Nou val de sancțiuni SUA: Ce au anunțat americanii la un an de la declanșarea invaziei
Statele Unite au marcat vineri împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse anunțând noi sancțiuni împotriva Moscovei și a aliaților săi, noi restricții de export și tarife vamale menite să submineze capacitatea Rusiei de a purta un război, transmite Reuters.
De asemenea, Washingtonul a anunțat că va furniza armament în valoare de 2 miliarde Kievului, în timp ce forțele acestuia se pregătesc pentru o ofensivă de primăvară. În pachetul militar anunțat vineri nu sunt incluse avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le-a solicitat.
Președintele Joe Biden urmează să se consulte cu liderii din G7 și cu Volodomir Zelenski, la ora 14.00 GMT (16:00 în românia) pentru a discuta ce ajutor suplimentar poate fi oferit ucrainenilor.
Statele Unite s-au alăturat aliaților din G7 în planul de a impune sancțiuni care vor viza 200 de persoane și companii rusești, plus peste zece instituții financiare rusești.
Sancțiunile vizează ținte din Rusia și „actori din țări terțe” din Europa, Asia și Orientul Mijlociu care sprijină efortul de război al Rusiei, a transmis Casa Albă într-o fișă informativă.
„Vom sancționa actori suplimentari legați de industria de apărare și tehnologică a Rusiei, inclusiv pe cei responsabili de completarea stocurilor rusești cu articole aflate sub sancțiuni sau care au permis evitarea sancțiunilor”, a precizat Casa Albă.
Biden va semna de asemenea acte prin care sunt crescute taxele pentru produsele rusești importate în Statele Unite.
Acestea vor duce la creșterea tarifelor pentru peste 100 de metale, minerale și produse chimice rusești.
„De asemenea, vor crește semnificativ costurile pentru ca aluminiul care a fost topit sau turnat în Rusia să intre pe piața americană, pentru a contracara daunele aduse industriei interne a aluminiului”, a precizat Casa Albă.
Departamentul american al Comerțului va lua mai multe măsuri de control al exporturilor, punând pe listă aproape 90 de companii rusești și din țări terțe, inclusiv din China, pentru că s-au angajat în evitarea de sancțiuni pentru a ajuta industria militară a Rusiei.
„Astfel se va interzice companiilor vizate să achiziționeze unele produse, cum ar fi semiconductori, fie că sunt fabricate în SUA, fie că sunt realizate în străinătate cu anumite tehnologii sau programe informatice americane”, a precizat Casa Albă.
SUA va acționa, de asemenea, împreună cu aliații din G7 pentru a-și sincroniza măsurile privind aparatele industriale, bunurile de lux și alte articole, precum și pentru a emite noi restricții pentru a împiedica componentele găsite în drone iraniene să ajungă pe câmpul de luptă din Ucraina, a precizat Casa Albă.