Stat de drept? Economie de piata?
Faptul ca FNSA (Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie) va incepe o greva in domeniul public prin care vor cere una-alta de la stat nu ma mira.
Faptul ca parlamentarii au cerut una-alta in interesul lor politic de la bugetul guvernului pentru 2010 nu ma mira.
Faptul ca Biserica Ortodoxa construieste una-alta cu bani de la buget nu ma mira.
Insa cu scuza crizei financiare au aparut si bizareriile.
Acum cateva saptamani mai multi ziaristi au sarit in sus 3 metri ca statul ii va impozita ca si pe alti salariati. Unii chiar au solicitat sprinjin de la stat pentru mass-media. Acesti domni insa nu si-au pus problema excedentului de capacitate din domeniul mass-media. Acest excedent (prea multe ziare, prea multe televiziuni, prea multe posturi radio etc.) de pe piata mass-media se poate rezolva prin ajustarea capacitatii fie printr-un volum mai mic (adica mai putine ziare, posturi TV si, implicit, mai putini angajati), fie printr-o reducere de costuri (salarii, chirii etc), fie printr-o combinatie a acestor doi factori. Daca institutiile media au de recuperat bani una de la alta, exista contracte, se poate da in judecata pentru neplata (lucru care se intampla deja). Si sa nu uitam ca statul deja risipeste bani pe TVR sau pe Radioul public.
Azi insa am vazut ca firma Intact (firma cotata pe Bursa) cere ajutor de la stat pe motiv ca rezidenti din ansamblurile rezidentiale unde furnizeaza servicii nu isi platesc facturile/intretinerea. Ideea celor de la Intact este ca statul sa plateasca datoriile acestor rezidenti.
Exista, desigur, si o problema de responsabilitate: daca ai consumat curent, plateste-l! Daca ai fost de acord ca altcineva sa-ti dea zapada din fata portii, plateste! Incet-incet, furnizorii se vor orienta tot mai mult pe plata cu mult timp in avans.
Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.