Sari direct la conținut

"Nunti, muzici si casete video" te vindeca de insuratoare

HotNews.ro

Generice de telejurnal, porumbei hidosi cioc in cioc, verighete inlantuite, cortine, masinute si artificii sparcaite – cu totii cunoastem efectele asa-zis speciale ale filmelor de nunta. Nu stiu daca Tudor Giurgiu are acasa un film al propriei nunti, dar e fascinat – ca multa lume – de aceasta industrie. „Nunti, muzici si casete video” va fi difuzat in premiera pe HBO in seara zilei de 27 noiembrie (ora 20), dar va fi prezentat in avanpremiera, cu o zi inainte, in cadrul Festivalului DaKINO (unde participa in competitia destinata documentarelor.)

Filmul se joaca cu ideea de film in film (titlul sau trimite la un film de cu totul alta factura, „sex, lies and videotapes”, de Steven Soderbergh) si te starneste inca de la inceput, pentru ca genericul sau este chiar un generic de film de nunta. 57 de minute sunt un timp suficient pentru a te familiariza cu tot ce tine de subiect, incepand cu fotografiile si terminand cu muzica de la nunti, coloana sonora, efectele speciale sau fotografiile de nunta. Si de a rade cu pofta.

Cele 12 personaje vorbesc cu multa convingere despre meseria lor – altfel, banoasa – umorul venind nu doar din rezultatul muncii cat si din convingerea cu care ei isi vand marfa. Rolul lor intr-o nunta nu e oricum de colea, el oscileaza intre cel de regizor si cel de maestru de ceremonii care ii muta pe nuntasi de la fantana din oras in cutare parc sau in gradina botanica, mereu cu ochii pe ceas.

Fiecare oras are locurile lui traditionale pentru fotografiile de nunta, cladirile cu scari oferind ocazia unor amuzante, dar deja tocite efecte speciale cu mireasa tinand mirele in palma sau viceversa. Ca si fotografiile, si filmele de nunta jongleaza nu doar cu romantismul, ci si cu un umor popular. Iar simbolistica e pe masura, vezi mirii care se fotografiaza de-o parte si de alta a unei bariere – devenita loc aproape sacru in Alba Iulia.

„Nunti, muzici si casete video” se serveste cu mare amuzament pentru ca subiectul e haios in sine, iar umorul este mereu involuntar. Menirea regizorului n-a fost decat sa-i faca pe oameni sa vorbeasca. (Si, ca acestia sa nu se supere, le da in caietul de presa si adresele de web unde pot fi contactati. Afacerea a fost, se pare, reciproc rentabila.).

De la tapetul hawaian la macarale si steady-cam, industria acestei piedici in calea uitarii a evoluat, insa ridicolul a ramas. Nimeni nu e scutit de el in acest film, si nu pentru ca regizorul si-ar fi propus sa fie rau.

E numai faptul ca, dupa ce vezi filmul, ti se ia de la orice dorinta de a te casatori cu public si tam-tam.

Cand s-a lansat in 1989 comedia lui Danny DeVito, „The War of the Roses”, campania de marketing a folosit unul dintre cele mai eficiente logo-uri: „Once in a lifetime comes a motion picture that makes you feel like falling in love all over again. This is not that movie.”/”O data in viata, apare un film care te face sa te indragosesti din nou. Nu e cazul acestui film.”

Adaptate, aceste fraze s-ar potrivi si filmului lui Tudor Giurgiu, desi nici „O amintire. Ceva frumos” nu e de aruncat:))

Insa niciun comentariu nu face mai mult decat „Playlist-ul nuntii de vis”, pe care l-am gasit in caietul de presa. Nu ma pot abtine sa nu-l reproduc, pentru ca te face sa razi in hohote.

Playlist-ul nuntii de vis

Deschiderea – valsul miresei

Orice nunta care se respecta incepe cu valsul miresei. Pentru acest moment-cheie e nevoie de o melodie romantica pe care mirii sa deschida oficial dansurile de nunta. Nu trebuie sa fie neaparat vorba despre un vals, la fel cum nici dansul nu e obligatoriu sa aminteasca de saloanele vieneze (desi multe cupluri fac repetitii cu cateva luni inaintea nuntii in acest sens). Cele mai populare melodii autohtone sunt cele ale lui Ovidiu Komornyik –” Esti mireasa vietii mele” si Marcel Pavel – „Frumoasa mea”.

Pentru cei mai cosmopoliti, preferintele pot merge si spre muzica in limbi straine, cateva melodii regasindu-se constant printre preferintele tinerilor indragostiti:

Bon Jovi – „Bed of Roses”

Brian Adams – „I’m ready”

Mariah Carey – „Without You”

Barbra Streisand & Brian Adams – „I’ve finally found someone”

Cei mai conservatori continua, insa, sa prefere traditionalul vals, Andre Rieu – „The Second Waltz”, „Valurile Dunarii” sau „Valse de Vienne” fiind considerate, in general, cele mai potrivite melodii pentru aceasta ocazie

Dansul

Cele mai bine cotate sunt asa-numitele evergreen-uri romanesti, cum ar fi melodiile lui Gabriel Dorobantu – „Gara noastra mica” si „Daca pleci” sau cele ale tinerei sperante Fuego – „Maicuta vrea sa ma-nsor”.

Dar nici clasicele „Meneaito” sau, mai nou, „Bomba”, nu lipsesc din playlist-ul obligatoriu, insotite, in ultimii ani, de „Jaga Jaga”, o melodie de provenienta incerta, dar in plina ascensiune, care imbina ritmul zglobiu cu filonul etno.

Folclorul joaca un rol important in ecuatia nuntii, in special datorita numarului mare de invitati din zona rurala pe care orice cununie mare ii presupune. Bineinteles, mireasa paraseste casa parintilor cu alai, in acordurile sugestivei Ia-ti, mireasa, ziua buna. Indiferent de zona geografica unde ne-am afla, „Pusca si cureaua lata”, „Mandra floare, trandafir” sau „Nasule, maria ta” (la momentul decisiv al dansului gainii) puncteaza momente importante din ceremonialul petrecerii de restaurant.

Mancarea

Gustarea calda, ciorba, friptura, sarmalele, pestele nu ar avea acelasi gust in absenta unor melodii care sa imbie la o cat mai placuta digestie. Genurile variaza de la cafe concert la blues sau pop, iar toleranta la limbi straine creste proportional cu cantitatea de mancare si bautura de pe mese. Astfel, Elvis Presley, Dean Martin, Frank Sinatra, Dolly Parton, Tom Jones, Queen, Laura Pausini, Eurythmics sau Duran Duran pot face parte cu mandrie din acelasi playlist cu Dan Spataru, Gil Dobrica, Hi-Q, Holograf, Blondy, 3 Sud-Est, Directia 5 sau O-zone.

Un moment aparte il constituie tortul miresei, adus invariabil in acordurile „Marsului nuptial”, urmat cel mai adesea de hitul „Sa nu-mi iei niciodata dragostea”, de la Holograf. Explozia de baloane poate fi urmata de un al doilea vals al miresei. La scurt timp dupa acest punct culminant, vine strigarea darului, urmata de traditionalul „Si-alta data, si-alta” data, menit sa sublinieze cu delicatete apropierea cu repeziciune a momentului in care invitatii se vor indrepta catre iesire, primindu-si fiecare felia de tort care, alaturi de videoclip si de fotografii, sta marturie peste timp unei nunti de vis.

Filmul are si un site, http://www.nuntimuzicisicasetevideo.ro, care va deveni functional in cateva zile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro