Sondaj: Salariile tinerilor cu facultate din Bucuresti sunt mai mari cu 37% decat ale tinerilor din provincie
In 2007, pretentiile salariale ale celor mai multi tineri angajati au crescut: “biletul de intrare” pentru un job de tip entry level a ajuns la 380 euro, in timp ce majoritatea angajat ilor cu trei ani de experienta considera ca ar trebui sa primeasca in jur de 660 euro. Diferenta dintre salariul real si cel asteptat este, in medie de 200 de euro. Aceste date sunt cuprinse in studiul „Ce-si doresc tinerii profesionisti”, realizat de Daedalus Consulting, pe un esantion de varsta de 19-28 de ani.
Daca, in 2006, 48% dintre tineri spuneau ca nu lucreaza in domeniul in care au fost pregatiti la facultate, anul trecut, peste 60% dintre tinerii angajati cu norma intreaga sau partiala lucrau in domeniul pentru care au fost instruiti.
Atat in 2006, cat si in 2007, tinerii salariati (cel putin 8 din 10) spuneau ca aleg angajatorii carora le pasa angajati. Pe locurile urmatoare, ca si conditie la angajare, salariatii au nominalizat atmosfera de lucru, investitia in cursuri pentru angajati si pachetul salarial. Pe piata tinta-studiata, angajatii din Bucuresti au salarii cu 37.5% mai mari decat cei din provincie.
Salariul net mediu asteptat a fost de 597 euro, pentru 2007 si 444 euro, pentru 2006. Diferenta dintre salariul real si cel asteptat este de aproximativ 200 de euro. Cei cu un an experienta castiga, in medie, 344 de euro dar ar dori o leafa de 530 de euro, in timp ce salariatii cu o vechime de trei ani care castiga 485 de euro ar dori un salariu de 664.
Cea mai mare diferenta intre salariul real si asteptari se regaseste in cazul celor care lucreaza de peste 4 ani. Daca salariul real este de 590 de euro, ei ar dori sa castige in jur de 900 de euro.
Studiul mai arata ca 8 persoane din 10 parasesc locul de munca atunci cand intervine o oferta de salariu mai atractiva. Un motiv de nemultumire la locul de munca pentru mai mult de o treime dintre tinerii angajati este lipsa de perspectiva in dezvoltarea carierei. Cele mai mari asteptari salariale se regasesc in sectorul IT&C.
O treime dintre barbati doresc sa-si dezvolte o cariera in IT, in timp ce, cele mai multe dintre angajate vor sa lucreze in finante si contabilitate. Peste 60% dintre cei intervievati vor sa urmeze cursuri postuniversitare.
Studiul a fost realizat in octombrie 2007, pe un esantion de persoane cu varsta cuprinsa intre 19 si 28 de ani, studenti sau absolventi de invatamant superior. 44% dintre intervievati urmeaza sau au absolvit o facultate cu profil economic.