Sari direct la conținut

Rusia se pregătește să devină prima țară din lume care recunoaște regimul taliban din Afganistan, a confirmat Dmitri Medvedev

HotNews.ro
Putin, Medvedev si Andrei Turceak, presedintele partidului Rusia Unita, Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images
Putin, Medvedev si Andrei Turceak, presedintele partidului Rusia Unita, Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Rusia este aproape de a recunoaște regimul taliban din Afganistan și de a stabili relații diplomatice cu drepturi depline cu acesta, a confirmat marți Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, pentru TASS.

Medvedev a subliniat că multe s-au schimbat în ultimii ani și că, dacă anterior talibanii erau considerați teroriști, „acum autoritățile americane sunt complice ale unor teroriști”.

„Douăzeci de ani este o perioadă destul de lungă în care istoria a făcut multe piruete serioase. La începutul secolului XXI, i-am considerat pe talibani teroriști, iar pe americani parteneri în lupta împotriva extremismului”, a declarat acesta pentru TASS.

„Acum, talibanii au revenit la putere și suntem aproape de a stabili relații depline cu ei”, a confirmat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

În opinia sa, „autoritățile Afganistanului modern încearcă să poarte un dialog constructiv”. Să așteptăm și să vedem cât de sincer sunt”, crede Dmitri Medvedev.

În prezent mișcarea talibană este considerată o organizație teroristă în Rusia

Jurnaliștii de la TASS i-au cerut lui Medvedev un punct de vedere pe acest subiect după ce luni un oficial de rang înalt din cadrul ministerului afacerilor externe de la Moscova a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat că talibanii pot fi excluși de pe lista organizațiilor teroriste interzise în Rusia.

Comentariul a fost făcut de Zamir Kabulov, directorul unuia dintre departamentele din cadrul MAE rus pentru zona Asia, după ce a fost întrebat dacă noua invitație trimisă talibanilor pentru a participa la Forumul Economic de la Sankt Petersburg reprezintă un nou pas în vederea recunoașterii regimului lor din Afganistan.

„Acest lucru este obligatoriu”, a declarat el, referindu-se la necesitatea ca talibanii să fie scoși de pe lista organizațiilor interzise înainte ca regimul de la Kabul să poată fi recunoscut oficial de Moscova.

„Fără aceasta, este prematur să vorbim despre recunoaștere. Prin urmare, această problemă continuă să fie studiată. Toate considerentele au fost raportate conducerii de vârf a Rusiei”, a adăugat diplomatul.

El a menționat că subiectul înlăturării talibanilor de pe lista organizațiilor interzise în Rusia a fost discutat cu celelalte departamente din cadrul MAE rus și că perspectivele unei decizii favorabile în acest sens sunt „pozitive”.

„Toate considerentele au fost raportate conducerii de vârf a Rusiei. Așteptăm să se ia o decizie”, a subliniat Zamir Kabulov.

Nicio țară din lume nu recunoaște regimul taliban din Afganistan

Talibanii au fost recunoscuți ca organizație teroristă în Rusia în martie 2003 printr-o decizie a Curții Supreme de la Moscova.

De la revenirea lor la putere în Afganistan în august 2021, delegații ale talibanilor au fost invitate în repetate rânduri în Rusia. Rusia a stabilit relații diplomatice cu noua conducere a Afganistanului în aprilie 2022, când a acreditat la Moscova un reprezentant diplomatic al talibanilor.

În decembrie 2023, Kazahstanul a decis să excludă mișcarea talibană de pe lista organizațiilor interzise în țară.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a salutat atunci decizia Kazahstanului, spunând că aceasta va ajuta la scoaterea Afganistanului din izolarea internațională.

În prezent nicio țară din lume nu recunoaște regimul taliban ca fiind unul care guvernează în mod legitim Afganistanul după revenirea talibanilor la putere în august 2021 ca urmare a alungării guvernului ales democratic.

Însă mai multe țări au stabilit relații diplomatice cu aceștia iar China a numit un ambasador la Kabul în septembrie anul trecut. În ianuarie China a acceptat acreditările unui reprezentant diplomatic al talibanilor la Beijing, însă MAE chinez a clarificat atunci că acest gest nu este echivalent cu o recunoaștere formală a regimului din Afganistan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro