Sari direct la conținut

Presiuni apolitice pentru migratii politice

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Migratia politica starneste noi dispute in Alianta „D.A”. In timp ce liderii PNL arunca cu sageti inspre PD, in interiorul organizatiei judetene a liberalilor lucrurile sunt pe cale sa dea in clocot.

Potrivit vicegrupului PNL din Camera Deputatilor, deputatul clujean Horia Uioreanu, o serie de primari de comune s-au plans liberalilor ca „persoane apolitice” ar fi facut presiuni asupra lor ca sa treaca la PD. Aluzia parlamentarului il vizeaza in primul rand pe prefectul de Cluj, Alin Tise, finul presedintelui PD Emil Boc.

De altfel, presa locala a relatat ca Tise l-ar fi influentat pe prietenul sau din copilarie, primarul din comuna Aghiresu, Sorin Lehene, sa treaca de la PSD la democrati. Aceste insinuari au fost respinse, insa, de prefect, care a fost o vreme si consilier local PD. El a declarat ca nu a facut nici un fel de presiuni politice.

In timp ce liderii PNL sunt ocupati sa se razboiasca cu colegii lor de Alianta, cresc nemultumirile din interiorul organizatiei judetene a liberalilor. O serie de lideri ai organizatiei de tineret amenintau, acum cateva luni, ca isi vor da demisia din partid daca primarul comunei Apahida, Ionel Farcas, care este urmarit in mai multe dosare penale, va fi primit in filiala.

Deocamdata, protestatarii din PNL nu si-au dat demisia, pentru ca, odata cu calitatea de membru de partid, ar putea pierde si functiile publice in care au fost numiti.

Un alt motiv de nemultumire este legat de increderea tot mai mare pe care liderul PNL Cluj, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, o acorda liderului grupului de demisionari din PRM care au devenit membri liberali. Este vorba de Mihai Szeplekan, care a ajuns sa fie consilierul local al lui Marius Nicoara.

Szeplekan a fost implicat in conflictul dintre liderii Organizatiei Studentilor din Universitatea „Babes-Bolyai” si presedintele Consortiului Organizatiilor Studentesti, Iancu Serbanescu.

Liderii Organizatiei de tineret din PNL Cluj sunt nemultumiti de faptul ca primul a girat atacurile impotriva lui Serbanescu, in conditiile in care acesta din urma se bucura de popularitate printre studenti si ar fi fost una dintre posibilele tinte ale recrutarilor in PNL.

Punct final

Oricum, sezonul migratiilor politice se va incheia astazi. Deocamdata, PSD Cluj a pierdut zece din cei 42 de primari pe care ii avea in anul 2004. O parte dintre ei fusesera, la randul lor, racolati de social-democrati de la alte partide. Asa ar fi primarita din Baisoara, Minodora Luca, primarul din Cojocna, Sorin Ranga, sau primarul din Gilau, Dumitru Sfarlea.

Partidul Democrat si-a marit numarul de primari de la 15 la 24. O parte dintre ei au revenit in PD dupa ce au trecut prin PSD. Totodata, PNL a castigat sase primari. Doi dintre ei provin din PNTCD. Este vorba de edilul din Bontida, Vasile Bodocan, si de cel din Chiuesti, Gavril Mihut, care a trecut, insa, si prin PSD.

Cel mai important primar care s-a inscris in PNL este cel din orasul Dej, Ioan Ungur, care a candidat ca independent la alegerile din anul 2004, sprijinit insa de Alianta „D.A.”.

Partidul Conservator a pierdut singurul sau primar, cel din comuna Petrestii de Jos, care a trecut la PD, la fel ca si PNTCD, care l-a pierdut pe primarul din Bontida, trecut in barca liberalilor. Cele doua partide au castigat, in schimb, la capitolul consilieri judeteni. In PC s-au inscris patru consilieri alesi pe listele PRM, iar in PNTCD s-a inscris un consilier ce fusese ales pe listele PSD.

UDMR este singurul partid important care a ramas cu acelasi numar de primari si de consilieri judeteni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro