Telenovela negocierilor. Noi „tradari” PRM si PUR
Jocurile pentru Consiliile Judetene sint gata facute in majoritatea judetelor. De acolo unde ele nu sint inca vizibile (alegerea propriu-zisa a conducerii judetelor, protocoale sau declaratii) razbat zvonuri. Unele, contradictorii, aducind a telenovela politica. O concluzie se poate desprinde insa. Acolo unde poate, PSD face tot posibilul ca sa nu piarda sefia judetelor.
Asta insemnind, fireste, momirea consilierilor alesi pe listele altor partide. Cei mai usor de convins sint cei ai PRM si PUR, partide care joaca, in cele mai multe cazuri, cu PSD. In Sibiu, reprezentantii PSD au reussit chiar performanta sa obtina un post de vicepresedinte, cu sprijinul Frontului lui Klaus Johannis.
(O performanta inca si mai spectaculoasa a fost cea a PUR, care, cu un numar infim de voturi, dar cu pretul tradarii Aliantei, a obtinut celalalt fotoliu de vicepresedinte). Jocul la doua capete este, in aceste zile, sport national. Exemplul cel mai hazliu este cel din Arges.
Aici, PUR a trecut de partea Aliantei numai pentru ca a fost respins de PSD, in ciuda intelegerii facuta de Voiculescu la Bucuresti. Apare, astfel, suprinzator gestul celor de la PRM Hunedoara, care se declara hotariti (si semneaza acest lucru) sa voteze impreuna cu PD, PNL si PUR pentru a lasa deoparte PSD. Ce-i drept, acolo inca nu s-a votat. (Calin Hera)
PSD, pacalit de PRM la Buzau
La Buzau, un consilier PRM a reusit sa-i pacaleasca pe reprezentantii PSD, care au crezut, pina in utimul moment ca reusisera “sa-l cumpere” pentru a le da votul pentru formarea majoritatii. Fix in sedinta de constituire de ieri, consilierul PRM Ioan Mateesescu s-a ridicat in picioare si le-a transmis consilierilor PSD ca refuza sa primeasca vreo functie de la ei.
Prin razvratirea consilierului PRM, conducerea Consiliului a revenit coalitiei de partide PUR-PRM-PNL-PD.
“Atunci s-a declansat rumoarea”, a precizat Mateesescu, adaugind ca refuzul sau a luat prin surprindere PSD-ul care isi facuse calcule ca va detine suprematia in Consiliul Judetean. El a povestit ca nici prin cap nu-i trecuse sa treaca de partea PSD, insa pesedistii au jucat abil si au negociat direct cu organizatia judeteana. “Inainte de ora 12.
00, ora la care era programata sedinta de constituire a consiliului, senatorul Eugen Constantinescu, presedintele organizatiei PRM mi-a comunicat ca a semnat un protocol cu PSD si ca trebuie sa votez cu ei. I-am explicat ca nu pot face acest lucru, insa mi-am dat seama ca daca anuntam PSD atunci riscam sa nu se mai tina sedinta. Asa ca i-am tinut in tensiune”, a precizat, consilierul PRM.
El a mentionat ca, inainte de sedinta, nu avea habar despre existenta unei intelegeri PRM-PSD. “Asa, ca, in sala, cind PSD a anuntat triumfalist ca voi primi presedintia Consiliului, m-am ridicat in picioare, le-am multumit si le-am spus ca refuz”, a relatat consilierul PRM.
In urma acestei razvratiri, PSD a pierdut presedintia Consiliului Buzau, functiile de conducere revenind coalitiei de partide PNL-PD-PUR-PRM. PSD avea 16 mandate in consiliu, iar pentru a obtine conducerea mai avea nevoie de un singur vot.
Celelelate partide au adunat 17 voturi si au impus ca postul de presedinte al Consiliului sa revina PUR, iar celelalte doua functii de vicepresedinte au revenit PRM si PNL. In loc de presedinte pe care l-ar fi avut asigurat daca vota cu PSD, consilierul Mateesescu a obtinut functia de vicepresedinte sub conducerea opozitiei.
Mateesescu, exclus din partid
Conducerea PRM l-a exclus de urgenta pe consilierul PRM, Ioan Mateesescu, pentru ca a refuzat sa colaboreze cu PSD. Furia PRM s-a revarsat si pe ceilalti consililieri care au fost dati afara din partid, dar si pe seful organizatiei, care a fost destituit din functie. Vina acestora este, conform PRM, faptul ca reprezentantii sai “au votat impotriva intereselor partidului”.
Pina acum, Vadim Tudor se jura ca nu va interveni in felul in care filialele decid sa formeze majoritati in consilii. In plus, PRM a mai trimis pe urmele celor “3 tradatori” Politia si Parchetul National Anticoruptie. (Alina Mihai)
Sibiu: PUR trimite Alianta in opozitie
Forumul Democrat al Germanilor a reusit sa cistige sefia Consiliului Judetean cu ajutorul PSD si PUR. Tradarea, asa cum au numit-o cei din Alianta PNL-PD, a fost opera celor trei consilieri PUR, care nu au respectat intelegerile anterioare. E drept, ei s-au ales astfel cu un post de vicepresedinte la care, conform votului sibienilor, nu puteau spera.
Sedinta fusese convocata de prefectul Mircea Silvestru Lup cu o saptamina mai devreme decit fusese planificat, acesta fiind si pretextul pentru care liberalii si democratii (in total 11 consilieri) au parasit sala. “Este o sedinta ilegala, un abuz care are ca obiectiv manipularea electoratului pentru turul II al alegerilor”, a declarat consilierul PD Nicu Nan.
Ilegalitatea consta, spune Cornel Stirbet, presedintele PNL Sibiu, in faptul ca la Curtea de Conturi nu fusesera depuse in termen rapoartele financiare detaliate ale cheltuielilor electorale. “Eu mi-am indeplinit doar sarcinile de prefect, in privinta respectarii legii. Mai mult nu ma intereseaza”, a declarat Mircea Silvestru Lup.
In lipsa reprezentantilor Aliantei, cvorumul a fost asigurat de umanisti (trei consilieri), PSD (opt consilieri) si FDGR (11 consilieri). Ei l-au ales presedinte, fara probleme, pe Martin Bottesch (FDGR), un profesor de matematica care a condus campania electorala a lui Klaus Johannis. Vicepresedinti au devenit Constantin Morar (PSD) si Iosif Moldovan (PUR).
In urma acestor miscari, Alianta D.A., care viza conducerea Consiliului, a ramas in opozitie, preferind sa nu faca nici o colaborare cu PSD. (Iulian Cirja)
Tradare pedepsita la PUR Constanta
Presedintele filialei constantene a PUR, Gheorghe Halet, care este si vicepresedinte la judet, a fost suspendat ieri din functie, iar astazi Biroul Executiv Judetean il da afara din partid.
Halet este genul de politician care se lipeste pe linga cel care ii mai ofera cite un os de ros, spune presedintele organizatiei judetene a PUR Constanta, Valentin Zeicu, indignat ca, in ultimele zile, Halet apare frecvent la posturile locale de televiziune “care sint ale PSD” si indeamna locuitorii judetului sa voteze in turul doi cu candidatul “echipei Mazare”.
A facut-o fara sa consulte partidul, ne-am trezit cu el pe ecran, afirma Zeicu. PUR Constanta i-a cerut lui Gheorghe Halet sa-si dea demisia din partid, dar acesta, desi a spus ca o va face, nu s-a tinut de cuvint. (L.F.)
Mehedinti: PSD-PUR-PRM, o iubire de-o vara
Dupa o saptamina plina de incertitudini, ieri presedintele PRM Mehedinti, Iancu Holtea, a anuntat ca va colabora cu PSD pentru formarea majoritatii in Consiliul Judetean si Consiliul Local. “Aceasta decizie a fost luata in urma negocierilor purtate cu toate fortele politice din judet. Am considerat ca oferta PSD este cea mai sigura si de bun-simt”, a spus Iancu Holtea.
In aceste conditii, mai mult ca sigur, presedintele CJ va fi tot Constantin Sirbulescu de la PSD, iar cei doi vicepresedinti vor fi de la PRM si PUR. PRM va mai primi si un post de viceprimar al municipiului Drobeta-Turnu-Severin (V.P.)
Hunedoara: PRM, protocol de sustinere a Aliantei
PRM Hunedoara sustine coalitia formata din organizatiile locale ale PNL, PD si PUR pentru sefia Consiliului Judetean, iesind oarecum din linia pe care au mers celelalte filiale. Acest lucru a devenit explicit ca urmare a parafarii, de catre toti cei patru consilieri judeteni ai PRM, a unui proces-verbal de sustinere a coalitiei PD-PNL-PUR.
“Au semnat, n-are rost sa ne mai invirtim in jurul cozii. Cei patru nu doresc vreo functie de vicepresedinte pentru ca, din cite am inteles, domnii Nedelcu (senator PRM) si Pascut (deputat PRM) vor incerca sa mai obtina un mandat in parlament.
PRM va primi, probabil, sefia unor comisii si isi va pastra pozitiile in administratia judetului”, ne-a declarat Mircia Muntean, presedintele PNL Hunedoara.
Si liderul PD, Gheorghe Pogea, explica parafarea intelegerii: “PNL, PD si PUR aduna 18 voturi din 33 la Consiliul Judetean, asa ca noi aveam asigurata majoritatea de care este nevoie pentru a ne impune la conducere. Pentru PRM, care are patru consilieri, e o decizie strategica: vin alaturi de noi, iar dupa vot discutam.
Daca vor ramine alaturi de noi, bineinteles ca si oamenii lor de valoare vor fi promovati in diferite functii”.
PSD ramine izolat
PSD, cu 11 voturi, ramine izolat in lupta pentru sefia Consiliului Judetean. In aceste conditii, nu-i ramine decit sa incerce sa racoleze sapte consilieri. “Vom reusi sa-i depistam destul de usor pe eventualii tradatori. Ati vazut ca si la Tg.-Jiu au fost dati in vileag cei ce se pregateau sa tradeze”, sustine Mircia Muntean.
In cadrul aliantei formate la Hunedoara s-a propus ca fiecare dintre consilierii PNL, PD, PUR si PRM sa intre in cabina de vot cu un telefon mobil ce are incorporat un aparat foto, sa aplice stampila acolo “unde trebuie”, dupa care sa prezinte fotografia. (Ciprian Iancu)
Arges: PRM merge pe mina PSD
PRM Arges a batut palma cu PSD pentru ca acesta din urma sa detina majoritatea in viitorul Consiliu Judetean Arges. PRM a intors foaia, desi semnase, inainte de alegeri, o intelegere cu organizatiile judetene ale PNL si PD, prin care cele trei formatiuni politice urmau sa se sprijine reciproc in obtinerea majoritatii si, implicit, a functiilor de conducere din CJ.
Avind in vedere ca PSD a obtinut 17 mandate in acest organism, cele cinci mandate ale PRM ajuta partidul sa controleze viitorul Consiliu Judetean Arges. Senatorul PSD Constantin Nicolescu a demisionat deja din parlament, urmind sa ocupe functia de presedinte al CJ Arges, iar cele doua posturi de vicepresedinti vor fi impartite intre PSD si PRM.
Reprezentantii PD, PNL si PUR nu au aparut, miercuri, la sedinta de constituire a Consiliului Judetean, aminind astfel un verdict previzibil. Reprezentantii PUR au declarat ca au boicotat sedinta pentru ca PSD nu si-a respectat promisiunile.
“Dl Voiculescu a negociat cu PSD pentru un post de vicepresedinte in Consiliu, dar PSD nu s-a tinut de cuvint”, a declarat presedintele PUR Arges, Catalin Teodorescu, lasind astfel sa se inteleaga ca PSD a preferat sa se alieze cu PRM, care are cinci consilieri fata de trei de la PUR.
Reprezentantii PNL si PD au spus ca nu vor participa la sedinta de constituire a CJ Arges pina nu se va incheia al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. Conform legii, daca dupa trei convocari nu se prezinta 2/3 din numarul consilierilor alesi, mandatele acestora se anuleaza si se organizeaza noi alegeri. (Madalin Popa)