Subiectele Zilei: Inventarul armelor furate; Armele se cauta cu girofarul, generalii lui Stanisoara isi cauta de lucru; Captura de o tona de cocaina, la Agigea; Jaful armat din Brasov. Hotul a ucis ca un profesionist si a furat peste 200.000 de euro, iar Dracula este excomunicat de la Bran!
Captura de o tona de cocaina, la Agigea. Peste 1.200 de kilograme de cocaina, valorand 50 milioane euro, au fost descoperite ieri in urma unui control, intr-un container importat din Brazilia. Potrivit unor surse din cadrul Directiei Generale a Vamilor la jumatatea lunii decembrie, in Portul Agigea a fost lasat un container plin cu lemn de cedru care fusese importat din Brazilia si ar fi trebuit sa ajunga la o societate comerciala din Timisoara, scrie Adevarul.
Minune dupa Petrila: cinci mineri „au inviat“. Toti ortacii adusi in stare grava la Spitalul de Arsi din Bucuresti, in urma exploziei din noiembrie 2008, au scapat din ghearele mortii, cu ajutorul medicilor si al destinului. Pe holul Spitalului Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti, un barbat inalt, bandajat la ambele picioare cu fase groase, se misca incet, cu un aer ganditor. Din spate, sora lui ii pazeste fiecare pas. Abia ajunge in dreptul salonului 7, cand medicul Ileana Boiangiu intreaba: „Domnu’ Iordache nu e?“. Din spatele ei, barbatul raspunde: „Aici sunt…“. Unii zic ca Florin Iordache era pana acum o luna un om mai mult mort decat viu. Este unul dintre cei cinci mineri adusi in stare extrem de grava, la Spitalul de Chirurgie Reparatorie din Bucuresti, in urma tragediei din Mina Petrila. Trupul lui a fost ars in proportie de 85%. Adica potrivit pentru a-l incadra in procentul firav de numai 4% sanse de supravietuire, scrie EVZ.
Guvernul scumpeste luxul, dar nu spune care. Expertii fiscali despre posibila marire a accizelor: Nu stim care sunt produse de lux, alcoolul e deja accizat cu mult peste nivelul UE, iar tigarile se scumpesc cu 50%. Noul guvern are planuri marete in a face rost de bani la bugetul de stat. Si cum altcumva, daca nu prin ajustarea in avans a accizelor la tutun, alcool si la produsele de lux, privita ca masura de majorare a veniturilor bugetare. Noua guvernare nu stie insa care sunt aceste produse de lux si cu cat ar urma sa fie majorate accizele, informeaza Gandul.
Justitia romana mentine o condamnare la moarte. Printr-o sentinta definitiva a Curtii Supreme, Constantin Rauta ramane cu pedeapsa primita de la autoritatile comuniste, in 1974. Fostul ofiter al Directiei de Informatii Externe (DIE), Constantin Rauta, este, de ieri, singurul roman condamnat la moarte, la 20 de ani de cand Romania a abrogat pedeapsa capitala. Motivul: magistratii Curtii Supreme au respins, printr-o decizie definitiva, cererea de revizuire a sentintei primite de Constantin Rauta, pe 2 septembrie 1974, pentru tradare. Judecatorii au mentinut, practic, pedeapsa „aplicata“ in acest caz de autoritatile comuniste. Mai mult, in urma deciziei de ieri, Rauta pierde definitiv si apartamentul pe care l-a detinut in tara si l-a pierdut acum 36 de ani cand a cerut azil politic in SUA, scrie EVZ.
Jaful armat din Brasov. Hotul a ucis ca un profesionist si a furat peste 200.000 de euro. Politistii care ancheteaza incidentul de la casa de schimb valutar de pe bulevardul 15 Noiembrie din centrul Brasovului, in care doi barbati au fost ucisi si unul ranit grav de un necunoscut inarmat cu un pistol, au stabilit portretul-robot al atacatorului. Presedintele Traian Basescu a semnat vineri Decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului National „Serviciul Credincios” in grad de cavaler lui Lala P. Gheorghe Dumitru. In acelasi timp, reprezentantii IJP Brasov au anuntat ca barbatul de 55 de ani care a murit in timp ce incerca sa il imobilizeze pe atacator va fi decorat post-mortem pentru spiritul civic de care a dat dovada, scrie Gardianul.
Carciuma lui Basescu, rasa de buldozere. Legendarul local Golden Blitz, transformat de Traian Basescu intr-un fel de “Cotroceni 2”, loc al intalnirilor de taina si al discutiilor informale la ceas de seara in fata unui pahar de sprit, a fost demolat la sfarsitul saptamanii trecute, prin decizia patronilor Sorin Vulpescu si Dan Besciu. Desi s-a speculat ca ordinul de demolare ar fi venit de la Primaria Capitalei, in urma identificarii unor nereguli legate de autorizatia de constructie a localului, responsabili ai administratiei bucurestene au negat zvonul, declarand ca disparitia restaurantului a fost decisa exclusiv de cei doi patroni, scrie EVZ.
Populatia se teme tot mai mult de recesiune. Plata ipotecii, chiria sau siguranta locului de munca dau frisoane romanilor. Sapte din zece romani se tem ca vor intra in incapacitate de plata, arata un studiu publicat, ieri, de compania de cercetare Synovate. Ipoteca si chiria sunt principalele plati pe care romanii se tem ca nu le vor mai putea face, ingrijorarea cea mai mare referindu-se si la siguranta banilor investiti. De asemenea, o treime dintre cei chestionati de Synovate sunt ingrijorati ca ar putea ramane fara loc de munca. Pe de alta parte insa, 25% din romani nu au nicio temere legata de situatia actuala a economiei, scrie Adevarul.
Elena Udrea lungeste sezonul estival pana in noiembrie. Prezenta ieri la Mamaia pentru prima data de la preluarea mandatului, Elena Udrea, ministrul Turismului, a declarat ca vrea ca sezonul pe litoral sa inceapa o data cu Pastele (19 aprilie – n.r.) si sa se incheie pe 1 noiembrie. „Incercam sa organizam festivaluri, spectacole incepand chiar din perioada sarbatorilor pascale. Vom avea un program, «Pastele pe litoral», atat la Mamaia, cat si in Mangalia, un program pe care il vom promova la nivel international”, a declarat Udrea, care a precizat ca acest program a fost si va fi prezentat in continuare si la nivel international, in speranta de a atrage turisti straini, scrie Romania Libera.
Dracula, excomunicat de la Bran! Arhiducele Dominic de Habsburg, care si-a vizitat ieri mostenirea, vrea sa stearga asocierea dintre castel si brandul Dracula. Imaginea Castelului Bran nu va mai fi asociata cu brandul Dracula, in momentul in care monumentul va reveni in administrarea familiei de Habsburg. Arhiducele Dominic de Habsburg, proprietarul castelului, a anuntat aceasta intentie ieri, in timpul vizitei pe care a avut-o in localitate, alaturi de ministrul culturii, Theodor Paleologu, si de edilii orasului Bran. „Apreciez aceasta pozitie de a nu asocia Castelul Bran cu brandul Dracula. Dracula e doar un mit, nu-l voi combate direct, deoarece oamenilor le place aceasta fantezie, dar nu il voi promova“, a declarat arhiducele Dominic, citat de EVZ.
Armele se cauta cu girofarul, generalii lui Stanisoara isi cauta de lucru. Ministrul Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, a declarat vineri ca este multumit de modul in care Politia ancheteaza cazurile de la Brasov si Ciorogarla. „Am decis impreuna cu celelalte institutii cu care colaboram sa fim mai rezervati in declaratii pentru ca este o ancheta in desfasurare (cazul de la Ciorogarla, n.r), se pare ca o sa avem rezultate bune. Sunt multumit, am preferat sa nu incalecam televizoarele in perioada asta pentru ca misiunea noastra e ca impreuna cu Parchetul sa ducem la capat aceste cazuri”, a declarat ministrul, aratandu-se multumit de evolutia celor doua cazuri cu arme, informeaza Gandul.
Inventarul armelor furate. Potrivit surselor noastre judiciare, din Unitatea Militara 01916 Ciorogarla s-au furat o pusca mitraliera cu trepied (“catea”), 15 pistoale mitraliera AKM cu pat rabatabil, aproximativ 30 de pistoale TT si 9 pistoale Carpati. Depozitul de armament apartine Batalionului de asigurare materiala a Fortelor Aeriene, iar armele sunt de uz curent, ceea ce inseamna ca acestea sunt verificate periodic, prin sondaj, pentru a se vedea daca se mai afla in cutii si, in plus, sunt folosite la instructie de militari. Sursele noastre ne-au mai spus ca armele furate se afla in preajma Bucurestiului, rostul filtrelor de politie fiind acela de a impiedica mutarea lor din locul in care se afla acum. De altfel, in aproximativ 24 de ore, cazul va fi rezolvat. Trebuie spus ca, in afara de pustile mitraliera AKM, nici o alta arma nu este potrivita pentru zonele de conflict, de aceea se banuieste ca erau destinate militiilor kurde, singurele drumuri blocate spre granitele Romaniei fiind cele catre Bulgaria, informeaza Gardianul.