Sari direct la conținut

„Tridentul” controleaza Clujul

Romania Libera

Horia Ciorcila, Dorel Goia si Ovidiu Turcu sunt numele a trei dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Cluj. Legati prin diferite conexiuni cu alti clujeni bogati – parteneri de afaceri sau colegi in clubul Rotary Parc -, cei trei au capatat o influenta care nu poate fi neglijata de nimeni.

Uniti de interese comune si printr-o prietenie consolidata de-a lungul anilor, Horia Ciorcila, Dorel Goia si Ovidiu Turcu au primit porecla „Tridentul”. In acest moment, relatiile lor dau tonul in politica, afaceri,

mediul universitar ori mediul financiar din Transilvania. „Romania libera” prezinta o harta a relatiilor dezvoltate de trioul Ciorcila-Goia-Turcu.

Profesorul

Dorel Goia este un fost profesor de istorie care a renuntat la catedra pentru a intra in afaceri. El a fost unul dintre fondatorii „Astral Telecom”, firma ce avea sa ajunga printre cele mai importante companii din domeniul televiziunii prin cablu, telefoniei si Internetului din Europa de Est.

Dorel Goia a fost, o vreme, presedinte al „Rotary Parc”, club ce reuneste o parte insemnata a celor mai importanti oameni de afaceri din Cluj. In club se regasesc si majoritatea adversarilor omului de afaceri Arpad Paszkany, invinuit in dosarul „Gazeta”.

Arpad Paszkany – concesionarul marcilor auto Opel si Chevrolet, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, patronul centrului comercial „Sigma Center” si manager al holdingului „Trigranit” – caracteriza membrii clubului

„Rotary Parc” drept „gasca de pe lac”, o aluzie la faptul ca sediul clubului se afla in restaurantul „Chios”, pe insula artificiala din parcul central al orasului.

Paszkany sugera ca toate necazurile i s-ar trage din rivalitatea cu aceasta grupare.

Legaturi bolnavicioase

Dorel Goia mai detine actiuni in societatea „Tehnofrig” Cluj, care produce instalatii de racire si de imbuteliere industriala. Impreuna cu Ciorcila si Turcu, Goia a cumparat firma de la omul de afaceri stefan Vuza, unul dintre cei mai bogati clujeni. Relatiile de afaceri cu stefan Vuza nu se opresc aici.

O alta societate in care sunt actionari membrii „Tridentului”, SC „Metalo-Chimice”, este implicata in managementul companiei „Sinterom”, unul dintre cei mai importanti producatori de bujii auto din Europa de Est.

Managerul firmei „Metalo-Chimice” este fostul consilier local ApR Dan Emilian Bobis, fost coleg de partid si partener de afaceri al lui Octavian Buzoianu, cel care este manager al subsidiarei romanesti a concernului sud-african SAB Miller, care detine fabricile de bere „Ursus” si „Timisoreana” si care produce marci de bere precum „Peroni”.

O alta companie in care este implicat Dorel Goia este Antrepriza de Constructii si Instalatii.

Printre altele, ea a renovat sediul Camerei de Comert si Industrie din Cluj, dar a castigat si alte proiecte importante in diferite judete din Transilvania. Dorel Goia se numara si printre fondatorii „Hermes” Bistrita ori printre cei ai grupului „Maestro”.

„Maestro” a devenit unul dintre cei mai importanti producatori de mezeluri din Transilvania, chiar inainte de a fi preluat de firma inmatriculata in Olanda „Kenes BV”, detinatoarea marcilor de mezeluri Caroli. Printre altele, membrii „Tridentului” au ajuns sa fie implicati in afaceri cu fostul vicepremier George Copos.

Prin intermediul „Tehnofrig”, dar si al altor societati, cei trei oameni de afaceri din Cluj detin actiuni la hotelul „Hilton”, pe care ar fi trebuit sa il imparta frateste cu Copos, senator al Partidului Conservator si patronul grupului hotelier „Ana Hotels”.

„Tridentul” l-a dat in judecata pe George Copos pentru ca acesta nu a mai respectat intelegere

Dorel Goia are interese financiare si in grupul Bancii Transilvania.

Potrivit Registrului Comertului, Dorel Goia mai detine firma „Parc Invest” (compania care administreaza luxosul restaurant „Chios”), „Profi Construct” (firma de investitii imobiliare),

„Omniconstruct” (compania care administreaza unul dintre cele mai impresionante imobile de birouri din Cluj, „Maestro Business Center”, de 8.600 de metri patrati), „Parc Serv” (care, alaturi de „Parc

Invest”, opereaza restaurantul „Chios”) si „KTD Service” (firma ce opereaza in domeniul distributiei de alimente din anul 1992).

Bancherul

Societatile pe care le controleaza Horia Ciorcila sunt si mai importante. In multe firme, el apare ca asociat al lui Dorel Goia ori Ovidiu Turcu.

Cea mai importanta pozitie pe care o detine Horia Ciorcila este cea de presedinte al consiliului de administratie al Bancii Transilvania. Aceasta banca, aflata intre primele 10 din Romania, a devenit centrul unui adevarat imperiu financiar.

Banca are 362 de unitati teritoriale si, in acest moment, este singura institutie bancara inregistrata in Romania care isi are sediul central in afara Bucurestiului.

Din grupul financiar al Bancii Transilvania fac parte BT Asigurari, BT Asset Management, BT Direct, BT Leasing, BT Securities si Compania de Factoring. De asemenea, grupul BT detine 25 la suta din compania de asigurari Asiban. BT Asset Management opereaza trei fonduri de investitii: BT Clasic, BT Maxim si BT index.

In Compania de Factoring, partenerul Bancii Transilvania este una dintre cele mai importante banci austriece, „Intermarket Bank” AG. Horia Ciorcila a fost artizanul aducerii in Cluj a bancherului olandez Robert Rekkers,

de la „ABN Amro”, cel care, din postul de director general al bancii clujene, a reusit sa faca din BT un grup financiar de top.

Horia Ciorcila mai detine compania „Maestro Com”, care face comert cu alimente, este asociat cu Dorel Goia in firmele

„Omniconstruct” si „Proficonstruct” si, de asemenea, partener cu Dorel Goia si cu Ovidiu Turcu in „Lambda Impex”, o companie de leasing imobiliar. Cu Dorel Goia, Horia Ciorcila a initiat si compania de distributie „KTD Service”.

Presedintele Bancii Transilvania mai detine si compania „Mamaruta”, inregistrata in comuna Luna.

Dealer-ul auto

Cel de-al treilea membru al grupului, Ovidiu Turcu, este singurul care nu a investit in „Astral Telecom” si in Banca Transilvania, ci a preferat afacerile cu automobile. Ovidiu Turcu a debutat cu „Service Automobile Turda” SA, in anul 1997.

Omul de afaceri mai detine firmele „Astraauto” (comert de masini), „Auto Venezia” (dealer pentru „Fiat” si „Alfa Romeo”), „Ro Trucks” (firma ce vinde camioane Renault, dar a obtinut reprezentantele Dacia, Renault si Nissan la Cluj).

De asemenea, Ovidiu Turcu este actionar la firma „Iatsa”, producator de subansambluri auto pentru grupul Dacia-Renault.

In anul 2000, el a intrat in afacerile imobiliare, prin intermediul firmei „Tempus Invest”. „Tempus Invest” a construit mai multe blocuri de locuinte in Cluj-Napoca.

Managementul „Tempus Invest” este asigurat tot de Dan Emilian Bobis. In portofoliul lui Ovidiu Turcu se mai afla companiile „Agapia”, „Dacoluci” Mangalia si „Metwooplast”, carora li se adauga firmele de comert „Vaolidia Impex”, „Gustibus” si „Lambda Impex”.

Ovidiu Turcu mai are controlul asupra fabricii de carton „Mucart”. Fabrica a fost in centrul a doua scandaluri de presa.

Cei trei membri ai „Tridentului” au cumparat, la un moment dat, societatea de salubritate „Salprest” Cluj, care detinea un patrimoniu imobiliar demn de invidiat.

Cei trei oameni de afaceri au inceput demersurile pentru a ridica blocuri de locuinte pe un teren concesionat de autoritatile locale pe strada Dorobantilor, foarte aproape de centrul istoric al orasului.

Numai ca terenul cu pricina fusese concesionat societatii „Salprest” pentru ateliere mecanice, nu pentru investitii. Mai mult, „Salprest” ar fi fost interesanta si din alt punct de vedere.

Societatea ar fi urmat sa primeasca pubele gratuite pentru separarea deseurilor de hartie, de metal si de plastic de cele menajere, printr-un program guvernamental.

Pe langa faptul ca si-ar fi innoit pubelele pe banii statului, deseurile de hartie ar fi urmat sa fie livrate societatii „Mucart”, a lui Ovidiu Turcu, care avea, astfel, asigurata gratis materia prima. Numai ca, in cele din urma, pachetul majoritar de actiuni de la „Salprest” a fost cedat unei firme austriece.

De asemenea, un alt scandal in care au fost implicate firmele omului de afaceri a fost cel creat de licitatia pentru programul guvernamental de rechizite pentru elevii saraci.

Integral in Romania libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro