Amnesty International: Impactul conflictului ruso-georgian este inca resimtit, in special in Osetia de Sud
Impactul conflictului de acum un an dintre Georgia si Rusia este resimtit inca, mai ales in regiunea separatista Osetia de Sud, indica Amnesty International intr-un raport publicat vineri. Organizatia solicita masuri pentru a permite intoarcerea celor 30.000 de persoane stramutate.
„La un an de la conflict, impactul sau este inca resimtit, in special in regiunea disputata Osetia de Sud si in imprejurimi. Un numar estimat de 30.000 de persoane, majoritatea etnici georgieni, sunt si acum refugiati. Temerile pentru securitate si tensiunile sunt vii in Osetia de Sud si in imprejurimi. Un sentiment omniprezent de tensiune si insecuritate impiedica numeroase persoane sa se intoarca la casele lor”, subliniaza organizatia in raportul publicat cu ocazia unui an de la declansarea conflictului, in noaptea de 7 spre 8 august 2008.
„Problemele judiciare si cele privind incalcarea dreptului international comise de toate partile sunt in continuare de actualitate”, subliniaza Amnesty. „Pana in prezent, nimeni nu a fost deferit justitiei de catre autoritatile georgiene sau ruse pentru gravele incalcari ale dreptului international survenite in timpul conflictului si imediat dupa.”
Organizatia cere o „ancheta impartiala” asupra crimelor, trimiterea vinovatilor in justitie si despagubirea victimelor. Amnesty solicita si Osetiei de Sud sa puna capat „atacurilor la adresa georgienilor”, sa declanseze o ancheta asupra incalcarii drepturilor omului si sa accepte prezenta observatorilor internationali pe teritoriul sau.