Ministrul Muncii, în corzi din cauza proiectului pensiilor speciale / Liderii PSD, îngrijorați că ratează jalonul din PNRR
Proiectul reformării pensiilor creează tensiuni în interiorul PSD. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost acuzat de către colegii de partid că nu a gestionat problema, iar proiectul de lege privind pensiile speciale depus în Parlament are mari lacune.
Banca Mondială a propus pentru calcularea pensiilor militarilor și polițiștilor o cotizare de 45% pe ultimele 12 luni de activitate sau 65% din venitul mediu din întreaga carieră. Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege în acest sens care a intrat în dezbaterea Senatului.
Prima problemă întâmpinată la nivelul Coaliției este că PNL nu susține modul de calculare a pensiilor militarilor și polițiștilor iar Marius Budăi nu a reușit să-i convingă pe aceștia să-i susțină proiectul.
De asemenea o altă problemă a reformei legii pensiilor este eliminarea regimului de pensii speciale și impunera unei cotizări a procurorilor și judecătorilor la sistemul de pensii.
Liderii PSD i-ar fi reproșat ministrului Muncii, în ședința de partid că nu a reușit să găsească soluția prin care să poată fi reduse pensiile magistraților. De asemenea social-democrații sunt nemulțumiți că Ministerul Muncii ar fi redactat prost proiectul de lege.
Reforma pensiilor este jalon în PNRR care trebuia îndeplinit de la sfârșitul anului trecut. Guvernul a obținut o amânare până în luna mai 2023.
De precizat este că România trebuie să trimită cel târziu în luna iunie cea de-a treia cerere de plată care este în valoare de 3,1 miliarde de euro. Aceasta trebuie însoțită de documentația aferenta îndeplinirii a 55 de ținte și jaloane. De menționat este că cererile de plată pot fi trimise doar dacă au fost îndeplinite jaloanele pe care Guvernul și le-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Fostul premier și președinte PNL, Florin Cîțu, a scris luni, pe pagina sa de Facebook, că dezbaterea proiectului legilor speciale, aflat în Comisia de buget din Senat, a fost amânată pentru că nu a fost prevăzut în text impactul bugetar.
„Tranșa 2 din PNRR întârzie. Să fim cinstiți. La cum arată proiectul de lege al pensiilor de serviciu, cred că trebuie să ne luăm adio de la acești bani. Fără tranșa 2 nu ai cum să vorbești de tranșa 3”, a scris Florin Cîțu pe Facebook. El a precizat că, atunci când era premier, a negociat PNRR „în așa fel încât să fie cel mai bun deal pentru România”. „În opinia mea, nerespectarea PNRR se încadrează la subminarea economiei naționale. Cine face asta condamnă la decenii de sărăcie milioane de români și pentru asta trebuie să plătească”, a scris Cîțu, pe pagina sa de socializare.