Sari direct la conținut

Romania nu sprijina planul ONU privind independenta Kosovo

HotNews.ro

Uniunea Europeana sustine proiectul ONU privind independenta provinciei Kosovo, desi unele state membre UE, printre care si Romania, au denuntat planul lui Martti Ahtisaari si au adoptat o pozitie favorabila Serbiei, relateaza EUObserver.

Potrivit EUObserver, SUA si Uniunea Europeana au anuntat ca sustin planul de acordare a „independentei sub supraveghere” provinciei Kosovo, in pofida opozitiei Rusiei si Serbiei. Cu toate ca planul este sustinut de statele care influenteaza politica externa a UE, printre tarile din blocul comunitar care se opun raportului Ahtisaari se numara si Spania, Grecia, Slovacia si Republica Cipru.

Reprezentantii Serbiei au respins total propunerea mediatorului de a asigura o suveranitate extinsa provinciei Kosovo, sub supraveghere internationala, in timp ce albanezii din regiune cer independenta acestei provincii din sudul Serbiei, populata in proportie de 90 la suta de etnici albanezi.

Rusia a avertizat ca ar putea utiliza dreptul de veto pentru a bloca adoptarea planului Ahtisaari in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, iar China nu a anuntat deocamdata o pozitie oficiala.

Planul Natiunilor Unite propune o suveranitate extinsa a provinciei Kosovo, sub supraveghere internationala, condusa de Uniunea Europeana. Documentul mai stipuleaza ca provincia Kosovo va putea adera la organizatiile internationale, va putea vota o Constitutie a sa proprie, un drapel si un imn national.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro