Sari direct la conținut

Locuinte ANL impartite in familie, la Ocna Mures

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Autoritatile locale din Ocna Mures (judetul Mures) nu reusesc de luni bune sa distribuie locuintele ANL construite in oras din cauza intereselor si complicitatilor locale.

In jurul acestei situatii s-a creat deja un adevarat scandal din care nu lipsesc atribuirile ilegale catre cativa politisti, nerespectarea punctajelor si, nu in ultimul rand, depunerea unor dosare de catre rude de gradul intai ale unor persoane din comisia de atribuire.

Aranjamente locale

Potrivit primarului din Ocna Mures, Sorin Cristea (PD), problemele au aparut chiar din iarna anului trecut, cand trebuiau repartizate locuintele. Inca de atunci, au inceput aranjamentele.

Comisia de analiza a dosarelor era compusa din viceprimarul Tudor Ghidovat (PNL), in calitate de presedinte, consilierii locali Gheorghe Popa, Vasile Timoftei si Augustin Dragut, dar si de angajati ai Primariei, printre care arhitectul-sef Nicolae Sanislav, Ioan Botezan (juridic), Ana Marginean (de la Asistenta sociala) si Ioana Lazar.

Criteriile initiale au fost din nou modificate, motivul invocat fiind schimbarea reglementarilor la nivel central. Noile criterii adoptate in plenul sedintei de catre consilierii locali nu au fost acceptate de catre Agentia Nationala de Locuinte, care a cerut proiectul de hotarare cu criteriile inainte de a fi trecut prin CL. Doar ca hotararea era deja adoptata, asa ca s-a reluat procedura.

Rudele membrilor comisiei au primit locuinte

In 30 iunie 2005 s-a produs si repartizarea, in cadrul unei sedinte extraordinare a CL Ocna Mures. Printre „norocosi” se numarau si rude de gradul intai ale membrilor comisiei. Spre exemplu, fiica Anei Marginean si fratele lui Ioan Botezan. Surse din cadrul Primariei au declarat ca unul dintre dosare nu cuprindea nici macar un document, pe motiv ca actele „urmau sa fie aduse”. Cu toate acestea, a fost acceptat si aprobat.

De asemenea, s-au mai ales cu locuinte si trei politisti cu locul de munca in comunele limitrofe si care, din acest motiv, nu ar fi avut dreptul nici macar sa fie luati in considerare. Unul dintre acestia a depasit chiar si limita de varsta pana la care putea primi un apartament prin ANL.

In plus, punctajele nu au mai fost respectate cand a fost vorba de impartirea apartamentelor si a garsonierelor. Primarul Sorin Cristea a recunoscut ca nu a mai tinut cont de punctaje si ca s-au repartizat locuintele cu un numar mai mare de camere celor care aveau si copii, desi acest criteriu fusese deja luat in considerare la alcatuirea punctajului.

De altfel, constructiile in regim ANL nu au fost gandite ca si locuinte sociale, drept pentru care numarul de copii sau starea civila nu au fost creditate cu punctaje prea mari. Neregulile au atras si patru contestatii. Cel care a supervizat intreg procesul a fost viceprimarul Ghidovat.

Surse din cadrul Primariei au declarat ca el a acreditat printre solicitanti ideea ca apartamentele vor putea fi cumparate peste cativa ani.

Pana la urma, hotararea de Consiliu Local privind repartizarea va fi revocata saptamana viitoare din cauza unei adrese a Prefecturii care a sesizat ilegalitatile. De asemenea, componenta comisiei va fi schimbata. Intre timp insa, unii dintre solicitanti au depasit varsta de 35 de ani si, din cauza tergiversarilor autoritatilor locale, au pierdut practic posibilitatea de a mai primi locuinta.

Secretomanie pentru acoperirea ilegalitatilor

Reprezentantii Primariei Ocna-Mures au incercat sa tina secrete toate datele privitoare la atribuirea constructiilor prin ANL.

Acestia au incalcat legea privind liberul acces la informatiile publice, refuzand sa raspunda unei solicitari scrise a „Romaniei libere” cu privire la criteriile de acordare a locuintelor, numele celor care au obtinut punctaje care le dau dreptul sa primeasca locuinte, locul acestora de munca, situatia locativa etc.

La cateva saptamani dupa depunerea cererii, deci la mult timp dupa expirarea termenului legal, primarul Sorin Cristea (PD) a trimis pe adresa redactiei un raspuns evaziv, continand exclusiv hotararea de Consiliu Local cuprinzand criteriile de acordare a locuintelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro