Control ANPC în Piaţa Rahova din Capitală: Activitatea a 11 operatori economici, oprită temporar. Au fost date amenzi de aproape 300.000 de lei
Activitatea a 11 operatori care activează în Piaţa Rahovei din Bucureşti a fost oprită temporar de comisarii de la Protecţia Consumatorilor, fiind găsite mai multe nereguli, printre care mizerie şi produse alimentare fără etichete şi fără data limită de consum, informează News.ro. Echipele de control au dat amenzi în valoare de aproape 300.000 lei.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că au avut loc 46 de acţiuni de control la societăţile comerciale care activează în Piaţa Rahova şi în Complexul Comercial Niki Scorpion, situate în Sectorul 5 al Capitalei.
În urma acţiunilor, până în acest moment, verificările fiind în plină desfăşurare, comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au dat 27 de amenzi, în valoare de peste 290.000 de lei, au oprit definitiv de la comercializare produse neconforme în valoare de peste 130.000 de lei şi au decis oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor pentru 11 operatori economici.
Companiile oprite temporar de la funcţionare sunt:
- Torentecarm SRL
- Miro Expert Distribution SRL
- Creto&Fonny SRL
- Dunkin Food Market SRL
- Nicole Catering SRL
- Emprod SRL
- Didi Food SRL
- S&M Big Grill Unu SRL
- Dor Sibiu Comaliment SRL
- Lexacom Business SRL
- Luca & Alex Aliment SRL
Principalele abateri de la legislaţie înregistrate au fost: schimbarea stării termice a produselor; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu depuneri de substanţe, praf, resturi alimentare, acumulări mari de gheaţă; folosirea unor camere de frig cu deprecieri, rugină, chedere rupte, mucegai, cârlige pentru carcase, ruginite, depreciate; folosirea unor cântare fără verificare metrologică; comercializarea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără data limită de consum; comercializarea peştelui necongelat cu deficienţe de prospeţime, respectiv care se desfăcea de pe oase, cu branhii cu schimbări organoleptice, neacoperit de fulgi de gheaţă; nerespectarea condiţiilor de temperatură, pentru depozitarea produselor, indicate de producător; nerespectarea vecinătăţi produselor alimentare în spaţiul de depozitare.
De asemenea, echipele de control au mai descoperit folosirea unor spaţii de lucru şi a unor ustensile neigienizate corespunzător, cu grad avansat de uzură, cu paviment deteriorat şi neigienizat; depozitarea produselor alimentare direct pe paviment; folosirea unor materii prime cu data durabilităţii minimale depăşită; lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire; utilizarea ustensilelor de bucătărie neprofesionale şi a bureţilor de sârmă pentru vase; folosirea unor echipamente de gătit neigienizate corespunzător şi a unor tăvi cu grad avansat de uzură, cu porţiuni ruginite şi arse; neafişarea preţului produselor expuse la vânzare, în mod vizibil; comercializarea unor produse textile sau cosmetice fără informaţiile traduse în limba română, pe etichetă; comercializarea unor articole de încălţăminte fără informaţii de identificare sau referitoare la tipul de material folosit, pe etichetă.
Comisarii ANPC au descoperit şi că erau comercializate produse cosmetice care conţin substanţa periculoasă Buthylphenyl Methylpropyonal, notificată ca fiind interzisă pe sistemul de alertă rapidă al UE pentru produse nealimentare, Rapex.