Sari direct la conținut

Impactul asupra PIB a exportului net, asul din maneca d-lui Isarescu

Ne-am declarat cu totii surprinsi cand, la sfarsitul lunii martie, dl Isarescu declara ca din punctul sau de vedere, sunt sanse sa avem crestere economica in 2009. Am fost si mai surprinsi cand in urma cu doar cateva zile, dl Isarescu a repetat aceeasi declaratie, situatie care m-a determinat sa arunc o privire mai atenta asupra componentelor PIB, pentru a vedea de unde poate veni aceasta crestere economica.

Astfel, in mod sigur agricultura si industria vor scadea, comertul in cel mai bun caz va ramane constant, iar constructiile vor creste usor. In acest context, este evident ca avand doar un sector pe plus, PIB-ul nu poate creste. Exista insa un detaliu, si anume impactul asupra PIB al exporturilor nete, respectiv a diferentei dintre exporturi si importuri.

Daca aceasta diferenta este una pozitiva (excedent comercial, respectiv exporturi mai mari decat importuri), exporturile nete au un impact pozitiv asupra PIB iar daca diferenta este negativa (cum este cazul Romaniei), influenta este de asemenea negativa si scade valoarea Produsului Intern Brut.

Acum, privind datele pe anul trecut, vedem ca exporturile nete au tras PIB-ul in jos cu 12.6%, ceea ce inseamna ca fara acest impact, PIB-ul ar fi crescut cu aproape 20% in loc de 7.1% (in realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate, am simplificat ipoteza doar pentru o mai buna intelegere). In T4, influenta exporturilor nete a fost de “doar” -9%, lucru care explica pe undeva cresterea PIB de 2.9%, in momentul in care aproape toti analistii se asteptau la o scadere.

Daca pe fondul scaderii importurilor, impactul negativ al exporturilor nete in PIB se va injumatati fata de anul trecut, aceasta evolutie va compensa scaderea cu pana la 6% a consumului si a investitiilor astfel incat la nivel anual, putem avea o crestere economica pozitiva. Trebuie spus ca injumatatirea deficitului comercial ca valoare reprezinta o reducere de 10 miliarde euro.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro