SUA vor trimite versiunea mai modernă și „mai letală” a tancului Abrams în Ucraina – Pentagon / Diferența dintre M1A1 ȘI M1A2
SUA vor trimite tancul M1A2 Abrams în Ucraina, care are capacități îmbunătățite semnificativ în comparație cu modelul anterior M1A1, relatează CNN.
Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat joi că SUA vor trimite Ucrainei versiunea M1A2 a tancului Abrams. Ea a spus că SUA nu „au aceste tancuri disponibile în exces în stocurile americane” și că va dura „luni pentru a transfera” tancurile în Ucraina.
M1A2 este o actualizare semnificativă față de vechiul M1A1, mai ales datorită faptului că A2 rulează pe un sistem digital, spre deosebire de sistemul analogic al lui A1.
„Diferența dintre M1A1 Abrams și M1A2 Abrams este ca diferența între un telefon cu disc și un iPhone”
Este „diferența dintre un telefon cu plug-in – telefon cu disc – și acel iPhone pe care îl ai în mână”, a explicat generalul în retragere al armatei Robert Abrams, fostul comandant al Forțelor SUA din Coreea, al cărui tată a dat numele acestor tacuri – Creighton Abrams, fost șef al Statului Major al Armatei Americane și comandantul forțelor militare americane din Vietnam din 1968 până în 1972.
Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri că 31 de tancuri Abrams vor fi trimise în Ucraina după zile de dicuții între SUA și aliații săi.
Oficialii nu au dezvăluit încă ce variantă de tanc vor alege, iar șeful de achiziții al armatei, Doug Bush, a declarat marți reporterilor că decizia este încă în deliberare.
Președintele american Joe Biden a declarat miercuri de la Casa Albă că tancurile vor „îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și de a-și atinge obiectivele strategice”.
Pe lângă partea digitală, versiunea mai nouă a tancului, M1A1, este „semnificativ” mai letală decât A1, a spus Abrams. Include un vizor termic independent al comandantului. În timp ce înainte, doar trăgătorul avea un vizor termic, acum are și comandantul tancului unul, permițându-le să ajute la scanarea și identificarea țintelor.
Sistemul digital permite, de asemenea, echipajului tancului să efectueze propriile diagnostice la bord, a spus Abrams, în loc să aștepte ca mecanicii să efectueze teste pentru a determina orice probleme care apar.
M1A2 este „mult superior în letalitate, durabilitate și mobilitate” față de orice are Rusia pe câmpul de luptă.
Nu este clar care variantă a tancului A2, dintre care sunt trei, va fi aleasă. Singh a refuzat să spună în timpul briefingului de la Pentagon de joi, iar Douglas Bush a refuzat să spună miercuri.
Bush a adăugat că îngrijorările legate de logistică și întreținere pentru fiecare variantă – care fuseseră adesea citate ca motiv pentru care SUA ezitau să trimită Abrams – nu vor cântări prea mult asupra deciziei.
El a explicat, de asemenea, că Armata nu produce tancuri noi de la zero și, în schimb, a modificat modelele mai vechi existente. „Asta nu înseamnă că este neapărat ușor sau rapid”, a adăugat el, dar în prezent nu trebuie să fie construite de la zero.
Ce sunt tancurile Abrams
M1 Abrams este un tanc principal de luptă din generația a treia, fabricat în Statele Unite ale Americii. Vehiculul este denumit după generalul american Creighton Abrams, fostul șef al Statului Major al Armatei Americane și comandantul forțelor militare americane din Vietnam din 1968 până în 1972. M1 Abrams este un tanc foarte bine înarmat, cu un blindaj greu și cu o mobilitate mare, conceput pentru războiul modern. Printre caracteristicile notabile se poate menționa utilizarea unei puternice turbine cu gaz, adoptarea unui blindaj compozit sofisticat și depozitarea muniției într-un compartiment separat de cel al echipajului, pentru o protecție superioară a tanchiștilor. Având o greutate de aproape 62 de tone, M1 este printre cele mai grele tancuri de luptă principale, potrivit Wikipedia.
Tancul M1 Abrams a fost intrat în dotarea armatei americane în anul 1980, fiind succesorul modelului M60. Totuși, tancul a fost folosit mai bine de un deceniu alături de modelul îmbunătățit M60A3, care a apărut în 1978. M1 Abrams este în prezent tancul principal de luptă al Forțelor Armate și al Infanteriei Marine americane, al armatelor Egiptului, Kuweitului, Arabiei Saudite, Australiei și Irakului (din 2010). Tancul a fost conceput pentru a fi folosit până în anii 2050, cu o durată de exploatare de aproape 70 de ani.
Trei versiuni ale tancului M1 Abrams au fost dezvoltate: M1 (modelul original), M1A1 și M1A2. În prezent, o versiune îmbunătățită, denumită M1A3, este în faza de proiectare.
M1A2 are o armură compozită întărită cu uraniu sărăcit, un tun principal cu țeava lisă L/44 M256A1 calibrul 120 mm (42 proiectile).
Are o viteză maximă de 67 km/h pe șosea și 40 km/h off-road și un motor cu turbină cu gaze Honeywell AGT1500C.
Rușii spun că tancurile occidentale „vor crea o amenințare foarte serioasă” pentru trupele ruse
Anunțurile Occidentului de a trimite tancuri moderne nu au rămas fără ecou la Moscova.
Fostul comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirki, a spus că tancurile americane Abrams și tancurile germane Leopard vor pune probleme serioase trupelor invadatoare deoarece mașinile de luptă rusești sunt inferioare celor care vor ajunge în posesia Kievului.
Fostul comandant al Direcției Principale pentru Forțele Blindate din cadrul ministerului Apărării de la Moscova, general-colonelul Serghei Maev, a spus la rândul său că apariția tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina va crea o amenințare foarte serioasă pentru trupele ruse.
Rusia s-a pregătit pentru a trimite la luptă în Ucraina un număr mic de tancuri T-14, dar forțele ruse încă sunt reticente în ceea ce privește capacitățile acestui model, a afirmat ministerul britanic al apărării în evaluarea de miercuri dimineață.
Nu este clar ce aspecte exacte ale vehiculelor au determinat această reacție, dar în ultimii trei ani, oficialii ruși au afirmat public că există probleme cu motorul și sistemele de imagistică termică ale T-14.
Citește și: