Politico: Ucraina va primi în premieră și rachete americane „Sea Sparrow”
Noul pachet de asistență militară pregătit de Statele Unite pentru Ucraina va include în premieră rachete antiaeriene ghidate de radar „Sea Sparrow”, care pot fi lansate atât de la sol, cât și de pe mare, scrie Politico, citând două surse familiare cu discuțiile.
Potrivit surselor jurnaliștilor americani, decizia ar fi fost luată după ce forțele armate ucrainene au reușit să își modifice lansatoarele BUK de fabricație sovietică pentru a putea trage cu rachete Sea Sparrow.
Deși informațiile despre situație sunt în acest moment extrem de limitate, Politico amintește că până în prezent Statele Unite au furnizat doar Taiwanului rachete Sea Sparrow care să poată fi lansate de la sol.
Rachetele fabricate în SUA ar urma să fie incluse în același pachet de asistență militară în care vor intra și 50 de vehicule de luptă Bradley și noi proiectile de artilerie cu calibrul de 155 de milimetri.
Deocamdată nu este clar la cât se va ridica valoarea totală a acestui pachet, diferite surse citate de presa americană vorbind de o sumă între 2,8 miliarde și 3,8 miliarde de dolari.
Agenția Reuters a scris joi că în urma unei discuții între președintele american Joe Biden și Olaf Scholz, cancelarul german ar fi decis ca Berlinul să trimită la rândul său vehicule de luptă a infanteriei Marder Ucrainei.
Ce sunt rachetele Sea Sparrow pe care SUA ar urma să le trimită Ucrainei
RIM-7 Sea Sparrow este un sistem antiaerian mare-aer care a fost dezvoltat la începutul anilor 1960 pentru protecția navelor și modificat ulterior pentru a putea fi folosit și de forțele terestre.
Racheta ghidată de laser lansată de sistem are o lungime de 3,64 metri, un diametru de 20,3 centimetri și o anvergură de un metru, cântărind 225 de kilograme, dintre care 40,5 sunt reprezentate de focosul său.
Produse în prezent de companiile americane de armament Raytheon și General Dynamics, costul unei rachete Sea Sparrow este de 165.000 de dolari.
Sisteme Sea Sparrow se află în dotarea forțelor navale ale mai multor țări membre NATO, ele fiind operate însă și de alte state precum Japonia, Mexic, Chile sau Coreea de Sud.
În ceea ce privește rachetele sol-aer ce ar urma să fie trimise Ucrainei, SUA au furnizat până acum astfel de rachete doar Taiwanului începând cu anii 1990 ca parte a sistemului său de apărare aeriană SHORAD.
Urmărește ultimele evoluții din a 317-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.