Sari direct la conținut

VIDEO Marea Britanie anunță cel mai „important” ajutor militar al său pentru Ucraina de până acum. Ce conține acesta

HotNews.ro
Tancul britanic Challenger 2, Foto: Martin Hibberd / Alamy / Alamy / Profimedia
Tancul britanic Challenger 2, Foto: Martin Hibberd / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat luni ceea ce el a descris a fi „cel mai important pachet” de ajutor de luptă până în prezent „pentru a accelera succesul ucrainean”, confirmând că Marea Britanie va livra Kievului 14 tancuri Challenger 2 și nu numai, relatează Reuters și The Guardian.

„Astăzi, pot anunța cel mai important pachet de putere de luptă de până acum pentru a accelera succesul ucrainean. Acesta include o escadrilă de tancuri Challenger 2 cu vehicule blindate de recuperare și reparare”, a declarat Wallace în parlament.

Ce include pachetul de ajutor militar al Marii Britanii, pe lângă tancurile Challanger 2:

  • – Opt autotunuri AS90 pe șenile
  • – Alte sute de vehicule blindate și de protecție, inclusiv transportoare de personal Bulldog.
  • – Un pachet de asistență la manevră, care include capabilități pentru câmpurile minate
  • – Alte zeci de „sisteme aeriene fără echipaj” pentru a sprijini artileria
  • – Alte 100.000 de proiectile de artilerie
  • – Sute de rachete mai sofisticate, inclusiv Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS), Starstreak, rachete de apărare aeriană cu rază medie de acțiune.
  • – Un pachet de piese de schimb pentru recondiționarea a până la 100 de tancuri ucrainene și vehicule de luptă de infanterie.

Wallace a salutat decizia guvernului francez de a trimite tancuri ușoare de luptă AMX 10-RC în Ucraina, precum și noul pachet de arme al SUA, care va include aproximativ 50 de vehicule de luptă Bradley.

Finlanda a anunțat și ea joi că ar putea dona Ucrainei un număr mic de Leopard 2 de fabricație germană, dacă un grup mai mare de națiuni europene ar decide de asemenea să trimită și ele tancuri principale de luptă.

Aceste contribuții sunt „importante în sine”, dar reprezintă o parte a unui efort internațional care „transmite în mod colectiv un efect multiplicator de forță”, a spus el.

  • „Astăzi, pot anunța cel mai important pachet de putere de luptă de până acum pentru a accelera succesul ucrainean. Aceasta include o escadrilă de tancuri Challenger 2 cu vehicule blindate de recuperare și reparare. Vom dona Ucrainei tunuri AS-90”.
  • Pachetul de astăzi reprezintă o „creștere importantă a capacităților ucrainene”.
  • „Înseamnă că pot trece de la existență la expulzarea forțelor ruse de pe pământul ucrainean. Președintele Putin nu poate câștiga, dar este la fel de sigur că poate continua să provoace această violență și suferință umană până când forțele sale vor fi expulzate din pozițiile lor defensive și expulzate din țară”.
  • Decizia Marii Britanii de a trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina este un „răspuns calibrat la agresiunea în creștere și bombardamentele fără discriminare ale Rusiei”.

El spune că sprijinul internațional pentru Ucraina nu este „un atac asupra Rusiei, sau o agresiune orchestrată de NATO

  • „De la început, președintele Putin a crezut că forțele sale vor fi primite cu brațele deschise, că ucrainenii nu vor lupta și că sprijinul occidental se va prăbuși. S-a dovedit că se înșală din toate punctele de vedere”.
  • „Pachetul de astăzi va contribui la accelerarea încheierii ocupației lui Putin și a întregii brutalități a acesteia și va asigura că în 2023 și ulterior, dacă este necesar, Ucraina își păstrează ritmul susținut de comunitatea internațională care este mai determinată ca niciodată, că Putin este ilegal și și invazia neprovocată va eșua”.
  • „Președintele Putin credea că Occidentul se va plictisi și se va fragmenta. Ucraina continuă să lupte. Departe de a se fragmenta, vestul își accelerează eforturile”.

Prim-ministrul Rishi Sunak a confirmat pentru prima dată, într-o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, sâmbătă, că Marea Britanie intenționează să furnizeze Kievului un număr mic de tancuri Challenger 2.

Ca răspuns, Kremlinul a spus astăzi că Challenger 2 „vor arde” pe câmpul de luptă.

Câteva detalii despre tancurile Challenger 2

Challenger 2 a fost proiectat și dezvoltat integral de companii britanice în 1988, şi a intrat oficial în serviciul armatei britanice pe 16 mai 1994. În ciuda celor 20 de ani de vechime, Challenger este încă considerat unul dintre cele mai bune tancuri de luptă din lume, scrie Defenseromania.

Tancul Challenger 2 este echipat cu un kit de blindaj Chobham, care asigură un nivel ridicat de protecție împotriva unei varietăți de proiectile. Kit-ul de blindaj este format dintr-un material compozit alcătuit din ceramică, metale și alte materiale care sunt stratificate pentru a oferi un nivel ridicat de protecție fără a adăuga greutate excesivă la ţanc. Armura este proiectată pentru a fi eficientă atât împotriva rachetelor ghidate antitanc, cât și a proiectilelor antitanc cu focos de tip HEAT.

Challenger 2 este înarmat cu un tun L30A1 de 120 mm cu țeavă ghintuită, capabil să tragă mai multe tipuri de proiectile, inclusiv APFSDS şi HESH. Tunul tancului este capabil să tragă la o distanță maximă de aproximativ 2.500 de metri

Tunul autopropulsat AS90

Tunul autopropulsat (se folosește inclusiv denumirea de autotun) britanic AS90 a fost adoptat în 1992. Au fost construite în total 179 de astfel de sisteme, între anii 1992 – 1995, cu care s-au echipat șase regimente de artilerie.

În 2015, mai erau în serviciu 117 tunuri autopropulsate AS90, pentru ca în prezent, numărul acestora să ajungă la 89. Este planificat ca AS90 să rămână în înzestrarea trupelor britanice până în 2032.

Are o lungime a țevii de șase metri, și poate distruge ținte cu proiectile standard până la o distanță de 24,9 km. A existat și o versiune cu o lungime a țevii de opt metri (AS90 Braveheart) cu o rază de lovire maximă de 30 km, dar ulterior s-a decis abandonarea acesteia. Poate trage primele trei proiectile în 10 secunde. Cadența de foc în condiții de tragere intensivă este de șase lovituri pe minut, iar pe timp lung scade la 2 lovituri pe minut, potrivit publicației ucrainene Defense Express, scrie Defenseromania.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro