Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 388: Putin vizitează Crimeea / Acordul privind exportul de cereale a fost prelungit / Nou atac cu drone în Ucraina

HotNews.ro
Putin in Crimeea, Foto: - / Sputnik / Profimedia
Putin in Crimeea, Foto: - / Sputnik / Profimedia

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, susținând că deportarea forțată a copiilor ucraineni de către Moscova este o crimă de război, Kremlinul fiind indignat de decizia luată de Curtea Penală Internațională. Rusia a lansat un atac cu drone în noaptea de vineri spre sâmbătă asupra mai multor regiuni ucrainene, luând în vizor inclusiv capitala Kiev. În ultimele 24 de ore, ucrainenii au respins peste 100 de atacuri ale forțelor ruse și 11 din cele 16 drone de fabricație iraniană lansate noaptea de ruși au fost doborâte.

Sumarul zilei:

  • Acordul cu cereale la Marea Neagră a fost prelungit. Zaharova a spus că acordul a fost prelungit cu 60 de zile, în timp ce un ministru ucrainean a spus că acordul a fost prelungit cu 120 de zile.
  • Fostul deputat rus Semyon Bagdasarov a sugerat în emisiunea propagandistului rus Vladimir Soloviov că Moscova ar trebuie să profite de „situația dificilă” din Turcia pentru a anexa Istanbulul
  • Grupul de mercenari Wagner din Rusia intenționează să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat sâmbătă Evgheni Prigojin
  • Președintele rus Vladimir Putin a vizitat sâmbătă în Crimeea într-o vizită care marchează cea de-a noua aniversare a anexării a peninsulei ucrainene de către Rusia.
  • Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia „fermă” de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale, de către Rusia, a peninsule Crimeea şi a oraşului Sevastopol şi reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional.
  • Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele care stabilesc răspunderea pentru „discreditarea” și răspândirea de „știri false” în legătură cu voluntarii și mercenarii care participă la „operațiunea militară specială” din Ucraina
  • Președintele american Joe Biden a declarat că mandatul de arestare al curții penale internaționale (ICC) pentru liderul rus Vladimir Putin este „justificat”.
  • Rușii au lansat noi atacuri cu drone Shahed vineri spre sâmbătă, iar apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din cele 16 drone, au spus Forțele Aeriene Ucrainene.
  • Alți 880 de soldați ruși au fost uciși vineri, potrivit unor datelor publicate de armata ucraineană.
  • Dronele kamikaze Privet-82, create de voluntari ruși, vor fi trimise în misiune în Ucraina, în zona „operațiunii militare speciale”, în luna aprilie, scrie TASS

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 388, LIVETEXT:

22:09 Președintele Volodimir Zelenski subliniază necesitatea de a trage la răspundere Rusia și complicii săi pentru agresiunea împotriva Ucrainei și a altor țări, inclusiv a Siriei, potrivit Ukrainska Pravda.

„Sancțiunile ucrainene fac parte din presiunea globală asupra Rusiei. Toți cei care produc arme pentru teroare împotriva Ucrainei, care ajută incitarea Rusiei la agresiune, în special prin furnizarea de Shahed (drone fabricate iranian – n.red.), care sprijină distrugerea dreptului internațional de către Rusia, poate doar fi marginali pentru lume. Aceia vor fi în cele din urmă trași la răspundere pentru ceea ce fac împotriva poporului nostru, a oamenilor în general și a dreptului internațional”, a spus Zelenski.

21:27Avioanele de luptă britanice și germane au interceptat vineri o aeronavă rusească în timp ce zbura în apropierea spațiului aerian eston, potrivit unui comunicat al Royal Air Force (RAF) din Marea Britanie, relatează CNN.

21:04 Rusia ar lua în considerare „propuneri cu adevărat serioase” din partea națiunilor occidentale și a Ucrainei cu privire la o posibilă încheiere a războiului, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează CNN.

20:35Un incendiu major a izbucnit în suburbiile MoscoveI, la o fabrică de produse chimice din Dolgoprudnîi, scrie Ukrainska Pravda, citând Tass.

19:41Cel puțin șase civili au fost răniți în orașul Kosteantînivka, după ce forțele ruse au bombardat o zonă din apropierea pieței centrale cu muniții cu dispersie, a informat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, pe 18 martie, relatează Kyiv Independent.

19:28 Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, acuză România de ocuparea Basarabiei până în 1940, după ce a fost înfuriată de mesajul Ministerului Român de Externe care a lăudat înlocuirea de către Republica Moldova a limbii moldovenești cu limba română în toate legile ca „restabilind adevărul științific”. „Ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a subliniat ea.

Acordul privind exportul de cereale ucrainene a fost prelungit

17:03Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă un decret de sancționare a sute de persoane, inclusiv a președintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit unui comunicat al guvernului ucrainean, relatează CNN.

Decretul, care a aprobat o propunere a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, impune sancțiuni în primul rând cetățenilor ruși și persoanelor juridice ruse. Dar lista include și alte nume proeminente, cum ar fi prim-ministrul sirian Hussein Arnous, ministrul sirian de externe Faisal al-Mekdad și șeful de stat major al Forțelor Armate ale Iranului Mohammad Bagheri.

Potrivit documentului, sancțiunile – care opresc operațiunile comerciale și restricționează sau interzic complet transportul maritim de resurse, zborul sau călătoria în alt mod prin Ucraina – vor fi impuse pe o perioadă de 10 ani.

16:41Acordul care permite exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre, care urma să expire sâmbătă, a fost reînnoit, a declarat președintele Turciei Tayyip Erdogan, fără a preciza durata reînnoirii, relatează Reuters.

16:00 Fostul deputat rus Semyon Bagdasarov a sugerat în emisiunea propagandistului rus Vladimir Soloviov că Moscova ar trebuie să profite de „situația dificilă” din Turcia pentru a anexa Istanbulul, oraș despre care susține că îi „aparține din punct de vedere istoric” Rusiei, potrivit The Moscow Times.

Prigojin susține că va recruta 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai

15:08Președintele rus Vladimir Putin a ajuns sâmbătă în Crimeea într-o vizită care marchează cea de-a noua aniversare a anexării a peninsulei ucrainene de către Rusia, a informat presa de stat rusă, relatează Reuters.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini din timpu vizitei.

14:53Grupul de mercenari Wagner din Rusia intenționează să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat sâmbătă fondatorul său Evgheni Prigojin, transmite Reuters.

14:33Rusia, China și Iran au finalizat exerciții navale tripartite în Marea Arabiei care au inclus trageri de artilerie asupra unor ținte pe mare și în aer, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

13:26Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele care stabilesc răspunderea pentru „discreditarea” și răspândirea de „știri false” în legătură cu voluntarii și mercenarii care participă la „operațiunea militară specială” din Ucraina, scrie agenția rusă de presă TASS.

O lege asemănătoare privind armata rusă a fost adoptată în martie 2022, la scurt timp după începutul războiului.

13:19Cancelarul german Olaf Scholz a salutat sâmbătă decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, afirmând că aceasta arată că „nimeni nu este mai presus de lege”, informează Reuters.

Un comandant ucrainean a fost retrogradat după ce și-a criticat superiorii în presă

12:17Comandantul batalionului Brigăzii 46 Aeromobile Independente, Anatoli „Kupol” Kozel, a fost retrogradat după ce a criticat Forțele Armate Ucrainene într-un interviu acordat publicației The Washington Post. Militarul ucrainean s-a plâns că nu are timp să instruiască noii recruți trimiși să lupte la Bahmut și mulți fugeau speriați la auzul împuscăturilor.

12:03 7.277 de cetăţeni ucraineni au intrat vineri în România, prin punctele de la graniţă, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

11:38Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia „fermă” de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale, de către Rusia, a peninsule Crimeea şi a oraşului Sevastopol şi reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional.

10:54Trei înalți oficiali americani din domeniul securității au avut sâmbătă o convorbire video cu omologi ucraineni pentru a discuta despre ajutorul militar acordat Kievului, a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

„Am discutat despre furnizarea în continuare a asistenței necesare țării noastre, în special vehicule, arme și muniții”, a scris Andrii Yermak pe Telegram.

El a adăugat că Zelenski s-a alăturat la finalul întâlnirii pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia.

Rusia a pierdut peste 164.000 de soldați, susține Ucraina

10:43 Rusia a pierdut 164.200 de soldați de la începutul războiului, conform estimrilor furnizate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kyiv Independent. Doar 880 soldați ruși au murit în ultima zi, susține Ucraina.

10:04Dronele kamikaze Privet-82, create de voluntari ruși, vor fi trimise în misiune în Ucraina, în zona „operațiunii militare speciale”, în luna aprilie, scrie TASS. Un astfel de avion fără pilot costă 110.000 de ruble și poate transporta 5.5 kilogram de explozibili, susțin cei care au proiectat-o.

09:09Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din cele 16 drone kamikaze pe care Rusia le-a lansat spre Ucraina la vineri noapte, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, citate de Kyiv Independent.

Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a atacat Ucraina din două direcții.

Rusia a lansat drone Shahed din regiunea Briansk și de pe coasta estică a Mării Azov.

Forțele de apărare aeriană au doborât toate dronele deasupra Kievului, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare din regiunea Kiev.

09:05Drona militară care s-a prăbuşit săptămâna aceasta s-ar putea să nu fie singurul lucru care lipseşte acum Statelor Unite în Marea Neagră. Întâmplarea cu avioanele ruseşti a ridicat şi o întrebare-cheie în materie de securitate pentru Washington şi aliaţii săi: există o strategie clară pentru o cale navigabilă atât de importantă, care a fost mult timp în centrul rivalităţii dintre Moscova şi Occident şi care ar putea deveni acum un punct fierbinte major?, scrie NBC News într-o analiză în care arată că una dintre piedici este faptul că România, Bulgaria şi Turcia sunt greu de făcut să funcţioneze precum balticii, pe o singură voce.

08:46Consiliul de aviație al Națiunilor Unite a votat vineri să audieze un caz împotriva Rusiei în legătură cu doborârea în 2014 a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, au declarat miniștrii de externe din Australia și Olanda, citați de Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, spune că nu este imposibil ca președintele rus Vladimir Putin să fie judecat, dând o serie de exemple de criminali de război, precum Slobodan Miloșevici, Ratko Mladić, Charles Taylor, care au fost judecați pentru crimele lor și condamnați, relatează CNN.
  • Casa Albă afirmă că „rămâne de văzut” dacă președintele rus Vladimir Putin va fi în cele din urmă judecat pentru presupuse crime de război, după ce Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare, însă SUA vor continua să ajute Ucraina să documenteze faptele comise de Moscova.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat decizia de vineri a Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare a președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.
  • Reacții internaționale la mandatul de arestare pentru Putin emis de CPI: „Un pas mai aproape de ziua judecății”
  • Erdogan susține candidatura Finlandei la NATO, dar spune NU Suediei. Președintele Tayyip Erdogan a declarat vineri că parlamentul turc va începe să ratifice aderarea Finlandei la NATO, ridicând cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianței occidentale de apărare, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii, deși a amânat aprobarea candidaturii Suediei, scrie Reuters.
  • Kremlinul va interpreta cel mai probabil mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele lui Vladimir Putin ca dovadă că Occidentul vrea să-l îndepărteze pe actualul lider de la Kremlin, notează jurnalistul Andrew Roth într-o analiza pe The Guardian.
  • Un oficial de rang înalt al UE a confirmat pentru Reuters că „mai multe” state membre vor semna probabil la 20 martie un acord pentru a furniza Ucrainei obuze de artilerie de 155 mm.
  • Norvegia va menține livrările de gaze către UE pentru 4-5 ani. Norvegia, care a devenit cel mai mare furnizor de gaze al Europei în urma războiului din Ucraina, își va menține livrările la nivelul actual „pentru următorii patru sau cinci ani”, a promis vineri premierul norvegian Jonas Gahr Støre, potrivit AFP.

––––––-

Evenimentele de vineri au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro