Business Report: Orasul perfect. Unde gasesti cea mai ieftina casa, mancare sau benzina; Specialistii romani i-ar putea invata pe iordanieni cum sa faca un reactor nuclear de 1.000 MW; Cine sunt corporatistii si cat castiga ei
Cel mai bogat spaniol se retrage din afaceri. Miliardarul spaniol Amancio Ortega (75 de ani), proprietarul retailerului de fashion Inditex (brandurile Zara, Berska, Stradivarius, Pull and Bear, Zara Home, Massimo Dutti etc), se retrage de la conducerea companiei pe care a infiintat-o in 1975, informeaza cotidianul El Mundo. Ortega si-a anuntat retragerea printr-o scrisoare adresata angajatilor sai, mentionand ca la urmatoarea intalnire a actionarilor il va propune ca presedinte executiv pe Pablo Isla, actualul vicepresedinte si consilier delegat al grupului Inditex. Amancio Ortega este cel mai bogat om din Spania, cu o avere de 25 de miliarde de dolari in 2010, scrie Capital.
Cine sunt corporatistii si cat castiga ei. Pana la inceputul anilor 2000, multinationalele nu erau foarte multe, iar angajatii care lucrau pentru firme private „la patron” nu cunosteau termeni precum „deadline”, „target” sau „meeting”. Astazi, secretara nu-si mai spune asa fiindca a devenit assistent manager, directorii au titulaturi din trei litere (CEO,CFO, COO), iar problemele dintre angajat si angajator se rezolva prin HR. Lucrul intr-o multinationala s-a impus ca o garantie a jobului, a competivitatii, dar si a reprezentarii pe scara sociala. Pana si la contractarea creditelor, angajatul la o multinationala are un scoring mai bun. Insa, exista si dezavantaje, iar unul dintre acestea este transformarea individului intr-un robot: munceste zilnic de la 9 la 18.00, musai cu pauza de masa de-o ora, timp in care ingurgiteaza mancare gatita la cantinele din imprejurul companiei. Isi bea cafeaua de la automat, iar in timpul zilei, din cand in cand, mai ia un suc sau un snack de la vendomat. Vinerea, de obicei, are program scurt si se imbraca casual (angajati pot veni imbracati mai lejer, purtand jeansi, tricouri, hanorace, tenesi). Cel mai adesea, un angajat la o multinationala, fara functie, castiga intre 1.000 si 4.000 de lei pe luna. Mai norocosi sunt expatii care lucreaza pentru aceste companii in Romania, ale caror salarii sar de 3.000 de euro lunar, conform Vertical News.
Romanii economisesc 7% din venitul lunar. Indienii si coreenii pun deoparte de 3 ori mai mult. O treime dintre romani au un cont de economii, reprezentand jumatate fata de media globala, iar un sfert dintre concetatenii nostri au un plan de pensii, fata de 38%, cat este media la nivel mondial. Patru din zece romani cred ca la pensie vor avea mai putini bani decat parintii lor. Romanii reusesc sa economiseasca in medie doar 7% din venitul lunar, nivel minim in randul tarilor incluse intr-un studiu realizat de ING, care a cuprins 10 tari, in timp ce media globala este de 12%. „Din randul celor zece tari incluse in studiul ING, romanii economisesc cea mai mica parte din venitul lunar, doar 7%, fata de o medie globala de 12%, anunta Gandul.
Orasul perfect. Unde gasesti cea mai ieftina casa, mancare sau benzina. Cum ar arata o viata perfecta? Lucrezi la Zurich, iti cumperi apartament in Albuquerque – New Mexico, platesti utilitatile la Faro in Portugalia, te imbraci din Coquitlam – Canada, mergi la restaurant in capitala Algeriei, faci abonament la sala de fitness din Beijing, primesti internet de la Craiova si bei lapte moldovenesc din piata de la Iasi. Conform datelor furnizate de situl numbeo.com, cea mai mare baza de date gratuita referitoare la costul vietii, Romania este tara unde laptele si internetul sunt printre cele mai ieftine din lume. La haine, alimente, bauturi, cheltuielile de intretinere, pretul locuintelor sau benzina apar discrepante mari. Unele sunt cauzate de pozitionarea geografica a oraselor si de resursele naturale disponibile, altele de politicile economice ale marilor proprietari de branduri, scrie Gandul.
BC a avut dreptate! Pretul mediu al locuintelor a coborat sub 1.000 de euro/mp in decembrie. Scriam aici la inceputul lunii noiembrie 2010 ca preturile medii ale locuintelor vor scadea in decembrie sub 1.000 de euro/mp, iar piata a tinut cu dintii sa nu ne confirme estimarea. Si a facut-o pana in ultima saptamana a anului care s-a sfarsit, cand in intervalul 27 decembrie 2010-2 ianuarie 2011, pretul mediu a pierdut 4,8% fata de saptamana anterioara, ajungand la 992 euro/mp. Evident, scaderea a aparut intr-o perioada in care friptura si sarmaua erau mai apropiate de suflet decat gandul la o casa, cererea fiind in scadere mai mare fata de un interval normal, dar aceasta situatie nu schimba lucrurile, anunta Business Cover.
Razvan Furtuna, BCR: Interesul pentru investitia in aur va continua. Dupa ce, in 2010, aurul a adus randamente de peste 30% investitorilor care au mizat pe aprecierea sa, interesul pentru investitia in metalul pretios va continua, este de parere Razvan Furtuna, seful Departamentului de Vanzari Retail in cadrul Directiei Piete Financiare a Bancii Comerciale Romane. „Explicatia este cel putin rezonabila”, ne-a spus domnia sa, adaugand: „Autoritatile nationale si internationale, competente sau mai putin, incearca sa gaseasca formula perfecta pentru relansarea economiilor. Prima pe lista solutiilor este deprecierea propriilor monede, a tuturor monedelor… Ne putem intreba, fara sa gresim, fata de ce sau fata de cine? Deci, la ce ne raportam? Avem nevoie de o referinta si, atunci, exista aceasta tendinta a investitorilor puternici de a se orienta catre aur. Toata lumea vorbeste de aur pentru ca este foarte simplu sa il inteleaga. Analistii vorbesc foarte mult despre aur pentru ca ei observa fluxurile de tranzactionare din partea bancilor centrale si din partea investitorilor mari. Exista un interes real si are o logica”, potrivit Bursa.
Cand vom putea lua bani din noul acord. Conditiile exceptionale care ar permite autoritatilor romane sa acceseze cele 3,6 miliarde de euro din noul acord preventiv cu FMI se refera la situatia in care deficitul bugetar nu ar putea fi finantat. Ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, referitor la urmatorul acord cu FMI, ca „nu este vorba de un imprumut, ci de un acord preventiv – este o suma care se pune deoparte si in cazul unor situatii care pot aparea, efectele crizei nu au trecut – sa putem accesa suma respectiva”. Astfel, suma care va fi prevazuta in noul acord care va fi incheiat cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Comisia Europeana va putea fi folosita „in momentul in care Romania n-ar avea posibilitatea sa-si finanteze deficitul nici de pe piata interna, nici de pe cea externa”. Intr-o situatie similara se afla, spre exemplu, Portugalia, care are probleme cu finantarea deficitului bugetar, a precizat seful Finantelor, citat de EVZ.
Ford Motor va mai angaja 7.000 de muncitori pana in 2012. Ford Motor va angaja in Statele Unite peste 7.000 de muncitori in urmatorii doi ani, transmite AP. 4.000 de persoane vor fi angajate in acest an, la fabrica Ford din Louisville, in Kentucky, care va produce noul model Ford Escape spre sfarsitul acestui an. In 2012, ar mai putea fi angajati 3.500 de muncitori. La Salonul auto de la Detroit, Ford a prezentat, luni, trei vehicule electrice si hibride, inclusiv versiunea electrica a modelului Ford Focus, scrie Adevarul.
Specialistii romani i-ar putea invata pe iordanieni cum sa faca un reactor nuclear de 1.000 MW. Specialistii romani din domeniul energiei nucleare ar putea contribui la dezvoltarea sectorului de profil din Iordania, in contextul in care la sfarsitul saptamanii trecute a fost semnat un acord de colaborare intre cele doua tari. Acordul, care presupune transferul de know-how dinspre Romania spre Iordania, vine in contextul in care autoritatile de la Amman au in vedere construirea unui reactor nuclear de 1.000 MW in urmatorii zece ani. Romania in schimb are in functiune doua unitati nucleare la Cernavoda, care asigura aproape 20% din toata productia de energie locala. Ambele unitati au fost puse in functiune dupa Revolutie, aceasta fiind de altfel cea mai mare si singura investitie de proportii realizata in Romania in ultimii 20 de ani, informeaza Ziarul Financiar.
Clinica medicala care testeaza pilotii Blue Air a cerut insolventa companiei aeriene. Compania Aeromed Clinic, care examineaza si certifica personalul aeronautic din aviatia civila, a solicitat intrarea in insolventa a companiei aeriene low-cost Blue Air pentru a-si recupera o datorie de 46.600 lei aferenta serviciilor medicale oferite timp de un an companiei controlate de omul de afaceri Nelu Iordache. Dosarul Aeromed Clinic a fost inregistrat pe data de 5 ianuarie la Tribunalul Bucuresti si urmeaza a fi judecat in 7 februarie 2012. „Blue Air are sa imi plateasca 46.600 de lei acumulati din septembrie 2009 si pana in octombrie 2010. Practic ei, in decurs de un an nu au platit serviciile medicale pe care noi le-am prestat. Eu am doua contracte mari cu Blue Air si Tarom, si suma aceasta este foarte importanta pentru noi, chiar daca pentru ei e o suma derizorie. Eu nu i-as fi dat in judecata daca imi plateau chiar si sume mai mici, sa vad ca sunt de buna credinta”, a declarat Virgil Baloescu, unul dintre asociatii Aeromed Clinic, citat de Capital.
Mii de fosti politisti, jandarmi sau angajati ai SRI lucreaza ca agenti de paza in cele mai mari firme private de securitate. Peste 92.000 de romani lucreaza in firmele private de securitate si paza, iar o pondere semnificativa dintre acestia provin din structurile de stat, fiind fosti politisti si jandarmi sau fosti angajati din structurile Ministerului de Interne, de Aparare sau SRI care au iesit la pensie sau care au fost disponibilizati si care vor sa-si suplimenteze veniturile. Trei dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de securitate si paza – G4S, Securitas si Rosegur – care au impreuna peste 16.000 de salariati (adica 18% din numarul total) concentreaza si cei mai multi fosti bugetari, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar.