Sari direct la conținut

Kremlinul l-ar fi demis pe șeful miliției DNR, Eduard Basurin, dar își pune în cap bloggerii militari ruși / Prigojin eșuează în a-l face pe Kadîrov aliat / Crește nemulțumirea printre soldații ruși – ISW

HotNews.ro
Evgheni Prigojin si Ramzan Kadirov, Foto: Roman Kadyrov / WillWest News / Profimedia
Evgheni Prigojin si Ramzan Kadirov, Foto: Roman Kadyrov / WillWest News / Profimedia

Reorganizarea miliției Republicii Populare Donețk de către Ministerul rus al Apărării creează nemulțumire printre bloggerii militari ruși, după ce șefului miliției DNR, Eduard Basurin, ar fi fost demis. Totodată, o nouă tentativă a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, de a-și atrage aliați a eșuat, iar puterea lui pare că scade din ce în ce mai mult, după ce Ramzan Kadîrov i-a respins mâna întinsă, arată ultima analiză Institutului pentru Studiul Războiului din SUA. Mai mult, Kremlinul și-ar pierde credibilitatea în fața voluntarilor de pe front, pentru că nu reușește să îi plătească.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a raportat demiterea purtătorului de cuvânt militar al Republicii Populare Donețk (DNR), Eduard Basurin, ca parte a reorganizării oficiale a miliției DNR sub Ministerul Rusiei, a declanșat un alt val de critici ale milbloggerilor ruși la adresa instituției ruse de apărare.

Un proeminent milblogger rus a dat vestea celor peste un milion de abonați ai săi că oficialii militari ruși l-au concediat pe secretarul de presă al Comandamentului militar al DNR, Eduard Basurin, pe 17 februarie.

Acest milblogger a raportat că instituția rusă de apărare încearcă să înlocuiască toți comandanții milițiilor DNR și Republicii Populare Lugansk (LNR) cu ofițeri ruși profesioniști, ca parte a reorganizării oficiale a milițiilor DNR și LNR sub Ministerul Rusiei.

Mulți milbloggeri ruși au primit vestea cu nemulțumire, dezamăgire și indignare, afirmând că comandanții DNR și LNR au experiență practică în lupta cu Ucraina și sunt mai buni decât comandanții ruși „adevărați”, chiar dacă comandanții DNR și LNR nu au educație militară formală, știu funcțiile militare pe timp de pace, au experiențele birocratice potrivite sau îndeplinesc cerințele de aptitudine fizică ale armatei ruse.

Unii bloggeri au declarat că o epurare a ofițerilor DNR și LNR ar degrada moralul luptătorilor ruși și ar submina sprijinul pentru instituția militară rusă.

Finanțatorul Grupului Wagner Evgeny Prigojin a declarat că se va întâlni cu comandanții DNR în viitorul apropiat pentru a discuta despre presupusa demitere a lui Basurin și a declarat că vestea trebuie să fie un fel de propagandă falsă, deoarece concedierea comandanților DNR și LNR ar fi inacceptabilă. Prigojin va exploata probabil acest episod în contraofensiva sa informațională în curs de desfășurare împotriva Ministerului Apărării Rusiei, dacă demiterea lui Basurin este confirmată.

Rusia își pierde credibilitatea în fața voluntarilor

O altă problema cu care se confruntă Kremlinul este că nu reușește să își îndeplinească promisiunile financiare față de forțele ruse voluntare din Ucraina, iar acest eșec va avea probabil ramificații dăunătoare asupra capacității Rusiei de a genera forțe de voluntari pe termen lung, deoarece încearcă să profesionalizeze și să extindă armata.

Milbloggeri proeminenți ruși au susținut că armata rusă nu oferă compensații financiare promise combatanților ruși din multe unități și au remarcat că problema afectează în special elementele Rezervei Armatei de Luptă Ruse (BARS).

Ministerul rus al Apărării (MOD) a încercat să stabilească BARS ca rezervă activă prin recrutarea de rezerviști voluntari pentru servicii contractuale de trei ani, începând din toamna anului 2021 și a oferit compensații financiare minore de 4.000 până la 9.000 de ruble (aproximativ 54 până la 122 $) pe lună cu alte beneficii, dar această inițiativă a eșuat aproape imediat.

Milbloggeri au remarcat, de asemenea, că birocrația rusă face imposibil ca voluntarii care s-au alăturat efortului de război rusesc în primăvara-vara anului 2022 să obțină documente care dovedesc că au participat la luptă – documente necesare pentru a încasa plățile promise.

Un milblogger a remarcat că oficialii ruși trebuie să rezolve aceste probleme în curând, altfel va avea loc „o explozie” de nemulțumire.

Un alt milblogger a menționat că Statul Major rus ar trebui să fie pedepsit pentru maltratarea personalului BARS, deoarece rezerva activă a fost inițiativa Statului Major rus.

Milbloggeri au remarcat, de asemenea, că militarii ruși mobilizați care au luptat pe linia Svatove-Kreminna la sfârșitul lunii septembrie 2022 nu primesc despăgubiri pentru rănile suferite și au adăugat că oficialii din centrele de recrutare militare au personal insuficient și nu sunt capabili să rezolve aceste probleme.

De altfel, canalul rusesc „Veteran’s Notes”, citat de War Translated, vorbește despre situația critică cu finanțarea în armata rusă. Nici mobilizații, nici voluntarii nu sunt plătiți corespunzător, în timp ce unii nu au mai fost plătiți de peste 6 luni. Ei spun că acest lucru se întâmplă în fiecare unitate și va duce la o explozie socială.

Prigojin caută aliați, dar eșuează

Liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a respins propunerile șefului Wagner, Evgeni Prigojin, de a se alătura unei campanii denigrare a Ministerului Apărării Rusiei, sugerând că această campanie ar putea eșua în restabilirea influenței în scădere a lui Prigojin.

În ciuda încercărilor lui Prigojin, liderul cecen probabil încă vede că „legăturile sale oficiale cu Kremlinul și poziția în Ministerul rus al Apărării sunt mai benefice decât ar putea fi orice relație politică cu Prigojin”, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Raportul ISW vine pe fondul rivalității din ce în ce mai intense a lui Prigojin cu Ministerul rus al Apărării în ultima lună.

Prigojin „își intensifică campania informațională”, încercând să-și stabilească grupul de mercenari ca forță independentă de elită în căutarea unei autorități în Rusia, potrivit ISW. El a susținut pe 18 februarie că Wagner nu are nicio legătură cu armata rusă și nu este subordonat Ministerului rus al Apărării.

ISW a spus că atitudinile lui Kadîrov și Prigojin față de Ministerul rus al Apărării sunt „divergente”, liderul cecen întărind relația cu Kremlinul.

Prigojin „încearcă probabil să înroleze figuri ultranaționaliste din cadrul Kremlinului și să selecteze bloggeri militari ruși pentru a-și susține drumul spre a deveni o autoritate în Rusia”, dar probabil va descoperi că cei cu legături cu Kremlinul se vor îndepărta de el pentru a-și păstra patronajul”.

O evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA din ianurie scria că președintele rus Vladimir Putin și consilierii săi apropiați de la Kremlin și-ar fi pierdut încrederea în grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin după eșecul acestora de a cuceri orașul cheie Bahmut.

De asemenea, șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut că grupul său de mercenari se confruntă cu dificultăți în Ucraina și că în curând va „scădea” în dimensiune, pe fondul dovezilor tot mai mari că influența sa politică la Kremlin este în scădere.

Se pare că Wagner a oprit recrutările din închisori și ar fi început să facă acest lucru Ministerul rus al Apărării.

Influența șefului Wagner, Evgeni Prigojin, s-ar fi diminuat, acesta ar fi și motivul pentru care ar fi achiziționat arme din Coreea de Nord, relatează cercetătorul independent Chris Owen, citând canalul rus de Telegram VChK-OGPU.

Sursa citată mai spune pentru canalul de telegram că Wagner și șeful grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, se află într-o poziție nefavorbailă, iar Ministerul rus al Apărării își reafirmă supremația printr-un control al proviziilor destinate grupării, ceea ce ar explica și de ce Wagner ar încerca să obțină provizii din Coreea de Nord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro