Sari direct la conținut

Victima colaterală a atacurilor rusești asupra rețelei energetice din Ucraina. O colecție veche de zeci de ani este în pericol

HotNews.ro
Kievul a rămas în beznă după un atac cu rachete rusești, Foto: Serghei Chuzavkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Kievul a rămas în beznă după un atac cu rachete rusești, Foto: Serghei Chuzavkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

În serele luxuriante ale Grădinii Botanice din Kiev, personalul se luptă să salveze o colecție de plante tropicale veche de zeci de ani, după ce lunile de atacuri rusești asupra rețelei electrice ucrainene au dus la întreruperi de energie electrică, amenințând alimentarea cu energie termică a grădinii, relatează Reuters.

„Aceste colecții nu pot fi restaurate. Aceasta nu este o seră cu castraveți și roșii… Pierderea acestei colecții ar fi o mare pagubă națională pentru Ucraina”, a declarat Liudmila Buiun, responsabilă cu plantele tropicale și subtropicale.

„Plantelor nu li se poate spune… ‘vă rog să rezistați, pentru că astăzi sunt minus 15 grade (Celsius)’. Este imposibil”, a spus ea, arătând semnele de deteriorare cauzată de frig pe unele plante.

Plantele ar avea mult de suferit dacă temperatura din seră ar scădea sub 15 grade Celsius, a adăugat ea.

Găsirea unor modalități de a menține un climat tropical într-un Kiev înghețat, afectat de întreruperi frecvente de energie electrică, este foarte dificilă, iar lucrătorii din grădină încălzesc acum preventiv serele prin arderea de lemne de foc, deși fumul reprezintă un risc pentru plante.

În mod normal, aceștia ar încălzi grădina prin arderea lemnului în cuptoare electrice. Cu toate acestea, întreruperile frecvente de energie electrică perturbă ciclul de încălzire și este nevoie de ore pentru a reporni cuptoarele, a declarat operatorul sălii de cazane, Yurii Nai.

Administrația grădinii s-a conectat acum la sistemul central de încălzire din Kiev pentru a avea un sistem de rezervă, dar se teme de noi atacuri cu rachete asupra rețelei electrice.

Urmărește ultimele evoluții din a 306-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro