Sari direct la conținut

FOTO / VIDEO Jens Stoltenberg, prima vizită la Kiev de la începutul războiului: „Locul de drept al Ucrainei este în NATO”

HotNews.ro
Șeful NATO Jens Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Șeful NATO Jens Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află joi în prima sa vizită la Kiev de la invazia pe scară largă a Rusiei, în semn de susținere pentru Ucraina, care se pregătește să lanseze o contraofensivă, transmite Reuters. Șeful alianței nord-atlantice a subliniat că va ajuta Kievul să facă tranziția de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO.

Stoltenberg a adus un omagiu soldaților ucraineni care au fost uciși în război și a trecut în revistă echipamentele militare rusești avariate expuse într-o piață centrală din Kiev.

Șeful NATO s-a urcat într-o mașină și a plecat după eveniment pentru a se întâlni cu președintele Zelenski.

Viitorul Ucrainei se află în NATO, a subliniat joi șeful alianței militare occidentale, Jens Stoltenberg, în timpul primei sale vizite în această țară de la invazia Rusiei de acum 14 luni.

„Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”, a declarat Stoltenberg reporterilor în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

Șeful alianței nord-atlantice a promis că Ucraina va primi în continuare sprijin militar, afirmând că, până în prezent, aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit un ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro numai în ceea ce privește ajutorul militar.

„NATO este alături de voi astăzi, mâine și atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat Stoltenberg, înainte de a-l invita pe Zelenski la summitul NATO de la Vilnius din iulie.

El a subliniat că o inițiativă de sprijin pe mai mulți ani va ajuta Ucraina să facă tranziția de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO și să asigure interoperabilitatea deplină cu alianța, numind acest lucru „o dovadă a angajamentului pe termen lung al NATO față de Ucraina”.

„Nu știm când se va încheia acest război, dar știm că agresiunea rusă este un model toxic care trebuie oprit. Așa că trebuie să continuăm să consolidăm forțele armate ale Ucrainei. Și trebuie să ne asigurăm că există aranjamente robuste și puternice pentru securitatea Ucrainei”, a mai declarat Stoltenberg.

Aceasta a fost cea de-a patra vizită a lui Stoltenberg în Ucraina în calitate de secretar general al NATO, dar prima de la începutul războiului declanșat în urmă cu aproape 14 luni.

Ucraina așteaptă invitația pentru aderarea la NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a sosit momentul ca NATO să ia decizia politică de a invita Ucraina să se alăture alianței militare și că Kievul dorește să știe când va deveni membru.

Liderul ucrainean a declarat în conferință comună cu șeful NATO de la Kiev că un summit NATO care va avea loc la Vilnius în iulie ar putea deveni „istoric” și că a fost invitat să participe.

„Sunt recunoscător pentru invitația la summit, dar este de asemenea important pentru Ucraina să primească invitația corespunzătoare pentru aderare”, a declarat liderul de la Kiev.

„Nu există nicio barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță, iar acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a mai punctat Zelenski.

⚡️Jens Stoltenberg arrives in Kyiv.

În vizita făcută în Ucraina, Jens Stoltenberg a mers și la Bucha, la un an după ce imagini șocante cu cadavre ale civililor împrăștiate pe străzi au scos la iveală atrocitățile comise de forțele ruse, scrie CNN.

Șeful NATO s-a declarat „profund mișcat” de ceea ce a văzut la Bucha. „Atrocitățile rusești continuă și astăzi împotriva poporului ucrainean, iar cei responsabili trebuie să răspundă”, a spus Stoltenberg.

NATO a sprijinit Ucraina

Invazia Rusiei din 24 februarie 2022 a ucis mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de oameni, a distrus orașe și a devastat economia ucraineană.

NATO a sprijinit Ucraina, statele membre trimițând arme, dar nu și trupe de luptă.

Ucraina își vede viitorul în alianța NATO și în septembrie anul trecut a anunțat o cerere de aderare rapidă, după ce Kremlinul a declarat că a anexat patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le-au ocupat parțial.

Moscova consideră că NATO este o alianță militară ostilă care vrea să invadeze ceea ce ea consideră a fi sfera sa de influență.

Ucraina și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică condusă de Rusia în 1991.

Urmărește ultimele evoluții din a 421-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro