Politico: Aliații occidentali discută despre trimiterea unor avioane de luptă Ucrainei
Pentru Ucraina eforturile de a-și asigura cât mai multe tancuri occidentale abia a început, însă mai mulți diplomați și lideri militari au confirmat pentru Politico că în cadrul aliaților Kievului se discută și posibilitatea trimiterii unor avioane militare forțelor ucrainene.
Oficialii care au vorbit cu jurnaliștii de la Politico sub condiția anonimității afirmă că trimiterea unor avioane militare Ucrainei este susținută puternic de către statele baltice care sunt extrem de îngrijorate de agresiunea rusească declanșată de Vladimir Putin anul trecut.
„Pasul natural următor ar fi avioanele de luptă”, a declarat un diplomat din una dintre țările nordice pentru Politico, acesta afirmând însă că dezbaterile vor fi chiar mai aprinse decât cele legate de trimiterea unor tancuri de fabricație occidentală Kievului.
Inclusiv administrația democrată de la Washington a transmis oficialilor ucraineni că livrarea unor avioane este exclusă pentru moment în contextul în care inclusiv în rândul unora dintre aliații europeni îngrijorările legate de o posibilă escaladare a conflictului rămân ridicate.
„Există o linie roșie aici”, afirmă diplomatul citat de Politico, însă acesta amintește că anterior au existat mari reticențe și legate de trimiterea unor sisteme HIMARS forțelor ucrainene și apoi în ceea ce privește furnizarea unor tancuri de luptă.
Olanda s-a declarat dispusă să trimită avioane F-16 Ucrainei
Un al doilea diplomat european afirmă că „avioanele de luptă sunt de neimaginat astăzi”, dar că o discuție în acest sens ar putea avea loc peste câteva săptămâni în condițiile în care miniștrii Apărării din statele membre ale NATO vor avea o nouă întâlnire la baza aeriană Ramstein din Germania luna viitoare.
Ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a declarat deja în fața parlamentului țării sale că guvernul va analiza problema trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei, dacă Kievul le va solicita.
„Suntem deschiși la minte, nu există tabuuri”, a spus el.
De altfel, Olanda este una dintre țările care și-au exprimat miercuri disponibilitatea de a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2, după ce cancelarul Olaf Scholz a anunțat că Berlinul va autoriza transferul acestor tancuri pentru statele aliate care vor să le furnizeze forțelor ucrainene.
Slovacia ar putea trimite avioane de fabricație sovietică Kievului
Disponibilitatea transmisă miercuri chiar de către premierul Mark Rutte a venit după ce luna trecută ministrul slovac de Externe Ratislav Kacer a declarat că guvernul său este „pregătit” să predea Ucrainei avioane de luptă MiG-29 și că discută cu partenerii din NATO și președintele Volodimir Zelenski despre modul în care acest lucru ar putea fi realizat.
Premierul slovac Eduard Heger a vorbit la rândul său despre acest subiect încă din vara anului trecut însă ulterior nu s-a ajuns la nicio decizie oficială în acest sens.
Însă alți politicieni europeni s-au pronunțat vehement împotriva trimiterii unor avioane militare Ucrainei, chiar cancelarul Olaf Scholz excluzând ferm această posibilitate miercuri, când a anunțat că Berlinul va trimite 14 tancuri Leopard 2 Kievului.
„Nu vor exista livrări de avioane de luptă către Ucraina. Acest lucru a fost enunțat foarte clar, inclusiv de către președintele SUA”, a spus Scholz.
Analiștii militari preconizează un „coșmar logistic”
Prin urmare, unii dintre oficialii consultați de cei de la Politico cred că discuțiile ce vor avea loc luna viitoare la baza Ramstein din Germania se vor concentra mai mult asupra elaborării unor planuri de urgență în cazul în care Ucraina va avea nevoie urgentă de avioane de luptă mai târziu în cursul războiului.
O parte a aliaților din Europa ai Ucrainei estimează deja că războiul declanșat de Putin pe 24 februarie ar putea dura încă 3-5 ani și sunt îngrijorați cu privire la nivelul de susținere militară pe care Occidentul îl poate acorda Kievului înainte de a atrage o reacție extremă din partea Moscovei.
La această îngrijorare majoră care a amânat cu luni de zile și trimiterea unor tancuri occidentale Ucrainei se adaugă cele legate de ce ar însemna propriu-zis furnizarea unor avioane de luptă Kievului, unii analiști militari vorbind de un adevărat „coșmar logistic” în acest sens.
De exemplu, avioanele americane F-15 și F-16 au nevoie de piste lungi de care Ucraina duce lipsă, experții afirmând că forțelor ruse le-ar fi ușor să depisteze construirea unor baze aeriene care să le poată găzdui și să le lovească.
Alte avioane de luptă, precum modelele Rafale de fabricație franceză, ar putea necesita un număr mare de civili la fața locului care să îi ajute pe ucraineni să repare aeronavele și să le pregătească pentru misiuni.
Aceste persoane ar deveni automat ținte pentru atacurile rusești.
Urmărește ultimele evoluții din a 337-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.