Sari direct la conținut

Papa Francisc: „Legile care incriminează persoanele LGBT sunt un păcat și o nedreptate”

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Papa Francisc a spus, duminică, că legile care incriminează persoanele LGBT sunt un păcat și o nedreptate pentru că Dumnezeu iubește oamenii cu atracție pentru persoane de același sex, relatează Reuters.

Francisc, care a făcut remarcile sale ca răspuns la întrebarea unui reporter la bordul avionului cu care se întorcea dintr-o călătorie în două țări în Africa, a primit sprijinul complet al comentariilor sale de la alți doi lideri creștini aflați în avion cu el.

„Incriminarea homosexualității este o problemă care nu poate fi ignorată”, a spus Francisc, care a citat apoi statistici, a căror sursă nu a numit-o, conform cărora 50 de țări incriminează persoanele LGBT „într-un fel sau altul”, iar alte aproximativ 10 au legi care includ pedeapsa cu moartea pentru ei.

Șaizeci și șase de state membre ale ONU continuă să incrimineze relațiile sexuale consensuale între persoane de același sex, conform datelor ILGA World – Asociația Internațională LGBTI. În mai multe țări în care relațiile între persoane de același sex sunt ilegale, pedepsele pot include o posibilă pedeapsă cu moartea.

„Nu este corect. Persoanele cu tendințe homosexuale sunt copii ai lui Dumnezeu. Dumnezeu îi iubește. Dumnezeu îi însoțește… condamnarea unei persoane astfel este un păcat. Incriminarea persoanelor cu tendințe homosexuale este o nedreptate”, a spus Francisc.

El a remarcat că catehismul Bisericii Catolice, sau cartea de învățături, spune că atracția pentru persoane de același sex nu este un păcat, ci actele homosexuale sunt. De asemenea, se spune că persoanele LGBT nu ar trebui să fie marginalizate.

Francisc a menționat fraza sa, acum faimoasă, de la scurt timp după ce a devenit papă în 2013, că nu putea judeca persoanele cu tendințe homosexuale care îl caută pe Dumnezeu. El a mai menționat că, în timpul vizitei în Irlanda în 2018, a spus că părinții nu își pot renega copiii LGBT, ci trebuie să-i țină într-o familie iubitoare.

Papa Francisc, aprobat de alți doi lideri creștini

Papa a făcut călătoria în Sudanul de Sud, a doua țară din turneu, ca un pelerinaj de pace împreună cu Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby și Moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoției, Iain Greenshields.

Ambii lideri creștini se aflau în avionul care se întorcea din Sudanul de Sud și au participat la conferința de presă obișnuită a Papei cu reporterii, o premieră în orice călătorie papală.

Ambii au lăudat comentariile papei.

„Sunt pe deplin de acord cu fiecare cuvânt pe care l-a spus acolo”, a spus Welby, menționând că comuniunea anglicană a fost ea însăși împărțită în privința drepturilor homosexualilor și că două rezoluții împotriva criminalizării persoanelor LGBT „nu au schimbat cu adevărat părerea multor oameni”.

Welby a adăugat: „Cu siguranță îl voi cita pe Sfântul Părinte. El a spus-o atât de frumos și de exact”.

Exprimându-și propriul sprijin față de Francisc, Greenshields s-a referit la Biblie, spunând:

„Nu există nicăieri în lectura mea a celor patru Evanghelii în care să-l văd pe Isus respingând pe cineva. Nu există nicăieri în cele patru Evanghelii în care să văd altceva decât pe Isus exprimându-și dragostea față de oricine îl întâlnește și ca creștini, aceasta este singura expresie pe care o putem dărui oricărei ființe umane în orice împrejurare”.

Francisc a repetat că Biserica Catolică nu poate permite căsătoria sacramentală a cuplurilor de același sex, dar că a susținut așa-numita legislație privind uniunea civilă care oferă cuplurilor de același sex protecție juridică în probleme precum pensiile, moștenirea și sănătate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro