Sari direct la conținut

VIDEO "Portretul luptatorului la tinerete", doua premii la Festivalul B-EST care s-a incheiat cu un film serios semnat de fratii Coen

HotNews.ro

Duminica seara, filmul lui Constantin Popescu despre rezistenta anticomunista din munti a obtinut Premiul Publicului si Premiul pentru imagine (acordat operatorului Liviu Marghidan) la incheierea unui festival a carui competitie a favorizat totusi, dupa cum a spus presedintele juriului, Sylvain Auzou, umorul. Doua premii de excelenta i-au onorat pe Ion Lucian si pe Valeria Seciu. Proiectia cu „A Serious Man”, de Joel si Ethan Coen, a incheiat o a sasea editie superioara valoric precedentelor.

„Intr-o lume in care realitatea isi omoara cliseele inainte de a se naste, aceasta privire a dvstra catre noi are o anumita gratie si umor, de ce nu,” a spus Valeria Seciu cand a primit unul dintre cele doua Premii de Excelenta, in timp ce Ion Lucian si-a amintit de prima oferta de film, venita din Ungaria in 1945 pe care a refuzat-o pentru ca dorea sa faca teatru, afirmand ca filmul nu l-a „dragalit”, asa cum a facut-o scena.

Trofeul festivalului a revenit lungmetrajului „In The Loop”, de Armando Iannucci, in vreme ce „Gigante”, realizat de uruguayanul Adrian Biniez, a fost premiat pentru scenariu si regie. Daca regizorul Constantin Popescu a multumit si atat la primirea Premiului Publicului, directorul sau de imagine, Liviu Marghidan, a inceput lista multumindu-i lui Francis Ford Coppola care l-a luat pe Mihai Malaimare Jr. cu el in America, lasand locul vacant in echipa lui Popescu.

In The Loop – Official Trailer

Membrii juriului de lungmetraj – Sylvain Auzou, Jay Weissberg, Irina Margareta Nistor, Mihai Chirilov, Horia Laptes si Gheorghe Balasoiu, au marturisit ca au deliberat palmaresul timp de patru ore. In competitia lungmetrajelor au concurat sapte filme, printre care si „Caravana cinematografica”, in regia lui Titus Muntean, care a avut o proiectie cu sala plina. Din pacate, nivelul sau e cu mult sub precedentul film al cineastului, „Examen”.

Daca a inceput nu doar fara invitatul cel mai important, cineastul rus Andrei Koncealovski, dar si fara siguranta ca nu se va opri pe parcurs pentru ca norul de cenusa blocase filmele din ultimele doua zile de festival prin aeroporturi, B-EST a avut sansa ca traficul aerian sa fie reluat. Andrei Koncealovski n-a venit, dar nici festivalul nu s-a oprit pe drum.

Fata de editiile trecute, in acest an selectionerul Andrei Cretulescu a ales mai multe filme care meritau vazute si care avusesera premiera – unele dintre ele fiind premiate – la mari festivaluri, cum a fost cazul lui „Gigante”, care anul trecut s-a aflat in palmaresul Berlinalei, sau al britanicului „In The Loop”, nominalizat la Oscar pentru scenariu adaptare, sau al altor filme prezentate la B-EST in afara competitiei.

Si problemele de organizare s-au redus, dar in seara de inchidere filmul care a urmat ceremoniei de premiere, „A Serious Man”, a inceput cu mult inaintea orei anuntate in program, ceea ce a facut ca buna parte din proiectie sa fie bruiata de spectatorii care intrau buimaci la un film care deja incepuse, deranjandu-i pe cei deja aflati in sala.

Pacat ca „A Serious Man” nu va intra in cinematografele din Romania pentru ca este unul dintre filmele cele mai reusite ale fratilor Coen (co-autori ai scenariului si regiei). Filmul, care a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film si scenariu original in 2010, este o poveste morala de un umor inepuizabil si de o verva egala in amplitudine cu seriozitatea lui.

Toate personajele sunt evrei si dialogurile sunt incarcate de termeni pe care nu toti neevreii ii cunosc, dar filmul are o bataie mult mai lunga decat o poveste etnica. E o poveste morala universala, chiar daca structurata in trei parti purtand numele celor trei rabini pe care eroul filmului, profesorul de matematica Lawrence Gopnik, incearca sa-i consulte pentru a-l ajuta in legatura cu problemele care i-au cazut pe cap o data ce un elev a incercat sa-i dea spaga in schimbul notei de trecere.

Problematica morala (lupta dintre bine si rau) si religioasa (trimiterile la „Cartea lui Iov” si la incercarile oamenilor de a-si explica sensul suferintei) se desfasoara in timp ce un umor delirant inunda aproape fiecare scena.

Nimic nu e intamplator in acest film mai actual ca niciodata. „A Serious Man” e, nu incape vorba, mult mai valoros decat „The Hurt Locker”, desi sunt cu totul diferite. Dar faptul ca acest film a avut un parcurs prea discret pentru cat de bun e spune poate ceva despre putina disponibilitate pe care o mai avem azi pentru problemele morale.

A Serious Man – Official Trailer

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro