Sari direct la conținut

Prigojin dezvăluie motivele pentru care Rusia este obsedată să cucerească Bahmut

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, Foto: AP / AP / Profimedia
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, Foto: AP / AP / Profimedia

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prihojin, a declarat sâmbătă că dorește ca forțele sale și armata rusă să captureze micul oraș Bahmut din estul Ucrainei, deoarece posedă „orașe subterane” prin care se pot deplasa trupe și tancuri, relatează Reuters.

Luptele aprige ale forțelor ruse de peste cinci luni prin care încearcă să captureze Bahmut i-a nedumerit pe unii analiști militari occidentali care au spus că pierderile grele suferite de Rusia și faptul că Ucraina și-a construit linii defensive în apropiere înseamnă că orice victorie rusă acolo, dacă va avea loc, ar fi „pirică”.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner din Rusia, ai cărui mercenari luptă în Bahmut, a explicat sâmbătă în detaliu de ce ține așa de mult să cucerească acest oraș.

„Cireasa de pe tort este sistemul de mine din Soledar și Bakhmut, care este de fapt o rețea de orașe subterane”, a spus Prigojin care consideră că soldații, tancurile și vehiculele de luptă se pot deplasa la o adâncime de 80-100 de metri prin această rețea subterană.

Prigojin, care probabil și-ar crește capitalul politic la Moscova dacă ar captura Bahmut, având în vedere rolul grupului Wagner în luptele de acolo, a spus că stocuri de arme au fost depozitate în complexele subterane încă din Primul Război Mondial.

Comentariile sale au fost o referire la vastele mine de sare și ghips din zonă, care conțin peste de 160 de kilometri de tuneluri și o vastă încăpere subterană care a găzduit meciuri de fotbal și concerte de muzică clasică în vremuri mai pașnice.

Bahmut reprezintă pentru Prigojin un centru de fortificații

Un oficial al Casei Albe a declarat joi că Prigojin ar vrea să cucerească Bahmut datorită minelor de sare și ghips din zonă din motive comerciale. Nu a făcut nicio mențiune despre presupusa lor utilizare militară subterană.

Prigojin, care este sancționat în Occident, a menționat alte avantaje ale cuceririi orașului Bahmut, numindu-l „un centru logistic serios” cu fortificații defensive unice.

El și-a făcut comentariile pe canalul Telegram al serviciului său de presă, în timp ce focurile au răsunat sâmbătă pe străzile aproape pustii ale orașului Bahmut, în ciuda unei încetări a focului anunțate unilateral de ruși pentru a marca Crăciunul ortodox. Atât Kievul, cât și Occidentul a numit acest anunț ca fiind un truc al rușilor pentru a le da timp să se regrupeze.

Bahmut este punctul central al celor mai intense lupte din Ucraina, iar Prigojin și-a făcut comentariile în timp ce un alt canal Telegram asociat cu Wagner a susținut că Rusia a capturat o așezare importantă din punct de vedere strategic la periferia Bahmutului, Soledar.

Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmația.

Ministerul rus al Apărării a raportat sâmbătă mai devreme lupte aprige în estul Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării a declarat că orașul Soledar, care se află în apropiere de Bahmut și găzduiește o mină de sare, este încă sub controlul Ucrainei, în ciuda a ceea ce el a descris drept atacuri aprige ale Rusiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro