Raportul Miclea e dezbatut de vreo 2 ani
Am citit concluziile Analizei Comparative realizata de Societatea Academica din Romania (SAR) in care se arata ca Proiectul Miclea este superior Proiectului Andronescu (in opinia mea un proiect de incremenire a actualei situatii din invatamant).
SAR propune ca Proiectul Miclea sa fie adoptat dupa dezbatere publica.
Dar acest proiect se afla in dezbatere publica deja de 2 ani de zile!!!
Din punct de vedere democratic, procesul redactarii si dezbaterii acestui raport a fost ireprosabil si un exemplu de exercitiu democratic in Romania post 1989. Presedintele tarii a acordat unui specialist in domeniu mandatul de a face o analiza a situatiei din educatie si de a veni cu anumite propuneri. Dl. Miclea este un specialist in domeniu, membrii echipei care a redactat raportul sunt de asemenea specialisti respectati in domeniu, iar educatia este vazut ca un domeniu cheie atat de partidele politice cat si de societate in general.
Raportul a fost publicat pe site-ul presidency.ro in iulie 2007 (vezi analiza facuta atunci: analiza pe raportul Miclea iulie 2007, a fost dezbatut pe larg (inclusiv de colegul Andrei Parvan: vezi aici).
Ulterior, a fost prezentat la Cotroceni, tot in iulie 2007: vezi aici.
A stat in dezbatere publica vreo 6 luni, dupa care a fost lansat un Pact National pentru Educatie in februarie 2008: vezi aici, pact ce a fost inspirat din Raportul Miclea, cu un mesaj usor diluat, dar acceptat deja de parti sociale si semnat de catre toate partidele politice (vezi aici ceremonia semnarii).
Daca este sa fie dezbatut public din nou, ce si cine ne garanteaza ca va fi votat ca atare de catre Parlament? Sau ca Parlamentul nu va schimba din nou strategia dupa alegerile prezindentiale din toamna? Probabil ca cel mai corect lucru ar fi sa fie pus la vot, la referendum, concomitent cu alegerile pentru presedinte.
Citeste si comenteaza pe Jeopardy.