Sari direct la conținut

„Republica Moldova, o ţintă pentru acţiunile maligne ale Rusiei” / UE cumpără pentru Chișinău un radar mobil pentru monitorizarea spaţiului aerian

HotNews.ro
Antenă de radar militar, Foto: DreamsTime / Fotogigi85
Antenă de radar militar, Foto: DreamsTime / Fotogigi85

UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental, iar cea mai mare parte a acestui ajutor va fi cheltuită pentru achiziţionarea unui „radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune„ pentru a ajuta Chișinăul să-şi controleze spaţiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE datat 13 martie şi consultat de publicaţia „EUobserver”.

Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi vehicule de tip pick-up, motostivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare, precum şi hardware şi software anti-hacking.

Noii bani UE vor fi probabil conveniţi luna aceasta sau luna viitoare şi vor fi plătiţi „destul de repede”, au declarat sursele UE.

Banii vor fi luaţi din Fondul European pentru Pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de ţările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina.

Achiziţiile pentru Moldova vor fi gestionate de Estonia, prin Centrul pentru Investiţii în domeniul Apărării, scrie „EUobserver”, conform News.ro.

„Moldova a devenit din ce în ce mai mult o ţintă pentru acţiunile maligne ale Rusiei”

Germania, România, Marea Britanie şi SUA ajută, de asemenea, Republica Moldova să îşi consolideze forţele armate pe bază bilaterală, se mai arată în documentul UE văzut de EUObserver.

De asemenea, Statele Unite „îşi vor creşte probabil angajamentul substanţial în 2023 până la un nivel apropiat, dar inferior” noului grant de 40 de milioane de euro al UE, se arată în memorandum.

Pe de altă parte, Moldova însăşi intenţionează să-şi cumpere „un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul acestei măsuri de asistenţă”, menţionează nota de informare.

Achiziţiile de radare vin după ce Rusia a tras mai multe rachete prin spaţiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi ţinte din Ucraina în ultimele luni. Pe de altă parte, UE şi SUA şi-au intensificat în ultima vreme avertismentele că Rusia plănuieşte o lovitură de stat în Moldova pentru a-i înlătura pe liderii săi prooccidentali, care au depus anul trecut o cerere de aderare la UE.

  • „În ultimele luni am văzut că Moldova a devenit din ce în ce mai mult o ţintă pentru acţiunile maligne ale Rusiei – interferenţe străine, dezinformare, atacuri hibride”, a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului de acţiune externă al UE, citat de EUObserver. „Scopul acestor acţiuni este de a submina şi destabiliza ţara, de a submina guvernul şi administraţia pro-reformă, anticorupţie şi pro-UE din Moldova”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cât a alocat deja UE pentru modernizarea Armatei Republicii Moldova

UE a investit deja 47 de milioane de euro în modernizarea armatei Republicii Moldova în 2021 şi 2022, dublând efectiv bugetul pentru apărare.

În total, europenii au alocat peste 1,09 miliarde de euro sub formă de împrumuturi şi granturi, începând din octombrie 2021, „pentru a consolida rezilienţa Republicii Moldova” în sens mai larg, inclusiv asistenţă bugetară şi ajutor umanitar pentru a face faţă valului de refugiaţi ucraineni.

Experţi ai UE în domeniul apărării cibernetice şi al măsurilor de contrapropagandă au lucrat cu autorităţile de la Chişinău pentru a contracara Rusia, a precizat luni purtătorul de cuvânt al UE.

Serviciul de politică externă al UE elaborează, de asemenea, un „concept” pentru o nouă misiune civilă care să consilieze autorităţile moldoveneşti cum să gestioneze situaţia, dar aceasta se află încă într-un „stadiu incipient”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Chișinăul a anunțat că a fost dejucat un plan de destabilizare a țării pus la cale de Moscova

Poliția Republicii Moldova a anunțat duminică dimineață că a reușit să dejoace un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în guparea de diversioniști, fiind arestate zeci de persoane implicate, potrivit Agora.md. La prânz a avut loc un miting de protest, condus de o vicepreședintă a Partidului Ilan Șor, care a susținut că nu au nicio legătură cu anunțul Poliției. Peste 50 de protestatari „cu comportament dubios” au fost ridicați de forțele de ordine.

Poliția moldoveană a spus duminică dimineață că cei implicați în schema de diversiune ghidată de ruși urmau să fie repartizați în 10 grupuri a câte 10 persoane și remunerați cu 10 mii de dolari fiecare.

„Agentul nostru sub acoperire care a fost infiltrat în această grupare a intrat în contact direct cu persoana din Federația Rusă care se prezenta sub pseudonimul Mai Sandu, care dirija acțiunile împreună cu altă persoană, atât cu cetățenie a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse, dar cu domiciliul în Federația Rusă.

Acest cetățean, venit din Federația Rusă, care urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizării ordinii publice, a mai venit în luna ianuarie în R. Moldova, unde a prezentat alt pașaport, schimbând în nenumărate rânduri numele său de familie”, a declarat Cernăuțean, potrivit ProTV Chișinău.

Avertismentul SUA pentru Chișinău

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat vineri Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale, relatează presa internaţională.

Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia americană consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova, a relatat agenția Reuters, citată de News.ro.

„Credem că Rusia caută să slăbească guvernul Republicii Moldova, cu siguranţă scopul final fiind acela de a vedea la conducerea ţării o administraţie mai favorabilă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, citat de AFP.

SUA consideră că Rusia are în vedere mai multe „opţiuni pentru a slăbi guvernul moldovean” şi pentru a-l împiedica să strângă relaţiile cu Europa.

Kirby a spus că „actori ruşi” având legături cu serviciile de informaţii ale Moscovei „încearcă să organizeze şi să se folosească de pretextul unor proteste în Republica Moldova ca bază pentru o insurecţie fabricată împotriva guvernului moldovean”, scrie The Independent.

SUA văd, de asemenea, indicii că actori legaţi de guvernul rus ar putea oferi instruire demonstranţilor antiguvernamentali din Moldova, a mai spus Kirby.

Președintele moldovean Maia Sandu declara încă din februarie că Rusia are un plan de subminare a Republicii Moldova, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

Sandu a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro