România de suburbie. Cum arată explozia zonelor-dormitor, unde banii n-aduc mereu fericirea
Anca a decis, în plină pandemie, să se mute în Moșnița, o localitate aflată la 6 kilometri distanță de Timișoara. Tânăra corporatistă și-a cumpărat casă în suburbie, într-un sat a cărui populație aproape că s-a triplat în perioada 2011-2021, ajungând de la 5.810 locuitori (2011) la 16.424 (2021), conform datelor provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor 2021.
Nu e singura. Tot mai mulți români cu venituri peste medie aleg să părăsească marile orașe și să se mute la case, în așa numitele zone-dormitor: mici localități-satelit, care se trezesc peste noapte invadate de pretențiile și dezvoltarea urbană, dar a căror infrastructură, până nu demult rurală, ține cu greu pasul.
Satul Moșnița a ajuns preferat de mulți tineri care își desfășoară activitatea în Timișoara și e presărat cu vile și duplexuri scumpe. Din loc în loc, mai vezi și câte o casă veche, dar aranjată. La ieșirea din Moșnița, dezvoltatorii imobiliari construiesc noi case, toate cu etaj, iar planul autorităților locale este acela de a extinde localitatea până spre pădure, în apropiere de Ghiroda, locul unde e amplasat aeroportul internațional Traian Vuia.
„E o continuă expansiune la noi în localitate, foarte mulți tineri s-au mutat în ultimii cinci ani, mai ales în pandemie. Atunci ne-am mutat și noi. Aproape toți colegii mei sunt în Moșnița, am ajuns să fim vecini”, povestește Anca, 38 de ani, pentru Panorama.