Sari direct la conținut

Emil Boc „dribleaza” legea pe pasunea Clujului

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Una dintre cele mai mari afaceri din istoria Clujului va fi pusa pe roate fara nici un fel de licitatie. Este vorba de impartirea a 200 de hectare de teren, din fosta pasune a municipiului resedinta de judet, unde ar urma sa fie ridicat un nou cartier de locuinte, de catre o firma privata, printre actionarii careia se va numara si Primaria.

Reprezentantii municipalitatii, adica primarul Emil Boc (PD) si viceprimarii Adrian Popa (PNL) si Janos Boros (UDMR), au explicat ca vor ocoli licitatia chiar la sugestia ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Acesta le-a spus ca organizarea unei licitatii ar dura prea mult si ar impune niste reguli extrem de rigide, astfel ca le-a sugerat reprezentantilor Primariei sa organizeze o cerere publica de oferte.

Toata discutia a pornit in momentul in care reprezentanti ai firmei „American House” au venit cu o propunere de asociere. Primaria si compania americana ar fi urmat sa se asocieze intr-o societate privata, care sa construiasca un cartier de case ieftine in zona numita „Sub deal”.

Aceasta firma rezultata in urma asocierii ar fi urmat sa construiasca circa 1.000 de case pe terenul pasunii din Cluj-Napoca, iar apoi ar fi urmat sa se ocupe cu vanzarea acestor locuinte si cu incasarea ratelor de la cei care vor plati noile case prin credit ipotecar.

Potrivit viceprimarului Janos Boros, reprezentantii companiei „American House” estimeaza ca o locuinta de 50 de metri patrati cu parcela de teren aferenta va costa circa 30.000 de euro, in conditiile in care valoarea de piata a unei astfel de constructii este cel putin dubla. Aportul municipalitatii in viitoarea firma ar urma sa fie reprezentat de valoarea celor 200 de hectare de teren.

De asemenea, administratia locala ar urma sa construiasca anumite obiective de interes public, cum ar fi, de pilda, un teren de sport. Totodata, firma americana ar urma sa faca prospectiunile geologice pentru a vedea care sunt zonele cele mai bune pentru constructie, sa plateasca introducerea utilitatilor si ridicarea locuintelor.

Boros a mai spus ca societatea la care va avea actiuni Primaria va organiza licitatii pentru cumpararea materialelor de constructie si pentru manopera.

Celalalt viceprimar, Adrian Popa, a declarat ca municipalitatea nu va organiza licitatie pentru ca ar dura prea mult aceasta procedura.

Prima data ar trebui organizata licitatie pentru studiile de prefezabilitate si de fezabilitate, apoi ar trebui sa plateasca realizarea unor planuri urbanistice zonale si a unor planuri urbanistice de detaliu, care apoi vor fi, probabil, modificate de investitor. Astfel, in cele din urma ar trebui organizata o licitatie pentru desemnarea firmei care va construi efectiv casele.

Primarul Emil Boc a spus ca nu este sigur ca „American House” va castiga cererea publica de oferte, desi deja angajatii companiei americane au inceput forajele geologice pe terenul Primariei. Cu toate acestea, edilul critica vehement fostul guvern PSD pentru ca a acordat un alt mare proiect de infrastructura, autostrada „Transilvania”, companiei americane „Bechtel”.

In zona, un metru patrat de teren se vinde cu circa 20 de euro, ceea ce ar insemna ca valoarea suprafetei totale este de circa 40 de milioane de euro.

Daca locuintele vor fi ridicate cu 30.000 de euro, acest lucru inseamna ca valoarea investitiei realizate de „American House” va fi de cel mult 30 de milioane de euro, iar municipalitatea ar trebui sa aiba pachetul majoritar de actiuni in viitoarea companie.

Este, insa, putin probabil ca acest lucru va fi acceptat de reprezentantii firmei din SUA, care va trebui sa plateasca pentru viabilizarea terenului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro