Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Sorin Oprescu: „Unii au un neuron in cap, unul in cur si altul in picior”; Guvernul vrea sa taie subventia de transport pentru elevi; Romania, o pata alba pe harta turistica europeana; Cum a ajuns sa fie promovat Loganul in Vest de Marx, Castro si Che, iar UE combate criza cu doua summituri

HotNews.ro

Sorin Oprescu: „Unii au un neuron in cap, unul in cur si altul in picior”. Primarul Capitalei spune ca in adolescenta incerca sa nu iasa in evidenta prin prostie. „Unii au un sistem nervos scalariform ca cel al anelidei: un neuron in cap, unul in cur si altul in picior”. Asta le-a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu, celor catorva zeci de liceeni bucuresteni reuniti in consiliul municipal al elevilor, incercand sa explice astfel, de ce ii este atat de greu sa schimbe lucrurile in urbea pe care o conduce, scrie Gandul.

Ordonanta care goleste buzunarele bugetarilor. Guvernul Boc pregateste un act normativ prin care se fac economii drastice la visteria statului. Functionarii publici raman fara sporuri, iar profesorii nu mai primesc nici salariile de merit si nici cei 100 de euro pe an pentru cumpararea de carti. Masurile sunt cuprinse intr-un proiect de ordonanta de urgenta discutat ieri de Ministerul de Finante cu marile confederatii sindicale, scrie Adevarul.

Guvernul vrea sa taie subventia de transport pentru elevi. Executivul vrea sa faca economii ingradind accesul elevilor din mediul rural la scoala. Cine vrea la scoala va trebui sa plateasca, deoarece guvernul nu mai vrea sa plateasca deplasarea elevilor sau a studentilor care invata in alta localitate decat cea de domiciliu. Asa se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii. Cei mai afectati de aceasta masura vor fi copiii care provin din familiile sarace din mediul rural, unde si asa rata abandonului scolar este ridicata, scrie EvZ.

Kievul, mai rau ca Moscova lui Stalin: scolile romanesti din Maramuresul istoric au fost silite sa predea in ucraineana. Romånii din Ucraina sunt abandonati de autoritatile de la Bucuresti, care isi aduc aminte de durerile lor doar cånd vreun demnitar de rang inalt efectueaza o vizita de lucru la Kiev. Ucrainenii nu fac nimic pentru drepturile minoritarilor romåni, ba mai mult, au impus din acest an ca, in scolile romanesti, disciplinele de baza sa fie predate in ucraineana, scrie Gardianul.

Romania, o pata alba pe harta turistica europeana. Tara noastra este aproape inexistenta pentru marii vanzatori de vacante. Pe site-urile agentiilor de turism prestigioase din Marea Britanie, Germania sau Franta nu exista aproape deloc oferte pentru tara noastra. Prin comparatie insa, Bulgaria este prezenta cu sute de pachete de vacanta, atat la mare, cat si la munte, la preturi mai mult decat atractive. De ce stam atat de prost intr-un domeniu care aduce tarilor din jurul nostru venituri consistente? Raspunsul l-am primit de la Cordy Griffiths, reprezentantul portalului turistic britanic Expedia, care ne-a explicat intr-un limbaj diplomatic criteriile dupa care selecteaza ofertele turistice de peste tot din lume: „Principala conditie ca o destinatie sa devina disponibila pe Expedia este oferirea celor mai bune conditii de cazare si de calatorie pentru clientii nostri”, informeaza Romania Libera.

Cum a ajuns sa fie promovat Loganul in Vest de Marx, Castro si Che? Dacia Logan a mers in Germania, Ungaria pe mana lui Lenin, Che Guevara si Gandhi pentru a se promova, pe cand in Romania a considerat ca o sexy asistenta pe tocuri de 10 cm rosii alergand dupa un barbat e cea mai buna alegere. “Clientela din Germania e una cu obiceiuri de consum total diferite decat cea din Romania, mai pragmatice, mai rationale. La noi campaniile trebuie sa fie un pic mai emotionale, sa aiba un pic de sex-appeal, sa atraga atentia asupra produsului si a marcii”, spune Eduard Croitoru, sef departament publicitate de la Dacia Renault, scrie Cotidianul.

Si masina in leasing are voie in fata blocului. Primaria si-a reparat ieri greseala facuta in 2008, dupa ce „Evenimentul zilei” i-a atras atentia ca-i nedreptateste pe jumatate dintre soferii Capitalei. Consilierii Capitalei, aceiasi care anul trecut, pe vremea asta, au votat strategia care interzicea parcarea masinilor de serviciu in fata blocului, si-au corectat ieri greseala, modificand hotararea. „Evenimentul zilei” a atras atentia, inca de la jumatatea lunii ianuarie, asupra inechitatii mecanismului de atribuire a parcarilor fata de posesorii de masini in leasing. Acestia mai au timp, pana la 31 martie, sa dea fuga la ADP-ul de sector pentru a-si reinnoi contractele de inchiriere a locurilor de parcare de resedinta.

UE combate criza cu doua summituri. Liderii Uniunii Europene incearca sa gaseasca solutii pentru depasirea recesiunii economice si a problemelor financiare. Unul dintre principalele subiecte ale reuniunii este legat de masurile suplimentare ce trebuie adoptate, la nivel european, pentru stabilizarea sectorului financiar, scrie Adevarul.

Cum va arata Romania in 2009: inflatie, preturi, credite, falimente. Pana la Paste, mancarea se va scumpi cu 10%. In 2009, o serie de companii vor pune lacatul pe usa iar somajul va creste dramatic. Creditarea va creste cu doar 10-15%, fata de 33%, in 2008. Romania, pe locul trei in UE la inflatia anuala, in luna ianuarie. Alimentele se vor scumpi cu pana la 10% la inceputul lunii aprilie, din cauza deprecierii leului, Romania fiind dependenta intr-o proportie semnificativa de importuri, avertizeaza Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Totodata, este posibil ca si majorarea contributiei la asigurarile sociale sa se resimta in cresterea pretului produselor alimentare, scrie Gandul.

Bilant cu scantei la DNA. Kovesi i-a taiat elanul lui Morar. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat, la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca un numar de sub doua rechizitorii pe procuror specializat, in 2008, nu releva o activitate eficienta a DNA. “Trebuie sa ne incarcam si cu raspunderea insuccesului. Un numar de 121 de procurori ai DNA cati s-au specializat in 2008 este greu de folosit ca argument al eficientei fata de fenomenul coruptiei. Poate ca e nerelevant sa ne raportam la cifre, dar o medie de sub doua rechizitorii pe procuror specializat in 2008 este greu de folosit ca argument al eficientei fata de fenomenul real al coruptiei”, a spus Codruta Kovesi, noteaza Gardianul.

Violatorul Dorel se pregateste pentru a patra eliberare pe motive medicale. Desi a fost eliberat de trei ori in mai putin de doi ani de catre Judecatoria Sectorului 5, pentru motive medicale, violatorul Dorel Lazar nu a calcat deloc ca sa se opereze, ci s-a tratat cu doua pachete de tigari pe zi. Violatorul in serie Dorel Lazar nu s-a folosit de cea de-a treia intrerupere de pedeapsa ca sa-si rezolve problemele medicale, motiv invocat de el in fata instantei, ci s-a comportat in aceasta perioada ca si cum ar fi fost eliberat din inchisoare: s-a angajat la firma unui prieten (a montat tigla pe casa) si si-a gasit si o concubina, in Colentina, informeaza Cotidianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro