Sari direct la conținut

Harcea-parcea in proiecte finantate de Uniunea Europeana

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Doua dintre cele mai importante firme din domeniul constructiilor din Transilvania au ajuns pe lista neagra a Guvernului. Conducerile acestora sunt acuzate ca ar fi pus in pericol realizarea unor proiecte europene, ale caror valoare depaseste in total cinci milioane de euro.

In consecinta, companiile respective nu vor mai avea dreptul sa participe la licitatiile organizate pentru proiectele finantate de Uniunea Europeana.

Reprezentantii Agentiei pentru Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sustin ca firma „Ben&Ben” Cluj ar fi pus in pericol cinci proiecte pentru reabilitarea infrastructurii prin programul SAPARD. Este vorba de investitiile de la Ciuruleasa (judetul Alba), Apahida (judetul Cluj) si Cernesti, Barsana si Copalnic Manastur din judetul Maramures.

Autoritatile au constatat ca „Ben&Ben” nu ar fi respectat calitatea lucrarilor si a materialelor. De asemenea, firma nu ar avea capacitatea tehnica de a executa lucrarile la termen. Proiectele in care este implicata compania au nascut numeroase scandaluri.

De pilda, la Cernesti, satenii au constatat ca angajatii firmei au turnat asfalt peste un ciot uitat in drum, iar soseaua a devenit impracticabila in zona. Valoarea acestei investitii este de un milion de euro. Nici la Copalnic Manastur oamenii nu au fost multumiti de calitatea lucrarilor. Valoarea acelui proiect este de 33 de miliarde lei vechi.

Vestea introducerii pe lista neagra a companiilor vine in contextul in care patronul companiei, Ioan Bene, a cumparat recent circa 100 de camioane Mercedes pentru dotarea „Ben&Ben”. Firma a obtinut un contract cu constructorul american al Autostrazii „Transilvania”, compania „Bechtel”.

De asemenea, „Ben&Ben” mai are contracte cu importante firme de constructii din Italia, cum ar fi, de pilda, „Italstrade”. Anul trecut, firma clujeana s-a ocupat de deszapezirea soselelor din judet, dupa ce a semnat un contract cu Directia Regionala de Drumuri si Poduri.

Cealalta societate introdusa pe lista neagra este „Constructii Montaj” SA din Satu Mare. Aceasta a obtinut un contract pentru reabilitarea infrastructurii din Berzovia, documentul fiind semnat in anul 2003.

Societatea din Satu Mare a cerut de opt ori prelungirea termenului de predare a lucrarilor.

Se pregatesc grecii

Surse din Ministerul Integrarii Europene sustin ca pe lista neagra ar urma sa fie incluse si companii straine. In primul rand este vorba de compania greceasca „Efklidis”. Autoritatile se tem ca aceasta firma ar putea compromite doua proiecte din domeniul turismului, care vizeaza reabilitarea statiunilor Borsa (judetul Maramures) si Luna Ses (judetul Satu Mare).

Lucrarile la aceste proiecte sunt mult intarziate, iar Comisia Europeana ar putea decide retragerea finantarii lor.

Un alt proiect la care s-au inregistrat depasiri ale termenului-limita este reabilitarea tronsonului de drum dintre orasele Cluj-Napoca si Dej. Prefectul judetului, Alin Tise, a cerut rezilierea contractului cu „Efklidis”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro