Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Elvetia face concesii asupra regulilor secretului bancar; Armata rusa a retras 90 de avioane MiG-29 din cauza defectiunilor, iar Departamentul de justitie al Statelor Unite ale Americii a anuntat vineri ca renunta la termenul de "inamic combatant"

HotNews.ro

130 de ani de la nasterea lui Einstein. Astazi, 14 martie, se implinesc 130 de ani de la nasterea celui care a fost si inca mai este considerat ultimul mare geniu al omenirii. La 130 de ani de la nasterea lui Einstein, oamenii de stiinta, cercetatorii si publicul larg il considera in continuare pe parintele celebrei formule E=mc2 drept cel mai mare fizician modern si ultimul mare geniu al umanitatii. Cine a fost el, de fapt? Albert Einstein s-a nascut pe 14 martie 1869 la Ulm, un orasel din Germania, intr-o familie de evrei. Tatal sau, Hermann Einstein, era electrician si inventator, iar mama sa, Pauline Koch, era o fire mai degraba artistica, cu inclinatii muzicale, interpretand foarte bine la pian sonatele lui Beethoven. In timpul scolii generale si a colegiului, tanarul Einstein nu a fost un elev prea stralucit, exceland exclusiv la matematici si fizica. Cu toate acestea, in 1905, la 26 de ani, Einstein avea sa publice doua articole stiintifice care aveau sa revolutioneze lumea, scrie Descopera.

Elvetia face concesii asupra regulilor secretului bancar. Elvetia, cel mai mare centru financiar de depozite straine, a facut anumite concesii in ceea ce priveste secretele bancare. In momentul de fata Elvetia se supune standardelor internationale in ceea ce priveste schimbul de informatii dar a declarat ca va raspunde doar cererilor „concrete si justificate”. Decizia Elvetiei este cauzata de faptul ca a riscat sa intre pe lista neagra a paradisurilor fiscale necooperante. Se estimeaza ca in bancile elvetiene se afla depozite straine cu o valoare estimata la 2.000 de miliarde de dolari, noteaza BBC.

Ramasitele care au trecut pe langa Statia Spatiala Internationala au fost mult mai mari decat s-a estimat initial. Bucatile de gunoi spatial care au fortat trei astronauti sa evacueze Statia Spatiala Internationala joi sunt mai mari decat s-a crezut initial, au declarat vineri oficiali ai NASA. Obiectul, identificat ca fiind o bucata din motorul unei rachete care a zburat in 1993, are un diametru de 13 cm si nu 0.8 cm cat s-a aproximat initial. Daca ar fi lovit unul din modulele presurizate al statiei astronautii au mai fi avut aer pentru a supravietui doar 10 minute, a declarat purtatorul de cuvant al NASA, Kelly Humphries. Chiar si cele mai mici obiecte reprezinta un pericol pentru satelitii si navetele spatiale ce orbiteaza in jurul Pamantului. Obiectele orbiteaza cu viteze de aproximativ 28.000 de kilometri pe ora si un obiect de marimea unui graunte de nisip ar avea un impact echivalent cu cel al unei bile de bowling ce se misca cu o viteza de 160 kilometri pe ora, relateaza Reuters.

Investitiile chineze in SUA sunt in siguranta, declara Larry Summers, consilier al presedintelui Obama. Larry Summers, consilierul economic al presedintelui american, Barack Obama, a dat din nou asigurari Chinei cu privire la siguranta investitiilor acesteia in SUA. Intrebat despre temerile exprimate de premierul chinez, Wen Jiabao, oficialul american a afirmat ca presedintele Obama a dat limpede de inteles ca guvernul american va fi un paznic sigur al banilor investiti de China, noteaza BBC.

Armata rusa a retras 90 de avioane MiG-29 din cauza defectiunilor. O mare parte din avioanele de lupta ale fortelor aeriene rusesti au fost scoase din uz datorita unor defectiuni. Inspectia in urma careia s-au constatat aceste defectiuni a fost facuta dupa ce un avion de tip MiG-29 a pierdut o parte din coada intr-un zbor de antrenament, au declarat vineri oficiali ai fortelor aeriene ruse. Fortele aeriene au incetat sa mai foloseasca toate avioanele de tip MiG-29 dupa ce in decembrie 2008 a avut loc un accident cu un aparat de acest tip, in sudul Siberiei, soldat cu moartea pilotului. Col. Vladimir Drick, purtator de cuvant al fortelor aeriene a declarat vineri ca 90 de avioane de tip MiG-29 prezinta defectiuni si au nevoie de reparatii. Peste 100 de avioane au fost deja verificate si pot fi folosite in continuare, a mai declarat purtatorul de cuvant, citata de Internarional Herald Tribune.

Departamentul de justitie al Statelor Unite ale Americii a anuntat vineri ca renunta la termenul de „inamic combatant”. Acest lucru permitea autoritatilor sa tina in detentie pe o perioada nelimitata persoanele suspectate de terorism fara ca acestia sa fie pusi sub acuzare. Ca urmare a anuntului, Departamentul de Justitie nu mai este sub autoritatea directa a presedintelui ci va primi aprobari de la Congres. Un anunt guvernamental informeaza faptul ca persoanele sustinatoare ale Al-Qaeda pot fi retinuti doar pe baza unor probe solide. Termenul de „combatant inamic” a reprezentat un aspect important al administratiei Bush in combaterea terorismului, informeaza CNN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro