Sari direct la conținut

The Guardian își cere scuze pentru legăturile fondatorului său cu sclavia

HotNews.ro
The Guardian, Foto: Nick Moore / Alamy / Alamy / Profimedia
The Guardian, Foto: Nick Moore / Alamy / Alamy / Profimedia

Trustul care deține cotidianul britanic The Guardian și-a cerut scuze marți pentru implicarea fondatorului său în sclavia de la începutul secolului al XIX-lea și a anunțat un program de „justiție reparatorie”.

„Ne cerem scuze pentru faptul că fondatorul nostru și cei care l-au finanțat și-au obținut averea dintr-o practică care a fost o crimă împotriva umanității”, a scris directorul ziarului de stânga, potrivit AFP.

„Această poveste teribilă trebuie să ne întărească hotărârea de a folosi jurnalismul pentru a expune rasismul, nedreptatea și inegalitatea și pentru a-i trage la răspundere pe cei puternici”, a adăugat ea.

Scuzele din partea proprietarului ziarului, Scott Trust, vin în urma unei cercetări independente privind posibilul rol în sclavie al lui John Edward Taylor, jurnalistul și negustorul de bumbac care a fondat ziarul în 1821. Cercetarea a analizat, de asemenea, oamenii de afaceri din Manchester care au fost implicați financiar în crearea ziarului Guardian.

Raportul publicat marți relevă că John Edward Taylor, „și cel puțin nouă dintre cei unsprezece susținători ai săi, au avut legături cu sclavia, în principal prin intermediul industriei textile”, a precizat ziarul.

„Taylor a avut legături multiple prin parteneriate în compania de producție Oakden & Taylor și în negustorul de bumbac Shuttleworth, Taylor & Co, care a importat în America cantități mari de bumbac brut produs de sclavi”, se arată în raport.

Cercetătorii de la Universitățile din Nottingham și Hull, Anglia, au reușit să identifice legăturile dintre John Edward Taylor și plantațiile din Carolina de Sud și Georgia după ce au studiat un registru de facturi care arată că Shuttleworth, Taylor & Co a primit bumbac din această regiune.

Unul dintre primii finanțatori ai Guardian, George Philips, a fost coproprietar al unei plantații din Jamaica. În documentele schimbate cu guvernul britanic în 1835, acesta făcea referire la „proprietatea sa umană” de 108 persoane.

De asemenea, Scott Trust și-a cerut scuze pentru „primele sale poziții editoriale care au servit la susținerea industriei bumbacului și, prin urmare, la exploatarea sclavilor”.

Trustul va investi 10 milioane de lire sterline (11,4 milioane de euro) într-un program de justiție reparatorie, cu „milioane de lire sterline dedicate în mod special comunităților de descendenți care au legătură cu fondatorii din secolul al XIX-lea ai Guardian”.

Ziarul a anunțat că își va extinde acoperirea comunităților de culoare din Marea Britanie, SUA, Caraibe, America de Sud și Africa. Acesta intenționează să creeze douăsprezece noi posturi jurnalistice în acest scop.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro