Sari direct la conținut

Cum încearcă să se disculpe temutul FSB după vizita lui Joe Biden la Kiev: N-am știut

HotNews.ro

Serviciul de Securitate al Rusiei, temutul FSB, a avut marți o primă reacție cu privire la vizita președintelui american Joe Biden la Kiev, afirmând că nu a oferit garanții Washingtonului în ceea ce privește siguranța liderului de la Casa Albă în timpul prezenței sale în Ucraina, relatează Reuters.

„Statele Unite nu au notificat Rusia printr-un canal diplomatic cu privire la vizita lui Biden la Kiev. Nu am oferit garanții privind siguranța sa”, a declarat Alexandr Bortnikov, directorul FSB, pentru agenția TASS.

Comentariile sale vin la o zi după ce Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate națională al Casei Albe, a afirmat că Statele Unite au transmis Rusiei că Joe Biden va merge la Kiev cu câteva ore înainte de plecarea președintelui american.

„I-am anunțat pe ruși că președintele Biden va călători la Kiev. Am făcut asta cu câteva ore înainte de plecarea lui, pentru a exclude orice risc. Dată fiind natura sensibilă a acestor informații, nu pot detalia modul în care au răspuns sau care a fost exact mesajul nostru, dar pot confirma că am furnizat această informație”, a afirmat oficialul american.

Joe Biden a făcut luni o vizită neanunțată la Kiev, prima în Ucraina în cele aproape 12 luni trecute de la declanșarea invaziei rusești.

Nu toți propagandiștii ruși cred în versiunea FSB

Vizita președintelui american în capitala ucraineană a provocat consternare și furie în rândul comunității de bloggeri militari și a corespondenților de război din Rusia, mulți dintre aceștia criticând în termeni duri sau cu ironii acide faptul că Joe Biden s-a putut deplasa nestingherit la Kiev.

Vizita oficială a fost comentată și de televiziunile rusești, analistul politic Serghei Markov, un fost consilier apropiat al președintelui Vladimir Putin, sugerând că Biden s-a deplasat la Kiev abia după ce Rusia a confirmat că nu va încerca să îl asasineze în Ucraina.

„Suntem o țară civilizată și Biden a sosit la Kiev – sunt sigur de asta – fiindcă a primit garanții din partea părții ruse că nu va fi lovit cât timp se află acolo”, a declarat acesta la televiunea Rossiya-1.

Un fost consilier apropiat al lui Putin, Markov a atras atenția presei internaționale în luna septembrie a anului trecut, când a avertizat Marea Britanie cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

„Aş spune că Vladimir Putin v-a transmis că va fi dispus să folosească arme nucleare împotriva ţărilor occidentale, inclusiv arme nucleare împotriva Marii Britanii. Oraşele voastre vor fi vizate”, a declarat Markov la scurt timp după discursul în care Putin a anunțat decretarea mobilizării parțiale în Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 363-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro