Sari direct la conținut

Petitie maghiara pentru scindarea UBB

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Radicalii maghiari lanseaza o noua ofensiva al carei tel final este reinfiintarea universitatii maghiare de stat din Transilvania, care a functionat in perioada stalinista.

Membrii Comitetului de Initiativa „Bolyai”, care reuneste mai multe cadre universitare de origine maghiara din Cluj, au trimis o petitie Senatului Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) prin care cer infiintarea a trei facultati cu predare in limba maghiara

Este vorba de Facultatea de Stiinte ale Naturii, Facultatea de Stiinte Umaniste si Facultatea de Stiinte Sociale.

Aceasta solicitare vine dupa ce aceeasi organizatie a pus la cale o serie de proteste de strada prin care cereau reinfiintarea Universitatii „Bolyai”. Astfel, membrii Comitetului sustin ca au organizat o consultare printre cei 179 de profesori maghiari de la UBB care ar fi afectati de o eventuala reorganizare a institutiei, iar 149 dintre ei au fost de acord cu propunerea lor.

De asemenea, aceasta petitie a fost completata cu o sesizare adresata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in care membrii Comitetului „Bolyai” sustin ca elevii care studiaza la scolile generale ori liceele din Transilvania in clasele cu predare in limba maghiara ar fi dezavanta-jati in comparatie cu cei care studiaza in clasele cu predare in limba romana pentru ca ar fi obligati sa sustina la probele de limba romana de la examenele de capacitate si de bacalaureat probe la fel de grele ca si elevii romani.

Deja, conducerea liniei maghiare de studii de la UBB a dezavuat actiunile tinerilor radicali si au declarat ca studiile de fezabilitate facute in legatura cu reorganizarea universitatii ar indica faptul ca cea mai potrivita solutie ar fi crearea unei Facultati de Studii Maghiare care sa reuneasca o serie de sectii de la facultati cu profil umanist ce functioneaza deja in cadrul institiei de invatamant.

Miza actiunilor politice care urmaresc divizarea Universitatii „Babes-Bolyai” tintesc, dincolo de aspectele politice si etnice, si aspecte financiare. Si asta, pentru ca institutia are un patrimoniu imens, care face cu ochiul multor lideri politici. Potrivit unor date de la Directia Generala a Finantelor Publice, in anul 2003, UBB avea venituri proprii de 512 miliarde lei. De asemenea, avea in proprietate 136 de imobile.

Universitatea are in prezent 45.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi, fiind din acest punct de vedere cea mai mare din Romania. Cei mai multi dintre acestia isi platesc studiile. Sumele percepute de universitate studentilor au crescut constant.

In acest context, agitatia organizata de liderii radicalilor maghiari pentru divizarea UBB si pentru reinfiintarea vechii Universitati „Bolyai”, creata in anii 1950 la dorinta lui Stalin, poate fi privita intr-o lumina noua. O eventuala institutie de invatamant superior maghiar de stat ar prelua o buna parte din patrimoniul UBB, precum si cei mai multi dintre studenti.

Acest demers ar lamuri si o serie de probleme legate de cariera unora dintre cei care au organizat manifestatiile de protest. Unii dintre ei si-ar putea gasi locuri de munca in cadrul noii universitati. La Cluj, in cadrul UBB functioneaza doua facultati cu predare exclusiv in limba maghiara, cea de Teologie Romano-Catolica si cea de Teologie Protestanta.

In plus, exista numeroase sectii si specializari, coordonate de conducerea liniei maghiare de studiu. Un alt element care trebuie introdus in ecuatie este existenta Universitatii maghiare private „Sapientia”. Aceasta institutie se bazeaza in principal pe subventiile primite de la Guvernul Ungariei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro