Subiectele Zilei: O sansa pentru copilul care nu vede, nu aude, nu vorbeste; Ziua in care justitia romana nu a mai existat; Guvernul se lauda cu banii altora; Afacere cu uraniu de contrabanda, musamalizata, iar Parcul Retezat, in semifinala „minunilor"
Ziua in care justitia romana nu a mai existat. Aflati in toiul protestelor, magistratii au anulat ieri, in instanta, ordinul prin care Finantele le-au taiat sporurile. Magistratii au incalcat nu doar legea privind solutionarea conflictelor de munca – prin protestele declansate la nivel national -, ci si Constitutia si propriul statut, dupa cum sustin oficialii Ministerului Justitiei (MJ). Potrivit acestora, in timp ce sute de procese, printre care si cel privind arestarea intr-un nou dosar a „tarului” CFR Mihai Necolaiciuc, au fost amanate, in principal din cauza grevei, judecatorii si-au folosit „ciocanelul” pentru solutionarea propriilor probleme, scrie EvZ.
Geica are interzis la zbor de la fostul director al Autoritatii Aeronautice. Chiar daca ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat, saptamåna trecuta, ca a injumatatit salariile „nesimtite” de la Autoritatea Aeronautica Civila Romåna, pensionarul de lux Florea Geica „lucreaza” bine mersi pe un venit brut lunar de circa 52 de milioane de lei vechi. In perioada urmatoare, toti cei 32 de angajati de la autoritate, in frunte cu Florea Geica, care cumuleaza pensia cu salariu, vor fi trimisi la pensie printr-un ordin al ministrului Radu Berceanu. In prezent, Florea Geica nu are voie sa piloteze si nu mai poate cåstiga diurna de 150 de euro pentru fiecare cursa, plus circa doua milioane de lei vechi pentru fiecare ora de zbor, noteaza Gardianul.
Guvernul se lauda cu banii altora. Din cele 12 miliarde de lei investite de Guvern in primele sase luni, numai 3,7 miliarde de lei sunt de la bugetul de stat, conform unui document al Finantelor, obtinut la cererea Gandul. Viitorul Romaniei depinde de banii UE. Cum statul refuza in continuare sa taie din cheltuielile proprii pentru a majora investitiile, singurii bani care pot fi directionati spre infrastructura sunt cei din fondurile de pre si post aderare la UE. Desi este laudabil ca Guvernul a investit peste 12 miliarde de lei in primele sase luni in economie, este in acelasi timp regretabil ca statul roman se multumeste cu ajutorul de la Uniune si nu incearca sa se salveze prin forte proprii.
Ucigasii de copii. O serie incredibila de tragedii, in care mai multi tineri si-au pierdut viata, arata cat de iresponsabili sunt unii dintre romani. In cele mai multe cazuri, vinovati sunt adultii. Mai multi copii au murit in ultimele zile din cauza neglijentei parintilor sau a profesorilor, a inconstientei unor sefi de institutii ori a teribilismului adolescentin, noteaza Adevarul.
O sansa pentru copilul care nu vede, nu aude, nu vorbeste. Un baietel de 5 ani, nascut surd, orb si mut, si-ar putea reveni in trei ani, in urma unei operatii complexe la care a fost supus ieri. Un copil in varsta de 5 ani care nu vede, nu aude si nu vorbeste a fost operat, ieri, la Clinica ORL din Cluj-Napoca. Medicii i-au facut un implant cohlear in urechea interna, cu ajutorul caruia, pe viitor, copilul ar putea auzi. „Daca va auzi, va putea invata sa si vorbeasca”, spune profesorul Marcel Cosgarea, cel care a efectuat operatia. Interventia la care a fost supus Rares a durat doua ore, la capatul carora profesorul Cosgarea a spus ca operatia a reusit, scrie EvZ.
Afacere cu uraniu de contrabanda, musamalizata. Cel putin 25 de pastile de uraniu natural, aflate la mare cautare pe piata neagra frecventata de teroristi, au fost descoperite in urma cu trei ani si jumatate in fisetul Cristinei Garlea, fost cercetator la Institutul de Fizica Nucleara Magurele, in prezent angajat al Academiei Romane. Povestea pastilelor nu a fost lamurita nici pana astazi. Cercetatorul nu a fost anchetat penal niciodata deoarece Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) nu i-a sesizat pe procurorii antitero, desi existau suspiciuni ca uraniul era destinat pietei negre, scrie Romania Libera.
Panica la Rodipet. Hassan Awdi, capul gruparii care a pus mana pe Rodipet, este disperat ca exemplul dat de Adevarul Holding, acela de a sista difuzarea prin firma lor, este urmat de majoritatea editorilor importanti. Hassan Awdi a trimis tuturor editorilor care au contracte cu Rodipet rugamintea de a nu face presiuni pentru ca societatea pe care o conduce el este „foarte fragila”. Exasperati de comportamentul Rodipet, care refuza sa-si achite datoriile si sa presteze servicii nediscriminatorii, cei mai importanti editori au decis sa sisteze colaborarea cu firma condusa de gruparea fratilor Awdi. Cand a simtit ca isi pierde toti clientii, liderul gruparii, Hassan Awdi, a inceput sa trimita mesaje disperate catre toti editorii care au contracte de difuzare cu firma sa, scrie Adevarul.
Parcul Retezat, in semifinala „minunilor“. Aria protejata a ramas in cursa pentru topul minunilor naturale ale lumii. Autoritatile spun insa ca trecerea in urmatoarea etapa ar aduce un deserviciu rezervatiei naturale. Alaturi de Retezat, pe lista celor 77 de minuni ale lumii mai figureaza Amazonul, desertul Atacama, Insulele Galapagos, dar si Vezuviul. Dupa ce iubitorii muntelui au stat cu sufletul la gura in ultimele doua zile ale celei de-a doua faze a concursului mondial organizat pentru desemnarea „Celor sapte minuni naturale ale lumii“, Fundatia New7Wonders a anuntat, aseara, ca Retezat a intrat in topul primelor 77 de candidate, noteaza Adevarul.
Mazare: „Tin 230.000 € la saltea pentru ca sunt de moda veche”. ANI verifica averea primarului Mazare. Acesta nu are case si masini dar detine cash suma de 230.000 de euro. Primarul orasului Constanta, Radu Mazare, a primit, ieri, o instiintare oficiala de la Agentia Nationala de Integritate (ANI) prin care i se aduce la cunostinta ca ANI s-a sesizat din oficiu si va declansa procedura de verificare a averii sale. Potrivit declaratiei de avere postata pe pagina de web a Primariei Constanta si datata 9 iunie 2009, edilul detine o salupa cu motor Bayliner si o remorca peridoc pentru salupa, precum si patru conturi de 5.500 de dolari, 24.995 de dolari, 793 de lei, 68 de euro precum si o suma cash de 230.000 de euro. De asemenea, Radu Mazare detine actiuni la opt firme, de aproape 140.000 de lei, si are acordate mai multe imprumuturi. Primarul Constantei nu are datorii, potrivit declaratiei de avere, noteaza Gandul.
Seful penitenciarelor, Ioan Bala: «Greva generala a gardienilor este imposibila». In timp ce judecatorii au intrat in protest national si suspenda programat sedintele de judecata, procurorii stau cu arma la picior pentru ca au aceleasi probleme legate de neacordarea dreptului de 50 la suta salarial, sindicatele din penitenciare agita sabia razboiului cu conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor. In aceasta valtoare a protestelor actuale se afla, la mijloc, Ministerul Justitiei. Pentru ca apele se agita si la penitenciare si se apropie ziua de 15 iulie, cand sindicatele din domeniu au promis ca vor picheta ministerul, iar in 30 iulie se va declansa greva de avertisment, Gardianul s-a adresat, ieri, conducerii ANP, pentru a elucida problemele reale ce tin de situatia tensionata reclamata de sindicate si care sunt masurile pentru prevenirea ei.
In editorialul „Ce nu stiati despre <>” Gheorghe Piperea afirma ca „un program intens mediatizat, comentat si disecat al actualului Guvern este Programul „Prima Casa”. Poate cel mai important lucru de observat este ca acest program este unul social, si nu un program de criza. Un program de criza veritabil ar fi mizat, in principal, pe relansarea economiei, concentrandu-se pe aducerea de plusvaloare la bugetul statului. Prin nivelurile grilei de preturi agreate, acest program favorizeaza cumpararea de apartamente vechi, apartamente care nu aduc plusvaloare decat ipotetic, dupa un lung lant de „daca”. Un program anticriza ar fi sustinut cumpararea de case noi, incurajand demolarea celor vechi, stimuland astfel toate domeniile economiei, asemanator Programului „Rabla”. Integral in Romania Libera.