Sari direct la conținut

Controversa sondajelor de opinie

Evenimentul Zilei

Cu doar o saptamina inainte de alegeri, Institutul de sondare a opiniei publice CURS a dat publicitatii un sondaj realizat la comanda postului de televiziune Antena 1 din care reiese ca Uniunea PSD+PUR se afla cu 7 procente in fata Aliantei PNL-PD. In ce priveste candidatii la presedintie, Adrian Nastase are 42%, iar Traian Basescu 32%.

Sondajul CURS este aproape identic cu un alt sondaj, de acum o saptamina, facut la comanda PSD de catre Data Media in combinatie cu IRSOP, pentru compania GCS, care se ocupa de campania partidului de guvernamint. In ce priveste scorurile realizate de celelalte partide, sondajul arata ca PRM ar obtine 12%, UDMR – 5%, PNG si PNTCD – 2%, Corneliu Vadim Tudor – 13% si Gheorghe Ciuhandu – 2%.

Credibilitatea acestui sondaj comandat de televiziunea condusa de familia lui Dan Voiculescu, candidatul Uniunii PSD+PUR la Senat, este pusa sub semnul intrebarii de unii analisti.

Surse demne de incredere spun ca acum o saptamina, la o intilnire cu Delegatia Comisiei Europene, Alin Teodorescu – patronul IMAS, seful cancelariei primului-ministru si candidat pe listele Uniunii PSD+PUR – a distribuit un sondaj in care Alianta se afla cu 3 procente inaintea PSD. In plus, exista alte sondaje, tinute de partide la sertar, care arata o competitie strinsa intre Alianta si Uniune.

Lipsa sondajelor in perioada de campanie, cu exceptia celor comandate de PSD, este in totala contradictie cu ceea ce s-a intimplat in alegerile locale. Atunci au aparut cel putin trei sondaje pe saptamina, majoritatea fiind contrazise de rezultatul alegerilor. Sa nu uitam ca Mircea Geoana si PSD erau dati ca favoriti in cursa.

Cu doar citeva zile inainte de scrutin a aparut un sondaj CURS, comandat tot de Antena 1, care arata ca Basescu il surclaseaza pe Geoana. Pe vremea aceea insa, PUR nu sarise in barca PSD si se lupta aprig cu baronii locali. Dupa alegeri, cind criticile la adresa institutelor de sondare au luat o neobisnuita amploare, au iesit la iveala sondajele tinute in sertare.

Cel mai bun exemplu ar fi cele doua sondaje realizate de IMAS care aratau clar ca Basescu va fi invingator, dar care, comandate fiind de PSD, nu au fost date publicitatii. Alina Mungiu-Pippidi, director SAR, este de parere ca “apare o supraestimare a votului pentru PSD din cauza ca s-a creat impresia ca PSD este un partid mare si atotputernic.

Pur si simplu, repondentilor le este frica sa spuna ca, de fapt, nu voteaza cu PSD. Acest lucru s-a intimplat si la alegerile locale, cind sondajele au fost destul de departe de rezultatul votului.

In plus, exista date indirecte de sondare din care se vede ca mult mai multi oameni vor schimbarea decit cei care declara ca vor vota cu partidele din opozitie si mult mai multi spun ca exista o alternativa politica”.

Mungiu a mai spus ca: “O alta explicatie a dat-o dl Mircea Kivu, presedintele IMAS, intr-o stire Reuters, in care spune ca exista sondaje, unele dintre ele cu alte rezultate, cu Alianta inaintea PSD, dar acestea sint platite de partide, care nu vor sa le faca publice”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro