Sari direct la conținut

Laszlo Borbely: Spania si Japonia vor sa cumpere certificate de emisii de dioxid de carbon din Romania

HotNews.ro

Spania si Japonia sunt interesate sa cumpere certificatele de emisii de dioxid de carbon pe care Guvernul intentioneaza sa le vanda in urmatoarea perioada. „Nu am pornit negocierile oficiale, dar stim ca unele tari sunt interesate: Spania, Japonia. Vom porni negocierile dupa ce avem legislatia pusa la punct”, a declarat Laszlo Borbely. Pana acum a fost aprobata ordonanta care permite vanzarea acestor certificate, insa mai trebuie adoptat actul normativ privind investitiile care pot fi facute cu banii obtinuti.

„Saptamana viitoare avem in sedinta o hotarare care prevede unde poti sa te duci cu acesti bani”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ministrul a mai spus ca in ceea ce priveste tranzactionarea certificatelor, Romania se afla in intarziere. „Trebuie sa spunem ca Romania este intarziata in acest proces, s-au pierdut doi ani. Cand am venit la minister, am luat legatura cu ministrul Economiei si in doua luni avem ordonanta de urgenta, la baza, in legatura cu contractul de stat, fara de care nu se poate porni negocierea”, a precizat Borbely. Potrivit acestuia, Romania are un avantaj prin faptul ca dupa 1989, au fost inchise multe fabrici care erau poluante, si s-a ajuns la un surplus de certificate pentru emisii de CO2 care pot fi vandute.

In urma vanzarii certificatelor, Romania ar putea obtine circa doua miliarde de euro.

Tipurile de proiecte care pot fi finantate din vanzarea surplusului de AAU-uri:

  • tehnologii curate, incluzand, fara a se limita la, gazeificarea carbunelui, cogenerare de inalta eficienta;
  • modernizarea si reabilitatea grupurilor energetice;
  • cresterea productiei de energie din surse regenerabile;
  • imbunatatirea utilizarii eficiente a energiei in cladiri;
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in agricultura;
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin stimularea utilizarii autovehiculelor hibrid si a celor electrice;
  • impadurirea unor suprafete de terenuri, inclusiv a terenurilor agricole degradate;
  • managementul deseurilor cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro