Sari direct la conținut

BCR a „impuscat” un contract de 1.500 de miliarde lei cu Primaria Cluj-Napoca

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Consilierii locali din Cluj-Napoca vor vota, astazi, contractul de imprumut semnat de primarul Emil Boc (PD) cu BCR. Este vorba de cel mai mare imprumut din istoria municipiului, de 1.500 de miliarde lei. Banii ar urma sa fie folositi pentru finantarea unor investitii.

Este vorba de asfaltarea unor strazi, de construirea de parcari ale municipalitatii si de construirea unor locuinte sociale. Aceste locuinte vor fi ridicate pe terenul pe care se afla actuala piata de vechituri a orasului. Ele vor fi destinate celor care vor fi evacuati din casele nationalizate in timpul regimului comunist si care vor fi sau au fost retrocedate. Perioada in care va trebui platit creditul este de 25 de ani.

Marja dobanzii este de 2,7 la suta, iar BCR a acordat Consiliului Local o perioada de gratie de trei ani. Primarul Emil Boc a declarat ca reprezentantii bancii au acceptat sa calculeze dobanzi doar pentru sumele retrase efectiv din banca si nu pentru intregul credit.

Negocierile cu BCR au fost conduse de viceprimarul Adrian Popa. Proiectul este sustinut atat de consilierii Puterii, cat si de cei ai Opozitiei. Liderul PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan, a declarat ca reprezentantii partidului sau vor vota proiectul de hotarare initiat de primarul Boc pentru ca orasul are nevoie de investitii.

Noul contract transforma Primaria in cel mai important client al BCR Cluj. Pe langa imprumutul-mamut de 1.500 de miliarde lei, municipalitatea s-a mai imprumutat de la Banca Comerciala Romana si pentru cumpararea a catorva zeci de autobuze si troleibuze.

Vechiul credit a fost negociat de fostul primar Gheorghe Funar, insa, dupa alegerile din anul 2004, reprezentantii BCR au acceptat sa rene-gocieze cu noul edil, Emil Boc, dobanda la imprumut.

Reprezentantii municipalitatii au insistat ca partenerul in contractul de imprumut sa fie BCR Cluj si nu conducerea centrala a institutiei bancare pentru ca taxele percepute pentru aceasta tranzactie sa fie incasate de Consiliul Local Cluj-Napoca si nu de cel din Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro