CNA-ul moldovenesc a refuzat sa prelungeasca automat licenta ProTV Chisinau
Consiliul Coordonator al Audiovizualului, echivalentul moldovenesc al CNA, a refuzat sa prelungeasca de drept licenta ProTV in Republica Moldova, care expira in 23 decembrie 2008, a anuntat directorul postului Catalin Giosan, printr-un comunicat de presa postat pe site-ul postului tv. Un jurist al CCA, citat de Unimedia, sustine insa ca ProTV nu a respectat toate prevederile prevazute de Codul Audiovizualului.
Potrivit directorului ProTV Chisinau, CCA a invocat „pretinse incalcari legate de lipsa programelor de stiri pentru deficiente de auz, volumul de publicitate si inlocuirea unui jurnal de stiri realizat de ProTV Bucuresti”. „ProTV considera nejustificat refuzul CCA si precizeaza ca argumentele prezentate sunt total nefondate si nu pot constitui temei pentru negarea dreptului legal de a ni se prelungi licenta”, spune Giosan, care adauga ca pe parcursul a 10 ani institutia media a respectat cu strictete legislatia moldoveneasca si conditiile licentei.
ProTV va ataca in instanta refuzul CCA de a prelungi licenta.
CCA se apara
In replica, Marcel Otil, jurist al CCA citat de site-ul moldovenesc Unimedia, il contrazice pe directorul ProTV si spune ca statia nu a respectat prevederile prevazute de Codul Audiovizualului. Argumentele sale sunt faptul ca in 9 noiembrie, buletinul de stiri de la ora 17:00 „era totalmente numai cronica criminala” si ca a fost difuzata publicitate „ce contravine cu legea privind publicitatea”.
Un membru al CCA, citat de Newsin, Corneliu Mihalache, spune si el ca declaratiile ProTV Chisinau „sunt nefondate, nu corespund realitatii si urmaresc sa provoace opinia publica”.
„ProTV a cerut CCA sa-i fie prelungita automat licenta de emisie, iar autoritatea in domeniul audiovizualului a refuzat, deoarece Codul Audiovizualului nu prevede acest lucru. CCA i-a sugerat ProTV Chisinau sa respecte procedura legala de prelungire a licentei, adica sa astepte pana cand va fi anuntat un concurs pentru frecventa pe care emite in prezent ProTV Chisinau”, a explicat Mihalache.
In apararea ProTV
Reactiile nu au intarziat sa apara. Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, isi declara – intr-un comunicat remis HotNews.ro – solidaritatea cu ProTV si condamna refuzul CCA de a prelungi licenta postului tv.
„Refuzul de a prelungi licenta postului ProTV este un atac si o incalcare extrem de grava la libertatea presei si la libertatea de exprimare, precum si a dreptului cetatenilor Republicii Moldova la o informare veridica si corecta. Prin aceasta CCA comite si un atentat in adresa democratiei insasi”, spune Chirtoaca.
Edilul sef al Chisinaului considera ridicole motivele invocate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului si crede ca institutia are un comportament „cu caracter vadit politic si se inscrie in sirul actiunilor represive intreprinse de guvernarea comunista impreuna cu satelitii sai impotriva PRO TV. Situatia devine si mai ingrijoratoare in preajma alegerilor parlamentare.
Chirtoaca a anuntat ca a sesizat institutiile UE, Consiliul Europei si misiunile diplomatice acreditate in Republica Moldova pentru a lua atitudine fata de acest abuz.
Jurista Janetta Hanganu, care a reprezentat in justitia moldoveana cazul TVR1 – postul public de televiziune din Romania fiind lipsit abuziv de autoritatile moldovene de frecventa pe care emitea, desi detinea o licenta valabila pana in 2011 – a spus pentru NewsIn ca CCA incearca sa joace cu unele tertipuri si sa interpreteze legislatia din domeniul audiovizualului. Avocata a declarat ca in Codul Audiovizualului nu este prevazuta in mod expres necesitatea unui concurs pentru prelungirea licentei de emisie eliberate inainte de intrarea in vigoare a respectivului Cod (18 august 2006), cum este si cazul ProTV Chisinau. Exista insa un ordin intern al CCA care restrange prevederile Codului si il interpreteaza in sensul ca si licentele emise inainte de intrarea Codului Audiovizualului in vigoare trebuie sa treaca aceeasi procedura ca si cele eliberate dupa aceasta data.
„Refuzul CCA nu este insa dictat numai de modul in care ar trebui prelungita licenta de concurs a ProTV Chisinau, dar si de faptul ca postul ar fi incalcat prevederile Codului Audiovizualului si ar fi primit avertismente in trecut. Dar incalcarile respective, categoric, nu sunt atat de grave, incat sa faca imposibila prelungirea licentei. Eventuala aplicare a unor asemenea sanctiuni ar fi disproportionata si daca ar fi sa raportam acest lucru la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, sunt sigura ca ProTV Chisinau are dreptate”, a conchis Janetta Hanganu.