Un minister pentru problema romilor
Sa fim bine intelesi: daca cineva apartine etniei rome nu inseamna ca este si hot sau cersetor sau ca stie sa cante. A judeca o persoana dupa astfel de stereotipuri se numeste discriminare. A pune astfel de stampile pe o intreaga minoritate etnica se numeste rasism.
Folosind insa date de la politie (de ex. structura populatiei penitenciara) sau datele ONG-urilor ce lupta pentru drepturile tiganilor sau chiar bazandu-ne pe observatia cu ochiul liber se poate afirma ca infractionalitatea este mai ridicata la tigani, scolarizarea mai redusa, speranta de viata este mai redusa si ca cersetorii sunt in majoritate tigani.
Si sunt de acord ca astfel de statistici ar trebui sa fie oficiale. Propuneam in urma cazului Mailat (cetateanul roman de etnie tiganeasca) sa se infiinteze un minister care sa urmareasca problemele acestei minoritati. Problemle par asa de mari, inca cred ca merita – pana la rezolvare – un minister.
Ilegalitatile comise de o persoana nu pot fi atribuite intregii comunitati din care acea persoana face parte. Daca in acea comunitate exista o proportie – dovedita statistic, si nu pe baza unor prejudicii – peste medie de ilegalitati, trebuie vazute cauzele. Iar cauzele sunt, de cele mai multe ori: saracia sau lipsa de educatie in raport cu media in societate. Ei bine, asta trebuie sa faca politicienii si autoritatile in general: sa intervina, sa elimine saracia si sa imbunatateasca educatia in cadrul acelor comunitati. Iar asta inseamna rabdare si resurse.
Da, sunt de acord ca ONG-urile ce lupta pentru drepturile romilor sa faca mai mult decat doar sa critice anumite declaratii suspecte de rasism. Problema educatiei se rezolva doar in cadrul familiei. La fel si accesul copiilor la hrana si servicii de sanatate adecvate. Scoala in Romania este obligatorie si datoria parintilor este de a-si trimite copiii la scoala. De asemenea, parintii au datoria sa-si protejeze copiii. Copiii plimbati toata ziua prin metrou si folositi pentru a cersi ii expune bolilor mai mult decat pe alti copii.
Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.