede decat cea non-musulmana in urmatorii 20 de ani

HotNews.ro
presa in diagonala, Foto: Colaj foto
presa in diagonala, Foto: Colaj foto

Presedintele Hosni Mubarak a demis guvernul, armata a preluat controlul asupra centrului capitalei Cairo. Presedintele egiptean Hosni Mubarak (82 de ani) a demis guvernul, anuntul fiind facut vineri noaptea intr-un discurs televizat, pe fondul revoltelor care au cuprins tara. Mubarak a anuntat ca simbata va instala un nou guvern si a promis reforme democratice in justitie si piata muncii. La putin timp dupa incheierea discursurilor, armata a preluat controlul asupra pietei centrale din Cairo. Presedintele american Barack Obama a purtat o discutie telefonica de 30 de minute cu Mubarak. „I-am cerut guvernului sa demisioneze si maine vom avea un nou guvern”, a declarat presedintele egiptean intr-un discurs de unsprezece minute transmis de postul national de televiziune. Hosni Mubarak a sustinut, de asemenea, o serie de reforme democratice. „Le cer autoritatilor egiptene sa se abtina de la folosirea violentei impotriva demonstrantilor pasnici”, a declarat presedintele american Barack Obama la scurt timp dupa ce a purtat o convorbire telefonica de 30 de minute cu Mubarak, anunta Reuters.

Studiu: Populatia musulmana a lumii va creste de doua ori mai repede decat cea non-musulmana in urmatorii 20 de ani. Populatia musulmana a lumii va creste de doua ori mai repede decat cea non-musulmana in urmatorii 20 de ani, potrivit unui studiu citat de Washington Post. Studiul coordonat de cercetatorii americani de la „Pew Research Center” sustine ca peste doua decenii musulmanii vor reprezenta mai mult de un sfert din populatia mondiala, avand o crestere anuala de 1,5 procente, fata de doar 0,7 in cazul non-musulmanilor. Studiul „Viitorul Populatiei Musulmane Globale”, realizat de Pew Research Center si Fundatia John Templeton – doua grupuri americane non-profit care se ocupa cu cercetarea religiilor – incearca sa creioneze o harta a distributiei musulmanilor in lume. Daca astazi musulmanii alcatuiesc 23,4% dintr-o populatie globala de 6,9 miliarde de locuitori, in 2030 procentul va creste pana la 26,4%. Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca inmultirea accelerata a numarului de musulmani nu va produce schimbari demografice dramatice in cele mai multe parti ale lumii. Procentul musulmanilor care traiesc in Asia, Orientul Mijlociu si Africa de Nord va scadea de la 82% la 70%, insa numarul musulmanilor din Occident va ramane relativ mic, informeaza Washington Post. ​

Franta: Interzicerea casatoriilor gay a fost aprobata de Curtea Constitutionala franceza. Curtea Constitutionala franceza a admis interzicerea casatoriilor gay, contestata de catre un cuplu de lesbiene cu patru copii. Instanta a decis ca interdictia este constitutionala. Activistii au sperat ca Franta s-ar putea alatura altor state europene, precum Spania si Belgia, in legalizarea de casatoriilor intre acelasi sex. Un sondaj de opinie publicat recent arata ca 58% dintre cetatenii francezi sunt in favoarea casatoriilor gay. Liderul francez al Frontului National de extrema-dreapta, Marine Le Pen, a declarat ca instanta nu ar fi trebuit sa se pronunte in aceasta chestiune. In timp ce multe state europene recunosc uniunile civile homosexuale, numai Spania, Olanda, Belgia, Portugalia, Suedia, Norvegia si Islanda au legalizat casatoriile intre acelasi sex, informeaza BBC.

Iordania: 3.000 de oameni au protestat fara incidente in capitala Amman. Cel putin 3.000 de persoane au manifestat vineri la Amman, la apelul Fratilor Musulmani, impotriva costului ridicat al vietii si al politicilor economice, cerand schimbarea guvernului si reforme, pe fondul revoltelor din Egipt si Tunisia. Spre deosebire insa de aceste tari, unde manifestatiile impotriva regimului s-au soldat cu mai multe victime, miscarea de protest din Iordania nu a fost marcata de ciocniri cu fortele de ordine. Purtand drapele iordaniene si ale partidelor lor, manifestantii au raspuns apelului Fratilor Musulmani, principala forta de opozitie din tara, si a aripii sale politice, Frontul actiunii islamice (FAI). In cursul ultimelor zile, regele Abdallah al II-lea si-a multiplicat demersurile in incercarea de a reduce tensiunile sociale. Dupa intalniri cu personalitati din toate taberele, el a cerut Parlamentului sa accelereze reformele politice si socio-economice, relansand increderea populatiei in institutiile publice, si a efectuat vizite discrete in cele mai defavorizate regiuni ale tarii, relateaza AFP.

Haiti: Rezultatele finale ale primului tur de alegeri prezidentiale vor fi facute publice pe 2 februarie. Rezultatele finale ale primului tur prezidential din Haiti vor fi facute publice pe 2 februarie, a anuntat vineri Consiliul Electoral Provizoriu (CEP). Dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, Haiti se confrunta cu o lupta politica legata de calificarea pentru cel de-al doilea tur de scrutin, intre fosta prima-doamna Mirlande Manigat si candidatul guvernului de la Port-au Prince, Iuda Celestin. Rezultatele preliminare au fost contestate de sustinatorii candidatului care s-a clasat pe locul al treilea, Michael Martelly. Iuda Celestin este acuzat de frauda de catre adversarii sai. Pentru a debloca situatia, partidul care il sprijina pe Celestin a luat decizia sa ii retraga sustinerea si sa il scoata din buletinele de vot, informeaza AFP.

SUA: NASA a marcat 25 de ani de la „dezastrul Challenger”. Sute de oameni au participat la un eveniment organizat de Centrul Spatial Kennedy din Florida, pentru a marca aniversarea a 25 de ani de la explozia navetei Challenger, in care sapte astronauti si-au pierdut viata. Evenimentul memorial de la Kennedy Space Center a atras functionarii Agentiei Spatiale Europene, fostul astronauti, familie si prieteni ai celor care au murit la bordul Challenger, precum si elevi care nu s-au nascut inca atunci cand a avut loc dezastrul. Printre invitatii speciali ai evenimentului s-au numarat oficialii Agentiei Spatiele Europene, fosti astronauti si familiile si prietenii celor care si-au pierdut viata la bordul navetei Challenger. Steagurile de la centrele de NASA din intreaga tara au fopst coborate in berna. „Toata lumea stie cum a murit echipajul Challenger. Vrem ca lumea sa stie cum au trait si pentru ce si-au riscat vietile”, a declarat Iunie Scobee Rodgers, vaduva comandantului navei, Dick Scobee. Challenger a explodat in anul 1986, la doar 73 secunde dupa lansare, la o altitudine de 14.000 metri, relateaza BBC.

Barack Obama a raspuns online intrebarilor postate de utilizatorii YouTube. Barack Obama a raspuns joi intrebarilor adresate de utilizatorii site-ului YouTube. Site-ul a ales doar cateva dintre cele peste 140.000 de intrebari postate si a realizat un interviu online de aproximativ 40 de minute cu presedintele american. Cele mai multe dintre intrebarile postate pe site au facut referire la recentele evenimente din Egipt si Tunisia si la viitorul competivitatii americane. Obama a avut o abordare destul de sobra si a reiterat multe dintre punctele cuprinse in discursul asupra Starii Uniunii pe care l-a sustinut marti in fata Congresului. In ceea ce priveste situatia cu care se confrunta Egiptul, presedintele american a cerut ca fortele guvernamentale si protestatarii sa se abtina de la violenta, dar a accentuat importanta existentei unor mecanisme prin care cetatenii egipteni sa-si exprime nemultumirile legitime. Una dintre intrebarile cele mai populare s-a referit la pozitia presedintelui american in ceea ce priveste legalizarea drogurilor ilicite. Obama a raspuns ca se opune legalizarii acestora si cauta modalitati de a spori eficienta tratamentului pentru dependentii de droguri, relateaza Washington Post.

Rusia: Parlamentul a adoptat un nou sistem de avertizare impotriva atacurilor teroriste. Camera inferioara a Parlametului rus, Duma de Stat, a aprobat vineri un nou sistem de avertizare cu privire la amenintarea atacurilor teroriste. Masura a fost adoptata dupa ce 35 de oameni si-au pierdut viata in urma atacului cu bomba de luni, de la aeroportul Domodedovo din Moscova. Duma de Stat a oferit cateva detalii despre modul in care functioneaza noul sistem de avertizare, bazat pe coduri de culoare. Nivelul inferior de alerta va fi reprezentat prin culoarea albastra, cel intermediar prin galben, iar cel mai inalt, de o gravitate extrema, prin rosu. Nivelul intermediar va permite fortelor de securitate sa intensifice controlul actelor de identitate, in timp ce codul rosu va aduce dupa sine masuri drastice, de la perchezitii fara autorizatie, pana la ascultarea telefoanelor. Decizia Parlamentului rus vine la doua zile dupa ce Statele Unite ale Americii si-au anuntat intentia de a renunta la sistemul de avertizare bazat pe coduri de culoare. Oficialii americani si-au justificat alegerea prin faptul ca „acest sistem nu a facut altceva decat sa-i invete pe americani sa se teama, nu sa se pregateasca”, informeaza AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro