Sari direct la conținut

Basescu, incurcat cu Geoana. Presa germana scrie despre votul de 4 euro si greseste numele de sub pozele contracandidatilor la prezidentiale

HotNews.ro

Stuttgarter Nachrichten scrie in 23 noiembrie despre „alegerile prezidentiale umbrite de acuzatii de fraudare”. Cotidianul german ii pune in fruntea cursei finale, alergand „umar la umar” pe „presedintele in functie Traian Basescu si socialistul Mircea Geoana”. In pozele ilustrative la materialul de presa, apartinand agentiei de presa dpa, cei doi contracandidati sunt probabil confundati, caci „Basescu” scrie sub poza lui Geoana si viceversa.

Se mai vorbeste despre „majoritatea dreptei”, realizata prin cumularea procentelor atinse de candidatii Traian Basescu, sustinut de PD-L si Crin Antonescu, candidatul liberalilor. Deoarece peste 50% dintre votantii de duminica au completat si formularele pentru referendumul referitor la reducerea numarului de parlamentari si parlamentul unicameral in Romania, aceasta consultare populara e validata, chiar daca inca nu s-au publicat cifrele definitive, deduce cotidianul stuttgartez.

Acesta mai consemneaza fenomenul sesizat si de observatori, al „avalansei turistilor electorali la sectiile speciale de votare”. Dupa vot, pe buletinul de identitate a fost aplicat un autocolant, usor de dezlipit. Astfel, dupa ce au votat in localitatile de domiciliu, „numerosi romani au fost transportati mai departe la vot in sectiile speciale, de catre partide”. Intr-un sat din judetul Arges, cinci votanti dintr-un autobuz au confirmat politiei ca si-au vandut votul pe 4 euro, se mai mentioneaza in articolul din Stuttgarter Nachrichten.

Mini-interviuri cu votantii de la sectia de votare 66 – L-Bank, Consulatul onorific al Romaniei de la Stuttgart

Sorin Manda, din Cernavoda imi raspunde la intrebarea: „De ce ai votat?” Mi se raspunde: „ Ca sa incercam s-o ducem mai bine, trebuie sa ne ducem cu totii la vot. O facem cetateneste, e o obligatie cetateneasca”. Manda vine din Schwäbisch Hall, de la 130 de km de Stuttgart. „Nu e efortul prea mare?” intreb. „Pentru vot, nu cred ca-i efortul prea mare. Am venit cu masinile firmei la care lucram” imi raspunde. „Sunteti in constructii?”„Da, toti am venit, 75 de oameni. Suntem de cinci luni in Germania”.

Dani Rockhoff: Intre cine va fi lupta?

Sorin Manda: Intre Basescu, care o sa iasa, Geoana si Antonescu. Basescu are experienta, ceilalti sunt tineri, n-au experienta, n-au facut nimic pentru tara sa se vada, sa intre in Uniunea Europeana, sa inceapa reforma. Cu Basescu s-a vazut ceva, cu Geoana si Iliescu nu s-a vazut nimic.

D.R.: Dar, in perioada lui Basescu ati venit la munca in strainatate…

S:M: Pana se face in tara ceva, caci el incearca, doi, trei, cinci ani… dar nu-l lasa ceilalti, care sunt mici si multi.

D.R.: Nu-i pacat ca romanii trebuie sa voteze in strainatate, unde sunt la lucru, in loc sa voteze la casele lor din tara?

S.M: E pacat, dar asta-i situatia, si din cauza crizei si din cauza comunismului, care a fost 50 de ani la noi.

D.R.:Trimiteti bani in tara, va ajutati familia?

S.M.:Pai da, sigur, ne ajutam familia si implicit tara.

Adrian Ciobanu e tot din Cernavoda si lucreaza la Schwäbisch Hall, in constructii. „Ce se face acolo?” intreb. „O banca. E o lucrare mare, dureaza un an si jumatate” imi raspunde.

Banca se construieste in centrul orasului, in locul unei inchisori pentru delincventii minori, care a fost demolata.

Dani Rockhoff: Ce te-a impins la vot? Faptul ca a mers toata lumea, sau e o convingere proprie?

Adrian Ciobanu: Vrem o schimbare, mai bine pentru tara noastra.

D.R:Cu cine ai votat?

A.C:. Inca n-am votat, urmeaza. Cu Basescu votez.

D.R:. Pai atuncea nu e schimbare.

A.C:. Nu stiu, eu vreau mai bine pentru tara noastra.

D.R: Cat ani ai?

A.C. 27.

D.R:. Sunt multi tineri care in loc sa munceasca in patrie, sunt aici pe santiere?

A.C:. Sunt insurat, am o fetita in in Romania nu-mi pot intretine familia, salariul e prea mic.

D.R:. E grea munca aici?

A.C:. Munca e aceeasi, dar aici e platita mai bine. Avem aproape 13 euro pe ora, suntem 100 de muncitori, ne intelegem bine.

D.R:. Crezi ca oricine ar iesi presedinte, ar putea scoate tara din criza?

„Numai Basescu” intervine alt muncitor. „Sper sa o scoata” spune si Ciobanu. „Pentru asta ne-am adunat aici cu totii”.

Ionita Richard a plecat din Romania dupa Revolutie. El spune: „Sunt jumate roman, jumate sas, parintii mei erau deja in 90, in Germania. Am ramas romani si nu ne este indiferenta situatia din tara. Nu ne-am uitat radacinile si de unde am plecat”.

Nico, un baietel de cativa anisori, il striga. „Ne invatam inclusiv nepotelul romaneste, chiar daca tatal lui e grec. Nico stie nemteste, greceste si romaneste” spune Ionita Richard. „Sunteti convins ca votul dumneavoastra conteaza?” il mai intreb. „Da, voteaza si sotia, nu suntem indiferenti de ce se intampla in Romania. In Germania urmarim programele romanesti la televizor si presa romana pe internet, suntem alaturi de milioane de romani”.

Coada la vot la Stuttgart
Coada la vot la Stuttgart
Foto: HotNews.ro

Dani Rockhoff: Credeti ca se va ajunge la turul al doilea?

Ionita Richard: Din pacate da, insa normal ar fi sa castige domnul Traian Basescu din primul tur, sa continue reformele care le-a inceput.

D.R.: Ce nu va inspira incredere la ceilalti candidati?

I.R.: Sunt fii de comunisti si nu vrem sa ne intoarcem inapoi, la comunisti. Daca s-au urmarit cu atentie raspunsurile care s-au dat la disputa televizata in trei, e clar ca n-au nici un fel de program, doar ca „va trebui sa facem”, insa nimic concret.

D.R.: Ce aveti sa-i reprosati lui Crin Antonescu?

I.R.: Am impresia ca este un aventurier, vine cu „papusa” de Johannis (desi si eu sunt jumate sas), populism si in rest apa chioara.

D.R: Care este rolul celorlalti candidati, de la Verzi, ecologisti, PRM, etc.?

I.R.: Sa incerce apa cu degetul. Partidul lui Vadim Tudor este o rusine, iar de Becali nu am nimic de spus. Este o rusine ca astfel de oameni au fost votati sa ajunga in Parlamentul european. Nicaieri nu am ascuns ca vin din Romania, din contra, am spus ca sunt mandru ca vin de acolo. Romanii sunt un popor inteligent, foarte inteligent chiar, si imi pare rau ca un astfel de om, cum e Becali, a ajuns sa il reprezinte in Europa.

Andrica Gheorghe vine din Eforie Nord, locuieste si lucreaza cu contract in Germania.

Dani Rockhoff: E bun referendumul?

Andrica Gheorghe: Da, e bun si era necesar.

D.R.: Ce aduce, daca iese?

A.G.: Avem 200 de corupti mai putin, 200 de secretare si 200 de birouri parlamentare mai putin. Noi le platim chiria si cheltuielile aferente.

D.R.: Dar oamenii astia raman pe strada. Nu ma refer la parlamentari, ci la personalul administrativ.

A.G.: S-avem pardon. Eu, cand am ramas pe strada nu m-a intrebat nici un parlamentar din ce traiesc si din ce imi platesc taxele. A trebuit sa vin ilegal aici, in 90 si sa ma descurc cum pot. D.R.: Va vad foarte implicat in ce se intampla aici.

A.G.: Trebuie sa avem constiinta civica. O sa apara un alt Nastase, s-ar putea sa fie Geoana in locul lui. Sa ne fereasca Dumnezeu.

D.R.: Sa inteleg ca toata trupa de la Schwäbisch Hall voteaza cu Basescu?

A.G.: E normal sa fie asa, ca nici nu vad un contracandidat in Geoana, iar Crin Antoneascu… ii zice bine Vadim Tudor „crinuta”, stie el ceva.

D.R.: S-a facut vreun fel de propaganda, sau cum de v-ati inteles cu totii?

A.G.: Nu ne-am inteles cu totii, pur si simplu e normal sa fie asa. E plecat din popor, n-a fost niciodata un privilegiat. Il numeste Geoana dictator? Imi aduc aminte ca, daca il injurai pe Ceausescu, plateai uneori cu viata. La Basescu nu se intampla asa, il injura toata presa. Si ii face un favor.

D.R.: Avand convingerea asta asa puternica, veti veni si in turul doi?

A.G.: Sigur ca da. Dar eu sper sa nu se intample asa si sa-l avem pe Basescu presedinte, de maine.

Costel Scripcariu lucreaza pe santier ca fierar betonist. In tara, a fost jandarm.

Dani Rockhoff: Ajuta la ceva referendumul?

C.S.: Ajuta, o sa fie mai putini oameni care iau bani degeaba, in Romania. Sunt oameni cu pensii de 50 de lei, care traiesc din agricultura si inca ara cu carul. Nici peste 100 de ani, in Romania n-o sa avem o strada si un sat cum sunt cele din Germania.

D.R.: Cu cine ati votat pentru presedinte?

C.S.: Cu Geoana.

D.R.: De ce?

C.S.: Asa. Poate ca se mai schimba ceva, cu hotiile din Romania.

D.R.: Dar PSD-ul n-a fost destul la putere?

C.S.: A fost. Mai incercam, ii mai schimbam si pe ei. Cinci ani, atat. Dupa 5 ani, bagam altul.

D.R.: Deci e vorba de schimbare, nu neaparat de persoana.

C.S.: Nu de persoana, de schimbare de mentalitate.

D.R.: Are cineva, in vremurile astea de criza, puterea sa schimbe ceva?

C.S.: Nu, nu poate sa schimbe, ca-i prea complicat sistemul.

D.R.: Nu credeti ca regulile le face acum FMI-ul?

C.S.: Regulile le fac FMI-ul si cei care detin puterea financiara.

D.R.: Joaca politicul, dupa cum canta economicul?

C.S.: Da, Banul vorbeste.

Intreb un alt Costel, tocmai iesit de la vot.

Dani Rockhoff: Conteaza referendumul?

Costel: Din punctul meu de vedere, nu.

D.R.: De ce nu?

C: Pentru ca nu este un referendum, ci intre un referendum si un plebiscit. Nu am fost intrebati daca mai exista si alte posibilitati. Se dau numai doua posibilitati. Dar ar fi si altele, de exemplu: existenta a doua camere cu un numar redus de parlamentari, sau cu un numar mai redus, dar in nici un caz impus de 300, ci un 10% sau 20% mai putin. Sau, nu se spune despre existenta a doua camere cu atributii total diferite. Deci sunt mai multe variante.

D.R.: Plasarea concomitenta a buletinelor de vot pentru referendum, cu cel pentru prezidentiale, favorizeaza vreun candidat?

C.: In mod cert, il favorizeza pe Presedinte. Foarta multa lume este prezenta la vot mai mult pentru referendum, decat pentru alegerile prezidentiale. Deci se induce in eroare populatia, ca s-ar putea trece foarte repede de la bi-, la unicameralism. Ceea ce este o greseala, pentru ca asta nu se poate face, fara schimbarea Constitutiei.

D.R.: Este, prin urmare, o forma mascata de fraudare?

C.: Nu de fraudare, ci pur si simplu inducere in eroare. O fraudare propriu zisa nu este, pentru ca fiecare om e liber, e constient, poate sa-si dea seama ce vrea si ce nu. Legi proaste facute de peste 400 de parlamentari nu pot fi facute mai bine de 300, aceiasi parlamentari, ca doar n-o sa vina altii. Orice om de bun simt isi poate da seama, insa lumea e usor influentabila si spune: Presedintele are dreptate, deci hai, pe Parlament! E o chestie care ii aduce un usor avantaj.

D.R.: Stii pe cineva din Stuttgart sau din imprejurimi caruia sa-i fi fost promis vreun fel de avantaj, daca vine la vot?

C.: Nu, in Stuttgart n-am auzit. Nici la celelalte alegeri si nici acum.

Doina e tanara, blonda, stilata, provine din Oradea si locuieste in Göppingen, la 37 de km de Stuttgart.

Dani Rockhoff. Nu e departe?

Doina: Nu, dar chiar daca as fi stat la 50, 70 sau 100 de km, tot as fi venit sa votez.

D.R.: E o miza asa importanta?

D: Da. Nu mai locuiesc in tara, insa familia mea e in Romania.

D.R.: Iti pasa cum le merge? Crezi ca o optiune de vot le va influenta major viata?

D.: Da, sper ca da.

D.R.: Cum ti se pare referendumul?

D.:Nu. Nu sunt de acord cu referendumul. Si Germania, si multe alte tari, in care oamenilor le merge bine, au parlament bicameral. De ce ar fi altfel in Romania?

D.R.: Compari doar cu alte tari, sau forma de control n-ar fi suficienta, in Parlament?

D.: Da, exact. Ar putea trece mult mai repede niste legi, care sa favorizeze.

D.R.: Esti studenta?

D.:Nu. Sunt casatorita si locuiesc aici de trei ani.

D.R.: Cu cine ai votat?

D.:Cu PNL, cu Crin Antonescu.

Pe scuarul din fata L-Bank si a centrului de votare apare fotbalistul Ciprian Marica, venit cu

Ciprian Marica si parintii sai, la vot
Ciprian Marica si parintii sai, la vot
Foto: HotNews.ro

parintii la vot. E asaltat de fani cu care se pozeaza, le da autografe. „E bine ca s-a facut referendumul in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale?” il intreb.

Ciprian Marica: Pe mine, ce ma bucura, e ca vad atatia oameni la vot. Sunt foarte placut surprins, chiar daca trebuie sa astept cateva ore.

Dani Rockhoff: Cat ati asteptat?

C.M.: Doar ce-am venit, insa probabil, pana ajung in fata, cred ca vreo doua ore.

D.R.: Stati doua ore ca sa votati?

C.M.: Ma priveste tara mea, sunt un patriot si vreau ca votul meu sa conteze.

D.R.: Sunteti port-stindard al Romaniei, faceti cinste tarii ca fotbalist aici la Stuttgart?

C.M.: Ma bucur sa cred asta si imi doresc sa o fac in continuare, cat mai bine cu putinta.

D.R.: Credeti ca vine vreo schimbare dupa alegeri?

C.M.: Sincer, mi-as dori si sper sa fie una pozitiva.

D.R.: Cu cine votati?

C.M.: In mod normal, votul e confidential…Insa, votez o continuitate.

Pe langa muncitori cu contract, turisti, personal consular, sportivi, studenti, artisti si alti rezidenti in Germania, au votat ieri si alfel de „romani”. Sunt sasi si svabi, unii foarte in varsta, locuind de zeci de ani in Germania. Ei au inca stravechiul model de buletin romanesc, cu coperti de panza impregnata, de culoare gri-verzuie. Pentru cativa dintre ei, cu care am vorbit, asocierea schimbarii de presedinte, cu numele sasului Klaus Johannis, a fost un impuls.

Au fost insa si altfel de „pelerini”. Unii au venit cu elan la sala de vot si, vazand coada, au renuntat sau s-au reintors spre seara, cand lumea se rarise. Altii , speriati de asteptatul la coada, dar si de aglomeratie, au facut stanga-imprejur, „sa nu ia gripa porcina”.

La Stuttgart, statul la coada a fost civilizat, s-au legat povesti si chiar unele cunostinte, ca intre romanii aflati intr-o tara straina. Doar o persoana a contestat verbal numarul insuficient de cabine de vot. La sectia de votare nr. 66 au votat peste 570 de persoane iar „victoria dreptei politice”, cum o numea Stuttgarter Nachrichten, a fost clara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro